Enlaces accesibilidad
Protestes

Els sindicats educatius preparen mobilitzacions per denunciar l'encallament de les negociacions

Per
Els sindicats educatius preparen mobilitzacions

Els sindicats d'educació preparen mobilitzacions a partir de la setmana vinent per denunciar que la negociació sobre la recuperació de retallades que plantejaven no avança. Tot i que el curs escolar va poder començar amb normalitat, gràcies a l'acord in extremis entre sindicats i departament, els problemes, denuncien els sindicats no estan resolts.

Aquestes mobilitzacions seran unitàries i ja n'hi haurà la setmana vinent, tot i que USTEC no les ha avançat perquè es farà un anunci unitari. El motiu és que la negociació és "inexistent", en paraules de la coordinadora d'acció sindical d'USTEC, Eli Pericas. Reclamen que es concreti el retorn de retallades en el pressupost del 2023 i que s'avanci en allò sense cost econòmic. Sobre la recuperació de l'hora lectiva, denuncien que el càlcul de docents s'ha fet a la baixa i reclamen recursos per cobrir totes les hores.

USTEC ha assegurat que la reorganització d’horaris i professors al gener serà “difícil”, i ha reclamat al departament que doni instruccions i s’encarregui de materialitzar aquesta mesura. Una altra demanda és l’augment d’inversió en educació de fins al 6 % del PIB català, una equiparació salarial dels professors de formació professional (FP), i la reducció de dues hores lectives per als majors de 50 anys.

Al gener s'incorporaran 3.700 nous mestres, per compensar la reducció d'una hora lectiva del professorat. Els centres ja saben quants mestres més tindran, i ara hauran de comunicar a Educació de quina especialitat els necessiten. El departament es mostra disposat a flexibilitzar mesures perquè el trasbals sigui mínim i neguen que les negociacions estiguin encallades.

La directora general de Professorat, Raquel Colell, ha explicat que s’està seguint el calendari pactat i que els sindicats tenen una proposta escrita que els hi van lliurar el 27 de setembre. Sobre l’amenaça de mobilitzacions, Colell ha assegurat que “aquest curs necessitem estabilitat, serenor i una visió compartida”