Jaume Guardiola: "Convé un Govern dedicat a la gestió del dia a dia"
- El president del Cercle d'Economia rebutja la competència fiscal entre comunitats autònomes: "No té cap sentit"
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, lamenta que el Govern de la Generalitat no estigui concentrat en la gestió del dia a dia: "La inestabilitat política no convé". Guardiola assenyala que dedicar temps a la crisi política fa que hi hagi menys temps per a les decisions ordinàries: "Totes aquestes reunions per resoldre, amb respecte, hi tenen dret, però és veritat que distreu".
En una entrevista al Cafè d'Idees, Jaume Guardiola recorda que en els últims deu anys hi ha hagut "molta intensitat política, moltes eleccions, i no ajuda a la vida econòmica": "A l'economia li convé un govern que pugui estar concentrat en el que està passant".
Energies renovables: "És quasi una vergonya com a país"
Jaume Guardiola posa d'exemple d'inacció política, la davallada que hi ha hagut a Catalunya en la inversió en energies renovables en els darrers deu anys: "És quasi una vergonya com a país".
Guardiola destaca com aquesta pèrdua de posició situa a Catalunya a la cua a tot l'Estat: "S'ha produït amb els governs més sobiranistes i ara tenim més dependència de fora".
"L'aeroport no va quedar tancat per sempre"
El president del Cercle d'Economia assegura que estan treballant perquè l'Aeroport del Prat tingui "les prestacions que necessitem", amb més connexions internacionals, més enllà de parlar de "Hub sí o no". Guardiola remarca que hi ha un projecte d'Aena, que és una empresa privada i que vol fer una inversió: "Ara cal veure si és possible i quin aeroport necessita el país".
Guardiola explica que el Cercle d'Economia s'ha ofert per debatre a fons l'ampliació de l'aeroport perquè consideren que "es va precipitar molt la proposta i també la resposta i va faltar debat".
"Madrid ens ha passat. El model d'estat centrifuga"
Amb relació al lideratge econòmic de la Comunitat de Madrid per davant de Catalunya, el líder del Cercle d'Economia diu que Madrid ha passat de llarg Catalunya "no només per la inestabilitat política del 'Procés' sinó d'un Estat que centrifuga" i afegeix que també hi ha un moviment del sector industrial al sector serveis.
Guardiola critica la competència fiscal entre comunitats autònomes i l'impost de patrimoni i diu que no tenen cap sentit: "És molt difícil d'entendre que Andalusia que és receptora neta de fons, faci una crida als catalans, que són contribuents". De l'impost de Patrimoni diu estar d'acord amb la progressivitat dels impostos, però: "una vegada has pagat la renda, tenir una tributació per patrimoni no és correcte".
"Feia nosa als socis més antics del Cercle que estigués al Barça"
Quan va començar la campanya electoral per presidir el Cercle d'Economia, Guardiola es va adonar que "els socis més antics del Cercle els feia nosa que estigués a la Comissió econòmica del Barça" per la transcendència mediàtica del Club: "El Cercle vol un perfil menys contaminat per la immediatesa". Així ha volgut explicar que deixarà la presidència de la comissió econòmica del FC Barcelona després de parlar-ne amb Joan Laporta: "Li vaig explicar, i vam quedar que ho faríem bé". La seva substitució serà aquest octubre, a la junta ordinària.