La sospita de la politització sacseja el cos dels Mossos
- El conseller d’Interior demana comparèixer al Parlament per explicar la destitució del cap de la policia catalana
- Elena força el relleu al capdavant dels Mossos
- Imma Viudes (SAP-Fepol): “La polèmica perjudica les comissaries”
El cos dels Mossos d’Esquadra viu una nova crisi interna que amenaça el seu prestigi. La destitució de l’excomissari en cap dels Mossos d'Esquadra Josep Maria Estela, després del seu rebuig a presentar la dimissió i de viure diversos episodis de tensions internes entre membres de la cúpula de la policia catalana que generen inestabilitat. Amb aquest, cos ja acumula 7 canvis a la direcció en els darrers 5 anys i els sindicats policials coincideixen a reclamar “respecte” i “estabilitat”.
Acusacions de politització
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat comparèixer en comissió al Parlament després de la destitució d’Estela. La data, encara està per concretar. Des d’Interior s’insisteix que el motiu ha estat la negativa de l’excap dels Mossos en el procés de feminització del cos. Un motiu que no compra el diputat d'Units per Avançar i exconseller d'interior, Ramon Espadaler, qui al Cafè d’idees de Ràdio 4 i La 2, ha criticat que “estan polititzant el cos”.
Espadaler, sosté que els Mossos d'Esquadra van ser "moneda de canvi" a l'inici de la legislatura i que la situació al cos policial "és molt preocupant". L'exconseller d'Interior ha desvinculat la feminització del cos del cessament del cap del cos dels Mossos, alhora que l'ha considerat "immoral". Espadaler creu que s'està fent un "flac favor" a la propera comissaria en cap dels Mossos: "La pressió que tindrà no se la mereix".
Possible reprovació del conseller
El cap de l’oposició, Salvador Illa, ha explicat a TV3 que espera les explicacions del conseller, però no descarta la seva reprovació. Mentrestant, el director dels Mossos, Pere Ferrer, ha seguit justificant aquest dimarts la destitució pel “desacord” sobre la designació de quatre noves comissaries, en el que entén com un objectiu de feminització “irrenunciable”. “Aquest cas ha estat el punt d’inflexió”, advertia Ferrer en declaracions a TV3, alhora que admetia que en el cessament “poden haver-hi molts motius”, sense acabar de reconèixer cap interferència política.
Des del Govern, s'insisteix en els mateixos termes, apuntat que el que ha forçat el cessament ha estat "la manca d'entesa". "Cal diferènciar el que ha estat el lideratge del conseller Elena per treballar amb persones que siguin de la seva màxima confiança", ha apuntat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja.
Els sindicats policials demanen respecte
Des dels sindicats de mossos també demanen que la política surti de la policia. També dubten sobre el projecte de feminització del cos, impulsat pel conseller Joan Ignasi Elena, ja que “podria perjudicar les comissàries i posar en qüestió la seva tasca” segons, Imma Viudes, portaveu de la SAP-FEPOL.
Per la seva banda, el principal sindicat dels comandaments dels Mossos, el SICME, que aquest dimarts s'ha reunit amb el Departament d'Interior, asseguren que “no entenen el cessament” i defensen la “necessitat d’estabilitat i continuïtat”. Estela, ha estat rebut amb aplaudiments a l'arribada a la seva nova destinació, a la comissaria de la Regió Policial de Ponent.