Enlaces accesibilidad
Permís laboral

Tres dies de dol remunerat en cas d'avortament: acord entre sindicats i Generalitat

Per
Acord entre la Generalitat i els sindicats per posar tres dies de dol perinatal

Permís retribuït de tres dies per les funcionàries de la Generalitat que tinguin un avortament abans del dia 179. La Generalitat ha pactat amb els sindicats introduir aquesta mesura, juntament amb un altre permís que beneficiaria a les persones que tenen regles doloroses. Aquestes tindrien 8 hores al mes, que haurien de recuperar en les setmanes o mesos següents.

El Govern pretén introduir aquests dos permisos, que beneficiarien uns 154.000 funcionaris, en el terreny del duel perinatal i la salut menstrual que fins ara gairebé no havia abordat de manera formal amb les centrals. A l'Estat ja s'ha abordat aquest àmbit amb la llei de l'avortament, malgrat que encara no ha entrat en vigor.

Tres dies de dol perinatal: mesura pionera

Que les dones puguin absentar-se del seu lloc de treball durant tres dies per haver perdut el fetus durant els primers mesos d'embaràs és una mesura pionera al món, ja que actualment només s'aplica a Nova Zelanda. A més, a Catalunya s'aniria un pas més enllà i incorporaria no només a la parella, sinó que tothom podria triar qui l'acompanya: un dels pares o un familiar de primer o segon grau.

La Generalitat pacta amb els sindicats un permís pioner per pèrdua d'embaràs | Clara Ceballos

Quan al permís per regles doloroses, té ja un precedent a l'Ajuntament de Girona, on des del 2021 les treballadores en edat fèrtil poden no acudir al seu lloc de treball durant un màxim de vuit hores al mes si tenen malalties o molèsties derivades de la menstruació. Des del Govern central també es va aprovar, però encara no s'ha aplicat en la pràctica.

Un 15% de les dones té una menstruació dolorosa, i el permís es donarà per molèsties que poden anar des de dolors musculars fins a l'insomni.