La inversió a Catalunya pel 2023 es congela: rebrà el 17,2% dels pressupostos
- La xifra queda una vegada més lleugerament per sota del pes del PIB català a Espanya
- Unes inversions que caldrà veure si finalment s'executen, ja que l'any passat només se'n van materialitzar el 35,77%
- El territori que més en rep torna a ser Andalusia, que rebrà només 10 milions més que Catalunya
La inversió a Catalunya prevista als pressupostos generals de l'Estat per al 2023 es congela: el territori català rebrà el 17,2% del total, el mateix percentatge que el 2022. Una xifra que equival als 2.308,92 milions d'euros i que es queda una vegada més lleugerament per sota del pes del PIB català a Espanya, un 19%.
Els Pressupostos de 2023 tindran el dijous 27 d'octubre la seva primera votació en el Congrés. La Cambra aprova un calendari de tramitació que permetria aprovar els comptes i enviar-los al Senat el 24 de novembre.
Foment demana que s'executi "el 100%"
Unes inversions que caldrà veure si finalment s'executen, ja que l'any passat només se'n van materialitzar el 35,77% i això ha generat crispació entre el Govern català i central. Foment del Treball ja ha demanat que s'executi "el 100%" de les inversions, i ha valorat de forma positiva la quantitat destinada per l'any que ve. Tot i això, demana que, en el cas que no s'executi completament, "no es perdi i es transfereixi a la Generalitat".
En total, les comunitats rebran 13.443.92 milions d'euros d'inversió regionalitzable. El territori que més en rep torna a ser Andalusia, que rebrà només 10 milions més que Catalunya. Per darrere del territori català, figura la Comunitat de Madrid, que augmenta en vuit dècimes el pressupost anterior (9,7%). La Comunitat Valenciana, en quart lloc, rebrà el 9,4%.
200 milions d'euros pendents
Tot i que el percentatge d'inversió prevista per Catalunya és el mateix que l'any anterior, la xifra total suposa un lleuger increment: el 2022 les inversions ascendien a 2.230,74 milions d'euros. Per tant, pel 2023 s'invertiran 78 milions d'euros més. A aquesta quantitat, a més, se li ha de sumar altres 200 milions pendents dels pressupostos del 2008, en compliment d'una sentència del Tribunal Suprem de 2017.
Els comptes de l’any 2021 i 2022 ja van recollir també els 200 milions pel compliment d’aquesta sentència, ja que es tracta d’una de les partides dels 1.459 milions que la Generalitat i l’Estat van acordar el 2018 que es transferirien. Això faria ascendir a 2.508,92 milions la quantitat assignada a Catalunya, que s'apropa més al pes del PIB.
Més inversió en transports
Una de les principals novetats dels pressupostos de l'any que ve és que les subvencions al transport s'incrementen més d'un 25%, el que suposa un total de 698 milions d'euros. Amb això, es finançarà els abonaments gratuïts de Renfe i actuacions noves i d'altres que encara queden pendents. Tot i aquest augment, el Govern mostra la seva desconfiança cap a l'executiu Espanyol per no haver executat les inversions previstes.
En aquest sentit, el govern espanyol nega la baixa execució en Catalunya i assegura que fins al juny ha executat un 40% més d'inversions en aquest àmbit que en el mateix període del 2021. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha defensat que el ritme d'execució "és el correcte" i que l'objectiu és arribar al 100% d'execució de cara a finals d'any.
En l'àrea de despesa social, les polítiques de pensions augmenten un 11,4%, així com també augmenten les polítiques de sanitat, en un 6,7%, i les actuacions en educació, en un 21,8%.