Enlaces accesibilidad
Salut

La perillosa moda dels retocs estètics: quan les joves volen ser com el seu filtre d'Instagram

  • La sobreexposició a internet fa que molts joves tinguin un concepte de "bellesa" que no existeix
  • A Catalunya n'hi ha un 12,2% de clíniques d'estètica més que abans de la pandèmia

Per
Noies menors de 25 anys que volen aconseguir tenir el rostre dels filtres d'Instagram

Noies menors de 25 anys que volen aconseguir tenir el rostre com a les fotos amb filtres d'Instagram. Aquest és el nou perfil de pacient de medicina estètica, segons un estudi del sector. Noies cada cop més joves, que passen moltes hores a les xarxes socials i que acostumen a, inevitablement, comparar-se amb la resta. Aquesta sobreexposició a internet fa que moltes tinguin un concepte de "bellesa" que no existeix, ja que es basa en retocs fotogràfics que mostren cares quasi angelicals i sense defectes.

A Espanya, 4 de cada 10 persones són usuàries d'aquests tractaments. Un estudi liderat per la Societat Espanyola de Medicina Estètica, assegura que la mitjana d'edat de les pacients ha baixat una dècada: dels 35 als 25 anys.

Raquel Sáez, metgessa d'estètica, alerta de la importància d'orientar a les pacients cap a la naturalitat. "Venen amb el mòbil, la foto i el filtre i tu has de recomanar el que si i el que no".

Comptes que reivindiquen la "bellesa real"

També hi ha comptes a les xarxes socials que tracten de mostrar a les joves la realitat. Comparen fotografies "d'influencers" amb retoc i sense. Una d'elles s'anomena "Belleza falsa" i tracta de demostrar que les xarxes "no sempre mostren la realitat".

L'exitós i icònic perfil revela els retocs de famoses, tant en l'àmbit estètic com fotogràfic. Denúncia els estereotips que es promulguen, mostrant que totes recorren sempre al Photoshop en cada foto que comparteixen. Així, a través dels seus perfils percebem uns models molt diferents del que ens envolta: cintures de vespa, pells perfectes i cames sense cel·lulitis inunden les nostres pantalles fent-nos creure que aquests cossos, a vegades més digitals que de carn i os, són un objectiu al qual podem aspirar.

Treballar la nostra autoestima i reforçar així la nostra salut mental és de vital importància ara més que mai. L'impacte que tenen les xarxes en la nostra salut afecta sobretot a les noies. Trastorns d'alimentació i de percepció d'un mateix s'estenen cada cop més ràpid entre els més joves. Avui dia ens hem acostumat tant a aquesta imatge filtrada, que el nostre aspecte ens sembla insuficient. Per a gestionar aquesta insatisfacció, cada vegada més persones recorren als retocs estètics.

Tot i que ara predominen els tractaments ambulatoris que no són agressius, com infiltracions d'àcid hialurònic, els metges insisteixen a fer-se els tractaments en clíniques autoritzades. A Catalunya n'hi ha 557, un 12,2% més que abans de la pandèmia.