Enlaces accesibilidad
Precarietat

El Tercer Sector demana mesures urgents davant la greu situació de pobresa

  • El reclam coincideix amb el Dia internacional per l'Erradicació de la Pobresa
  • Les entitats alerten que la situació és "molt pitjor" que durant la crisi econòmica del 2008
  • Des del Tercer Sector demanen l'aprovació d'uns nous pressupostos per l'any que ve

Per
La Taula del Tercer Sector reclama més atenció a les persones en situació de vulnerabilitat

Coincidint amb el Dia internacional per l'Erradicació de la Pobresa, la Taula del Tercer Sector social demana al govern de la Generalitat que posi en el focus de les seves prioritats, l'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat. Sobretot en un moment en què les entitats alerten que la situació és "molt pitjor" que durant la crisi econòmica del 2008 i que feia molts anys que no registraven dades tan dolentes.

La situació de precarietat de les persones ha empitjorat molt en els darrers mesos per l'augment dels preus dels aliments i de l'energia, que ha portat a una situació inflacionista i d'alt cost de vida. Per això les entitats demanen accions polítiques concretes per poder fer-hi front.

Millorar les traves burocràtiques

De fet, a Catalunya, dos milions de persones viuen en situació de precarietat, i 690.000 en pobresa extrema, però tan sols 173.000 reben la Renda garantida de ciutadania (RGC) i 86.000, l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Hi ha traves burocràtiques que s'han de solucionar i també el temps de resposta en les sol·licituds.

En aquest sentit, la presidenta de la Taula d'Entitats, Francina Alsina, explica que hi ha persones que el mateix mes que presenten la sol·licitud "ja no podran pagar ni l'habitatge ni les factures energètiques ni l'alimentació". Alsina lamenta que el temps de resposta de la RGC és de 2 a 3 mesos, mentre que el de l'IMV és de 4 a 6 mesos.

Aprovació dels pressupostos de 2023

Des del Tercer Sector demanen també l'aprovació d'uns nous pressupostos per l'any que ve. "Seria incomprensible que anéssim a uns comptes prorrogats", ha dit la presidenta de la Taula. A més, ha incidit en l'increment de la partida d'ajudes socials per aconseguir que "la gent surti de la bossa de pobresa que arrosseguem de molts anys".

Alsina també ha demanat que aquests pressupostos equiparin la partida del Departament de Drets Socials a les conselleries de Salut i Educació. La presidenta de la Taula ha precisat que els comptes actuals van donar 11.000 milions d’euros a Salut, 6.000 a Educació i 4.000 a Drets Socials. El que sol·licita és que aquest últim pugi, almenys, fins als 7.000 milions.