45 anys del retorn de Tarradellas: imatges que van reescriure la Història de Catalunya
- Josep Tarradellas va tornar a Catalunya fa 45 anys, que es compleixen aquest diumenge 23 d'octubre
- El polític va ser la baula que enllaçava Lluís Companys amb la recuperació de les institucions catalanes
- Mira les imatges de l'Arxiu històric de TVE Catalunya, ara per primera vegada en alta qualitat
Josep Tarradellas baixant de l'avió a l'aeroport del Prat, trepitjant el Principat per primera vegada des del 1954. La gernació que l'esperava omplint els carrers de Barcelona, milers de senyeres, fins feia poc prohibides, el seu discurs abrandat al balcó del Palau de la Generalitat, el 'Ja sóc aquí!'. Per primer cop podem veure en alta qualitat les imatges de la retransmissió en directe que es va fer per TVE el dia 23 d'octubre del 1977. Un excel·lent resum de tres hores de directe, al damunt d'aquestes línies.
Aquesta efemèride en permet posar en valor les imatges històriques que TVE Catalunya conserva al seu arxiu d'un procés que va culminar amb el retorn del president de l'exili, ara fa 45 anys
El camí del retorn
Les eleccions del 15 de juny del 1977 deixen sorprès el govern espanyol. Amb els resultats a la mà, queda clar que la majoria a Catalunya vol recuperar l'autogovern i que Josep Tarradellas és reconegut com la baula que enllaça la legitimitat del passat i el futur. Deu dies després dels comicis, els primers des del 1936, es forma l'Assemblea de Parlamentaris. La presideix Josep Andreu i Abelló, figura històrica per molts motius: va ser diputat al parlament català amb la República i ara ho torna a ser. Andreu Abelló ha presidit també sis anys abans, l'Assemblea de Catalunya, de tanta importància per al moviment catalanista.
Ara, en tornar a obrir el Parlament, una gentada aplaudeix l'entrada dels diputats que hi accedeixen emocionats. Andreu i Abelló és el president provisional en constituir la mesa d'edat. Recorda Lluís Companys al seu discurs. És el 25 de juny del 1977.
Són quatre els diputats que tornen al seus escons, després de quatre dècades: Gonçal Ibars, Josep Andreu Abelló, Francesc Viadiu i Joan Casanellas. Recorden la feina feta durant els anys de la República i també com van haver de fugir a l'exili. El reportatge de Georgina Cisquella mostra l'interior del Parlament tal com es va trobar després d'anys tancat.
Els diputats voten la moció per a nomenar Josep Tarradellas president del Parlament. La cambra catalana, formada pels representants que ha escollit la ciutadania, reconeix la legitimitat del president a l'exili. El vot a favor és unànime. Només un vot en contra: com s'escolta a les imatges, el del diputat d'Aliança Popular Laureano López Rodó.
Raimon Obiols explicaria anys més tard que ell i Antoni Gutiérrez Díaz van haver de protegir López Rodó en sortir de l'edifici perquè la gent l'esbroncava amb molta ràbia.
Primers contactes amb el govern Suárez
Quan el Consell de Ministres aprova el Decret Llei que restableix les institucions de Catalunya, Tarradellas contesta la trucada dels informatius de TVE. El periodista Joan Armengol li demana el seu parer. Tarradellas és a Perpinyà i parla en castellà per als informatius estatals, amb un discurs preparat que desitjava fer des de feia quasi 40 anys. El president destaca que el retorn de la democràcia s'ha aconseguit pacíficament.
A Perpinyà el president es reuneix amb el delegat del govern espanyol Salvador Sánchez Terán. Tracten de quins passos cal donar per a restablir les institucions, la seva tornada i la Generalitat com a govern de Catalunya.
El dia 28 de setembre del 1977 es presenten davant la premsa. Avancen els acords que estan tractant. Però Tarradellas no està pas sol. L'acompanyen els diputats catalans Anton Cañellas, Joan Reventós, Carles Güell de Sentmenat, Josep Maria Verde Aldea, Macià Alavedra, Jordi Pujol, Carles Sentís, Gregorio López Raimundo, Josep Maria Triginer i Heribert Barrera.
La fi de 38 anys d'exili
Quan per fi pot deixar l'exili, Tarradellas no ve directament a Catalunya, sinó que passarà per Madrid. Aquelles darreres hores a França, Tarradellas està acompanyat per les càmeres de TVE Catalunya. Joan Armengol l'entrevista. Es torna a comprometre a recuperar la Generalitat. I demana als catalans que siguin conscients de la importància del seu retorn, com a continuador, diu, 'del president Companys'.
A l'aeroport, Armengol l'acompanyarà fins a l'escala de l'avió, amb la seva esposa Antònia Macià, trasbalsada, i la filla Montserrat. El fill gran Josep roman a Saint-Martin-le-Beau, o casa seva fins aquells moments.
Aquell diumenge d'octubre
Com ara fa 45 anys, aquell 23 d'octubre era diumenge. Pere Portabella és qui ha organitzat, com a bon director de cinema, com ha de ser el retrobament de Tarradellas amb els ciutadans. Un retrobament que ningú no dubta que serà multitudinari. Per això, Portabella serà al costat de Tarradellas al balcó de la Generalitat durant el discurs del 'Ja sóc aquí'. Ell mateix va explicar com estava tot organitzat.
Josep Tarradellas esperava aquesta tornada des del 1954, quan se'l va nomenar president a l'exil·li en successió de Josep Irla, que estava malalt. Suárez finalment l'havia nomenat president del govern preautonòmic. Tarradellas va resumir el seu pensament i amb el crit 'Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí'.
La 'manera de fer' de Tarradellas
El documental 'Una manera de fer. President Tarradellas', es va estrenar a TVE Catalunya el 2017 i reconstrueix la faceta humana i política del president, dialogant, conscient del seu paper a la Història, i que explica com va ser possible que el mes d'octubre del 1977 els esdeveniments es desenvolupessin com ho van fer. Aquest treball inclou el testimoni de persones que el van tractar molt.
Després de l'estrena del documental, dirigit pels periodistes Esteve Crespo i Mireia Bonache, Crespo va moderar un debat amb els periodistes Lluís Foix, Albert Arbós, Ricard Fernández Déu i el polític Ramon Espasa.
En una més de les moltes anècdotes d'aquells moments històrics, i tal com va explicar el mateix president Tarradellas, Adolfo Suárez li va dir que tenia ganes de veure el 'senyor Tarradellas'. Ell li va contestar que com a senyor Tarradellas no el rebria pas, que el rebia com a president de Catalunya. Diu Tarradellas que Suárez es va enfadar.
L'enterrament de Tarradellas, el 1989, va ser exemple del respecte cap a aquest polític que sempre va creure en el seu retorn i en la recuperació de la Generalitat de Catalunya.
Pots veure més imatges històriques al recull de programes i també l'estrena de TVE Catalunya 'Tarradellas, govern d'unitat'.