Enlaces accesibilidad
71a edició

Luz Gabás guanya el Premi Planeta

  • L'escriptora aragonesa s'endú el premi d'un milió d'euros amb la novel·la 'Lejos de Luisiana'
  • La barcelonina Cristina Campos, finalista, amb l'obra 'Historias de mujeres casadas'
  • Enguany s'ha superat la xifra de participació amb 846 originals presentats

Per
La guanyadora del Premi Planeta, Luz Gabás, i la finalista, Cristina Campos
La guanyadora del Premi Planeta, Luz Gabás, i la finalista, Cristina Campos

Luz Gabás és la guanyadora del Premi Planeta d'aquest 2022 gràcies a l'obra 'Lejos de Luisiana', que indaga en el passat espanyol d'aquesta zona de Nordamèrica.

Conversa amb les triomfadores del Planeta

L'escriptora aragonesa ha estat la triomfadora de l'edició número 71 del guardó que s'ha fallat la nit d'aquest dissabte a Barcelona, en el decurs d'un sopar literari que s'ha fet al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Luz Gabás guanya el Premi Planeta | AGNÈS BATLLE

La finalista ha estat la barcelonina Cristina Campos, autora de 'Historias de mujeres casadas' que explora des d'una perspectiva molt particular la feminitat, la sororitat i el poder de l'amor.

Novel·listes guanyadores

Luz Gabás (Monzón, 1968), que ja va abordar el passat colonial espanyol a 'Palmeras en la nieve' (a la Guinea Equatorial) situa aquesta vegada la seva trama a la Louisiana de finals del segle XVIII, quan la aleshores colònia francesa va passar a mans espanyoles. Es tracta d'una gran història d'amor entre un indi i una súbdita francesa que es desenvolupa a l'anomenat 'Interregno español', entre els anys 1763 i 1803, quan les tropes napoleòniques van recuperar la sobirania francesa del territori.

Durant el domini espanyol, la població de Luisana va continuar guanyant habitants francòfons, encara que en aquell moment històric s'hi van desplaçar també immigrants canaris i andalusos i va créixer força la xifra d'esclaus.

D'altra banda, Cristina Campos (Barcelona 1975) ha estat finalista amb una novel·la que l'editorial ressenya com la història d'una dona per a la qual després de 20 anys de matrimoni, l'amant imaginari amb qui sempre havia somiat, es fa realitat. El relat recorre tots els temes relacionats amb la feminitat, la sororitat, el poder de l'amor i l'honestedat.

El Premi Planeta és el més ben dotat econòmicament que s'atorga en l'àmbit de les obres publicades en llengua castellana. La guanyadora, en aquest cas Luz Gabás, s'endú un milió d'euros i la finalista, Cristina Campos, 200.000. El jurat l’integren els escriptors José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs, així com Belén López, directora d'Editorial Planeta i que axctua com a secretària amb dret a vot.

Rècord de participació

En aquesta 71a edició s'han presentat un total de 846 obres, és a dir, uns 200 treballs més que el 2021, i de temàtiques molt diverses. Les obres de temàtica costumista i sobre la Guerra Civil van a la baixa i, en canvi, es constata un augment de les novel·les històriques i negres, així com les que posen al centre els canvis socials i l'empoderament femení

El Planeta és el premi literari més ben dotat en llengua castellana

El Planeta és el premi literari més ben dotat en llengua castellana

També s'ha donat una situació insòlita perquè les finalistes han estat només 9 i no pas 10 com és habitual en el certamen. Durant la roda de premsa prèvia a la cerimònia d’entrega de premis d’aquest dissabte, el president del grup Planeta, José Creuheras, va explicar que el jurat va haver d'eliminar una de les 10 obres finalistes seleccionades en comprovar que ja s’havia publicat prèviament en una plataforma, i això incomplia les bases del premi que requereixen que el treball presentat sigui "inèdit".

Es tracta de 'La niña del castillo de los almendros en flor', de Fernando Preto Rodríguez. La decisió es va prendre dilluns passat i l'organització va optar per no incorporar-ne una altra per tal de mantenir l'habitual xifra de 10 finalistes perquè considerava que "ja era massa tard".

La salut del sector editorial

El president del Grup Planeta va aprofitar la roda de premsa de presentació del premi per repassar la situació actual del sector editorial que, segons José Creuheras, gaudeix d'un "bon estat de salut", ja que el 76% dels espanyols llegeix de manera habitual, és a dir, almenys un llibre al mes, i ho fan de manera especial els joves.

A banda de que es llegueix més (+2% respecte l'any passat), es manté la fidelitat a les llibreries, on fan les seves compres 7 de cada 10 lectors. Malgrat això, el president de Planeta va tornar a "demanar a les administracions que estiguin una mica més a prop del món del llibre, amb plans de foment de la lectura i de suport a les llibreries".

Crehueras va admetre que el sector s'ha vist afectat per les circumstàncies derivades de la guerra a Ucraïna, l'increment del preu de les matèries primeres i la inflació, però creu que "amb un esforç" de les editorials, l'any vinent els llibres seran com a molt un 5% més cars.