Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Meritxell Serret: "No descartem cap escenari sobre pressupostos"

  • La consellera d'Acció Exterior no descarta la pròrroga dels comptes catalans
  • Serret assegura que els socis prioritaris són Junts, la CUP i els comuns
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Meritxell Serret: "No descartem cap escenari sobre pressupostos"

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha assegurat que es contemplen tots els escenaris de negociació dels comptes catalans pel 2023. Serret no descarta la pròrroga de pressupostos, però insisteix que els socis prioritaris són Junts per Catalunya, la CUP i els comuns: "No descartem cap escenari". Meritxell Serret assenyala que hi ha mecanismes per aprofitar recursos en l'hipotètic en cas d'haver de fer una pròrroga de pressupostos.

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Serret ha assenyalat que el PSC no és un soci prioritari per ERC per obtenir suport i tirar endavant els pressupostos: "Tenim un conflicte polític, ells estan asseguts al davant, amb el PSOE". Serret reitera que els socis prioritaris són Junts per Catalunya "i pactar-los amb el PSC no entra a les prioritats".

De les negociacions per poder aprovar pressupostos, Serret explica que els comptes no estan tancats al 100% i ofereix "ajustos" per sumar-hi suports: "Els estem treballant com ho feia el conseller Giró i en les grans línies es mantindrà bastant la coherència".

Meritxell Serret ha deslligat les negociacions dels pressupostos de la Generalitat i els de l'Estat i afirma que la prioritat pel Govern de Pere Aragonès són els avenços a la taula de negociació: "El conflicte polític encara és viu. Tota la força política la posarem a què s'avanci en aquesta negociació".

Serret ha afegit que la prioritat és aconseguir "passos en la desjudicialització" a la taula de diàleg "i després vindrà la negociació dels pressupostos de l'Estat i els d'aquí".

L'obertura d'una delegació a Israel "no està consolidada"

La consellera d'Exteriors diu que 'no està del tot consolidat' l'escenari d'obrir una delegació catalana a Israel, després de la polèmica per les declaracions de l'anterior responsable d'Exteriors, Victòria Alsina, que havia afirmat que la condemna a Israel per polítiques "d'apartheid" que va aprovar el Parlament el juny passat "no era la posició del Govern".

Serret ha evitat valorar el paper d'Israel i diu que com a Govern "respectem tot el que aprovi el Parlament". Meritxell Serret diu que continuaran amb les línies d'acció que han mantingut amb Palestina i es fixa com a prioritat tenir una "xarxa amplia de delegacions i consolidar-la" per aconseguir credibilitat i reputació.

Meritxell Serret ha assegurat que el Govern de la Generalitat no té encara una "posició concreta" sobre si a la franja de Gaza es respecten els drets humans: "Hi ha situacions on els drets humans estan en perill".

Al Consell de la República "hi ha un biaix partidista"

Amb relació al nou Govern de la Generalitat, Meritxell Serret ha assenyalat que té un perfil "marcadament independentista" i que no s'ha aconseguit un acord per a reformar el Consell de la República: "Hi ha un biaix partidista".

La nova consellera d'Exteriors ha explicat com la proposta per fer-se càrrec del departament li va arribar per sorpresa: "No m'ho esperava, em va trucar el president i vaig pensar que seria per consultar-me, no per proposar-me a mi". .

La consellera, tot i admetre que desconeix el pressupost del seu Departament, veu inviable destinar el 0,7 % a la cooperació tal com va proposar l'ONU fa 50 anys, però ho veu "molt complex".