Enlaces accesibilidad
Cosmètica

Com fer sabó natural de romaní a casa: pas a pas

  • Irene Menéndez, de l’empresa de cosmètica natural Ideimperfecta, detalla els passos a seguir per fer el teu propi sabó de romaní
  • Utilitza ulleres, mascareta i guants durant la primera fase del procés d’elaboració
  • Tens tots els continguts del programa 'Va de Verd' a RTVE Play Catalunya

Per

Va de verd - Fes el teu propi sabó de romaní

Si estàs pensant a fer el teu sabó natural a casa, t’interessa llegir això. Irene Menéndez, de l’empresa de cosmètica natural Ideimperfecta, detalla els passos a seguir per crear el teu propi sabó de romaní a casa, apte per a tota mena de pells. L’experta, una moly de 'Va de Verd' explica al programa presentat per Maria Gómez tot el que necessites per fer-lo.

1. Pesa tots els ingredients

El primer que hem de fer és pesar tots els ingredients. En aquest cas, per fer mig quilo de sabó necessitem 240 grams d'oli d'oliva, 80 grams d'oli de coco i 40 grams d'oli de ricí. D'altra banda, caldrà fer el lleixiu amb 106 grams d'aigua destil·lada i 48 grams de sosa. I finalment, perquè el sabó tingui color i olor, farem servir 5 grams de romaní en pols, 5 grams d'oli essencial de romaní i fulles de romaní per a decorar.

Els ingredients per fer sabó de romaní

Els ingredients per fer sabó de romaní RTVE Catalunya

2. Prepara el lleixiu

El primer pas és preparar el lleixiu i per a això cal protegir-se amb mascareta, ulleres i guants. Simplement, cal tirar la sosa sobre l'aigua, mai a l'inrevés i barrejar-ho tot molt bé fins que s'hagi dissolt completament. Això és una reacció exotèrmica que allibera energia i farà que pugi molt la temperatura.

3. Barreja

Una vegada que s'ha dissolt la preparació del lleixiu, hauràs de refredar-la una mica utilitzant aigua amb gel. Has d'acabar tenint els olis i el lleixiu a la mateixa temperatura: 32 graus. Es fica la batedora en el recipient on tens els olis barrejats i es llença el lleixiu. Després hauràs de batre i veuràs que anirà canviant el color. A continuació, ficaràs el romaní en pols que farà que s’endureixi la barreja i, finalment, l’oli essencial de romaní. És millor barrejar aquest últim ingredient sense fer servir la batedora, encara que si fos necessari, pots usar-la una mica.

Irene Menéndez, de Ideimperfecta, barreja els ingredientes per fer sabó

Irene Menéndez, de Ideimperfecta, barreja els ingredientes per fer sabó RTVE Catalunya

4. Modelar i decorar

Aboca la barreja del sabó en un motlle de silicona. Si no en tens, pots emprar un tetrabrick tallat. Quan ja estigui tot dins del recipient, dona cops suaus al motlle perquè el sabó quedi pla. Seguidament, podràs decorar la superfície amb un escuradents i posar-li damunt fulles de romaní.

Fica la barreja de sabó en un motlle

Fica la barreja de sabó en un motlle RTVE Catalunya

5. Reposar i tallar

Una vegada hagis decorat el sabó, cal tapar-ho molt bé i deixar-ho reposar durant 48 hores fent la reacció de saponificació. El millor és tenir una tapa del mateix motlle, però si no en tens, pots posar plàstic de film. A més, hauràs d'embolicar-ho amb un parell de draps de cuina o tovalloles que tinguis a casa. Ho deixes en un lloc apartat de la llum solar durant dos dies. Passats dos dies, ja podràs agafar el teu sabó, desemmotllar-lo i tallar-lo. Una vegada tallat, hauràs d'esperar trenta dies més perquè acabi la reacció de purificació fins que baixi el pH per poder-lo utilitzar. Així que deixa el sabó en una caixa de fusta de fruita amb paper al fons i a esperar un mes!

Talla el sabó quan es solidifiqui

Talla el sabó quan es solidifiqui RTVE Catalunya