Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Joan Tardà: "Voldríem que Junts continués, però portant-se bé"

  • Tardà no descarta el suport del PSC als pressupostos catalans i no s'imagina Junts al costat de Vox i Ciutadans
  • L'exportaveu d'ERC al Congrés veuria com un "error immens" que ERC aproves els pressupostos de l'Estat sense una modificació del Codi Penal i el delicte de sedició
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Joan Tardà: "Voldríem que Junts continués, però portant-se bé"

L'exportaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Joan Tardà, es mostra a favor de que Junts continuï a la coalició de Govern i segueixi formant part de l'Executiu català, però li demana que faci "els deures": "Voldríem que Junts continués, però portant-se bé". En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, assenyala que el president Pere Aragonès ja va dir "prou", demana un canvi de xip a Junts i li sap greu que s'hagi arribat a aquesta situació.

"El que està en joc no és la independència"

L'exdiputat d'ERC diu que ara estan "construint" la independència i que el que està en joc és "conquerir el dret democràtic de negociar amb l'Estat espanyol" i no la independència. Tardà assenyala com el més important per Esquerra és que d'aquí a 3 anys "diguin que aquest govern no ho ha fet malament".

Rebutja les crítiques que rep l'estratègia d'ERC. "Que diguin, que diguin", sosté perquè, diu, aposten per exemplar la base: "Estressar als convençuts o donar resposta i anar identificant l'electorat de frontera, els que estan farts de l'Espanya borbònica incapaç de reconèixer el dret a decidir".

Considera "una bogeria" una quarta llista independentista amb l'ANC

Tardà veu "possible" que hi hagi una escissió a Junts, i considera "una bogeria" una quarta llista independentista amb l'ANC, com ahir apuntava Jaume Alonso-Cuevillas. L'exdiputat d'ERC retreu les paraules de la consellera Victòria Alsina, de ser fer oposició al govern des de dins, i que ahir va matissar al Cafè d'Idees: "Han vist el pa que si dona". Tardà manté que si l'actitud de Junts ha de ser fer oposició des de dins del govern "és millor que marxin".

A més, rebutja la demanda de Junts de fer que la direcció estratègica del Procés recaigui en el Consell de la República: "No vol dir supeditar el Govern al Consell per la República. El Govern de Catalunya governa per a tots els catalans".

"Si Salvador Illa vol votar els pressupostos, per què no?"

Amb relació a l'aprovació dels pressupostos a Catalunya, Joan Tardà veu impensable que Junts no hi doni suport, encara que marxin del Govern: "Suposant que passi allò que podria passar, Junts votaria al costat de Vox i Ciutadans?". Tardà assegura que s'entendran amb els Comuns i poden aconseguir el suport del PSC per partides coincidents: "Si Salvador Illa vol votar, els pressupostos que presenta Esquerra Republicana, per què no?". Tardà diu que, tant ERC ha de fer els deures respecte al PSC, com a l'inrevés: "No hi ha solució sense el PSC o sense ERC".

"Seria un error immens aprovar Pressupostos sense la modificació del Codi Penal"

Tarda diu que l'estratègia d'ERC "és creïble" i implicarà aprovar la modificació del Codi Penal i el delicte de Sedició "en paral·lel" a l'aprovació els pressupostos generals de l'Estat: "Seria un error immens que Esquerra aprovés els pressupostos sense la modificació del Codi Penal".

Tardà recorda que només cal una majoria simple per modificar el Codi Penal "el mateix que pels pressupostos o la investidura de Pedro Sánchez" i afegeix que el PSOE té vertigen, però ERC "mai no ho havia tingut tan bé com ara, a excepció 2004-2005".