Enlaces accesibilidad
Espectacle nocturn

Imatges de la primera lluna plena de la tardor i les dracònides

  • La primera lluna plena de la tardor també ha estat batejada com la lluna del caçador
  • Aquests dies, la lluna plena coincideix amb la pluja d'estels de les dracònides

Per
Lluna plena des Arenys de Munt (Joan Navarra)
Lluna plena des Arenys de Munt (Joan Navarra)

Amb l'arribada de la tardor, les nits es fan més llargues i tenim més hores per gaudir del cel nocturn. Aquests dies estem davant de dos esdeveniments astronòmics. Aquesta passada nit hem gaudit de la primera lluna plena de la tardor. També és coneguda com lluna del caçador, ja que antigament s'aprofitava la llum de la lluna per poder caçar de nit, abans de l'arribada del fred de l'hivern. Durant aquesta estació en trobarem dues més: el 8 de novembre i el 8 de desembre. En cap cas seran superllunes.

Lluna plena des de Gavà (Xavi Cabo)

 Lluna plena des d'Olost (Emili Vilamala)

 Lluna plena des Sant Pere de Vilamajor (Jordi Rodoreda)

 Lluna plena des del Castell de Montgrí (Silvia Puig)

 cropper

 Lluna plena des Castelló d'Empúries (Lluís Roura)

 Lluna plena des de Verges (Àngel Galán)

Pluja d'estels descafeïnada

La lluna plena no és l'únic espectacle nocturn. La pluja d'estels de les dracònides també té lloc aquests dies. El punt àlgid va arribar dissabte a la nit, però aquests dies, encara es podran observar. De fet, només cal mirar en direcció nord-oest. Com a referència cal trobar l'estrella polar, la constel·lació Draco i l'Osa Menor i Major.

En les millors condicions, es poden arribar a veure fins a 20 meteors cada hora viatjant a una velocitat de 20 quilòmetres per segon. Ara bé, aquests dies, l'alta lluminositat nocturna que deixa la lluna plena, dificulten la seva observació. A més, la presència de núvols no hi ajuden gaire.