Recepta de capipota amb samfaina
- Els esmorzars de forquilla com a tradició i costum social a Molins de Rei i el capipota n'és un dels plats estrella
- La Sílvia Abril amb l'ajuda del Joan i l'Alfons s'atreveixen per preparar per a tota la colla de l'Associació d'Amics del Camell
Descobreix més plats típics de la cuina catalana a La Recepta Perduda a RTVE PLAY Catalunya
El capipota és un dels plats estrella de menuts de la cuina catalana i una de les receptes més típiques dels esmorzars de forquilla. Es tracta d’un guisat que tradicionalment s’ha elaborat amb cap i peu de vedella. Hi ha diferents variants del capipota, hi ha qui hi posa també ventre de vedella, qui només fa servir cap, amb samfaina, amb cigrons, amb bolets, hi ha qui hi posa picant i qui no... La recepta més bàsica consta d’un sofregit de ceba i tomàquet, el capipota escaldat i un bon xup-xup.
El capipota amb samfaina és una de les versions tradicionals d’aquest plat que es prepara amb verdures d’estiu: pebrot, albergínia, carabassó, tomàquet i ceba, i és un dels plats estrella dels bars d’esmorzar de forquilla a Molins de Rei, junt amb la tripa guisada i amb permís de la coradella, un guisat de menuts de xai que es fa per la Fira de la Candelera
Capipota de vedella
Es tracta del cap de vedella, que té una gran quantitat de gelatina i inclou part de carn de les galtes, i es ven cuit i preparat per a guisar a les carnisseries. El peu de vedella, que seria l’equivalent als populars peus de porc, però en vedella, és menys habitual a les carnisseries i a les preparacions de capipota. Es compra cru i s’ha de bullir durant força estona amb abundant aigua, llorer i sal.
Samfaina
La samfaina és un dels pilars de la cuina catalana, juntament amb el sofregit, l'allioli, la picada i el romesco. A 'La Recepta Perduda', l'Àngels de Can Fisas, ens dona alguns consells per cuinar aquest plat. Els ingredients principals de la samfaina són la ceba, el tomàquet, el pebrot, l'albergínia i el carabassó.
Al programa, la Sílvia Abril amb ajuda del Joan Requena, conegut a Molins com el Joan del Garbi, un mític bar d'esmorzars de forquilla, i del seu amic Alfons, preparen capipota per tota la colla de l'Associació d'Amics del Camell.
Ingredients
- Capipota bullit
- Pebrot vermell
- Pebrot verd
- Carabassó
- Ceba
- Albergínia
- Tomàquet madur
- All
- Sal i pebre
- Herbes aromàtiques: romaní, farigola...
- Vi ranci (ingredient secret)
Pas a pas
- Tallem les verdures per la samfaina i pelem els alls
- Posem els alls amb una paella amb oli perquè es vagin confitant i afegim la ceba i unes fulles de llaurer
- Tirem els pebrots i condimentem amb sal, pebre, orenga i farigola
- Hi afegim l'albergínia, ho deixem coure uns minuts i posem el carabassó
- Deixem que baixi fem xup-xup i remenem
- Hi tirem el capipota i el vi ranci
- Remenem bé i ho deixem coure 1 hora