Aprèn a fer compost per a les teves plantes
- El compostatge és un procés de transformació de la matèria orgànica per obtenir compost, un adob ideal i ecològic per a les plantes
- En Xavi, del Miró Garden Orgànic de Caldes de Montbui, ens explica com fabricar un compostador per a obtenir compost sense moure’ns de casa.
- Recupera tot el contingut del programa a RTVE Play Catalunya
Sabíeu que les escombraries diàries que genera cada família contenen més d’un 40% de matèria orgànica? La majoria d’aquests residus són restes d’aliments (peladures, closques, ossos) o menjar en mal estat. Les restes vegetals i la poda que es generen durant les feines de jardineria i manteniment de plantes també formen part d’aquest percentatge de les escombraries.
Aquest excés de residus orgànics suposa un gran impacte ambiental i econòmic. Per sort, en podem treure profit utilitzant-lo com a adob per a les nostres plantes, horts o zones verdes. Però, com podem reciclar la matèria orgànica de forma correcta? La resposta està en el compostatge.
El compostatge és un procés biològic de transformació de la matèria orgànica. El resultat d’aquest procediment és el compost, un material molt semblant a la terra, amb unes característiques físiques i químiques idònies per a millorar la composició i la qualitat del sòl on creixen les plantes.
En Xavi Miró, jardiner i paisatgista del Miró Garden Orgànic de Caldes de Montbui, ens explica com fabricar un compostador per a obtenir compost sense moure’ns de casa. Existeixen recipients específics per a fer compostatge, però no cal que fer una gran inversió. És millor donar una segona a vida a materials que tinguem per casa i reciclar materials com ara: pneumàtics vells, cartó, filferro, palets o bidons de plàstic.
Un cop ja tenim escollit quin serà el compostador, només hem d’omplir-lo de matèria orgànica. Aquests residus han de ser rics en carboni (fulles seques, paper, cartó, restes de poda...) i també en nitrogen (peladures de fruites i verdures, closques d’ou, restes de cafè...). També és important tenir en compte la humitat del compost (ni molt sec ni molt humit) i remoure la barreja cada dues setmanes. El compost estarà llest quan obtingueu una terra homogènia de color marró fosc.
Recordeu, això sí, que el compostador ha d’estar en contacte directe amb la terra. No es pot instal·lar sobre paviments ni terrasses perquè els insectes no podrien entrar al recipient i, per tant, no descompondrien la matèria orgànica.