Enlaces accesibilidad
Ciberseguretat

Un atac informàtic afecta diversos centres sanitaris

  • Són tres hospitals, tres centres d'atenció primària i dues residències, al Barcelonès i al Baix Llobregat
  • Salut admet que l'afectació ha estat "greu", tot i que les urgències i la primària no han hagut d'aturar l'activitat
  • Es desconeix si els autors de l'atac tipus 'ransomware' han demanat algun rescat

Per
Treballen per recuperar-se d'un ciberatac de tipus 'ransomware'

La Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos d'Esquadra investiga l'atac informàtic que ha patit de matinada el Consorci Sanitari Integral i que ha pertorbat el funcionament normal de tres hospitals, tres centres d'atenció primària i dues residències.

Diversos centres sanitaris afectats per un ciberatac | ANNA PUJOL

En un comunicat, el Departament de Salut ha informat que l'afectació als sistemes d’informació del Consorci ha estat provocada per un ciberatac de tipus ransomware, i el conseller, Josep Maria Argimon, ha admès que es tracta d'un fet "greu". Els equips informàtics d'aquests centres treballen conjuntament amb tècnics de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya per resoldre el més aviat possible la incidència que afecta els hospitals Moisès Broggi de Sant Joan Despí i Dos de Maig (Barcelona) i el de la Creu Roja de l'Hospitalet de Llobregat.

També n'estan patint les conseqüències altres centres adscrits al Consorci, com ara 3 centres d'atenció primària (Sagrada Família de Barcelona, i Torrassa i Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat), dues residències de l'Hospitalet (la Collblanc i la Francisco Padilla), i dos centres d'atenció especialitzada a Sant Feliu de Llobregat i Cornellà.

La incidència està obligant aquests centres sanitaris a treballar exclusivament mitjançant el telèfon perquè no funcionen serveis bàsics com el correu electrònic, però tant les urgències com l'atenció primària no han hagut de suspendre en cap moment l'activitat. El personal no pot consultar historials, programar o fer proves que estiguin connectades al servei, com per exemple radiografies. Metges i infermeres estan atenent els pacients que arriben a Urgències i als CAP sense fer ús dels sistemes informàtics.