Enlaces accesibilidad
Augment dels costos

Les cooperatives agràries, contra les cordes

  • L’augment dels costos de producció i transformació s’ha triplicat aquest any
  • La FCAC busca solucions imaginatives per minimitzar l’encariment de l’energia
  • Sectors com la fruita no tenen capacitat de repercutir els costos al preu final

Per
L'increment dels costos es mengen els marges de les cooperatives agràries

L'increment del preu del gas i l'electricitat està posant contra les cordes molts sectors. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya adverteix que l'augment dels costos de producció i transformació dels productes està arruïnant el sector. Aquest any estimen que se’ls hauran triplicat, passant dels 27 milions d'euros als 78, aquest 2.022.

Les cooperatives demanen a l'administració mesures urgents perquè puguin continuar donant servei als agricultors.

L'augment dels costos amenaça les cooperatives | JOANA SENDRA

5 mil llocs de feina en perill

El 70% d'aquest increment, uns 36 milions d'euros, corresponen a l'encariment del preu de l'electricitat. I un 29%, uns 15 milions, al preu del gas que, des de la FCAC denuncien que s'ha multiplicat gairebé per 5 en un any. En aquest context, les cooperatives busquen solucions imaginatives per garantir la viabilitat de l’activitat i la feina dels cinc mil llocs de treball que en depenen directament. Per exemple, la Federació aconsella sectors com els productors d'oli que uneixin esforços i obrin els molins estrictament necessaris per fer la transformació de les olives.

Les cooperatives de pinsos amenaçades

Per sectors productius, els que més patiran l'increment són les cooperatives d'elaboració de pinsos per a bestiar, amb 24 milions d'euros, un 47% del total. Des que se sega fins que es comercialitza, el panís sempre s'ha d'assecar. Normalment, surt del camp amb un 20% d'humitat, enguany amb un 17% a causa de les onades de calor i la sequera, però igualment no es deslliura del procés. I és que cal rebaixar la humitat al 14% per a poder-lo vendre.

A Miralcamp, al Segrià, on eixuguen panís i el 80% dels costos per preparar i emmagatzemar cereals o altres productes són energètics. El seu responsable, Santi Vergé, explica que "la pujada de costos ha estat molt ràpid hi ha hagut cooperatives que s'han plantejat tancar l'activitat i externalitzar-la, portar a assecar el cereal a altres cooperatives".

Es tracta de cooperatives que estan minimitzant l’impacte de l’alça dels costos energètics generant calor amb un forn de biomassa i això els permet reduir un 70% la despesa en combustibles fòssils. A aquesta solució s’uneix el fet que la cotització del cereal és molt alta per la falta d'oferta arran de la Guerra a Ucraïna i això fa que puguin conservar una mínima rendibilitat.

Impossibilitat de repercutir els costos

En cas de les cooperatives de fruita els preus es mantenen si fa no fa i l'encariment de l'electricitat també se'ls menja. José Antonio Fortón, gerent de Miralcamp Fruits, reconeix que “no podem repercutir tot el cost del preu final. El preu de la llum s’ha duplicat i ara hem hagut d’accelerar la inversió en fotovoltaica per autoconsum i intentar optimitzar el màxim possible, però el panorama és alarmant”.

José Antonio Fortón, Miralcamp Fruits: "El panorama és alarmant"