7 edificis sorprenents i singulars que podràs visitar al '48h Open House'
- La 13ª edició del festival posa el focus en els oficis: professionals i artesans de l'arquitectura
- 200 edificis, normalment tancats al públic, obren les portes aquest cap de setmana
- El públic disposa de dos dies per accedir a les entranyes d'escoles, residències, miradors o recintes històrics entre d'altres
El festival d'arquitectura "48 h Open House" obre les portes d'edificis i espais patrimonials normalment vetats al públic aquest 22 i 23 d'octubre. El certamen torna amb una edició ampliada que ofereix unes 200 activitats per redescobrir el patrimoni de Barcelona i de sis municipis de Catalunya. Enguany, el focus recau en els oficis de l'arquitectura.
Dissenyador, ceramista, vidrier, lampista, aparellador, fuster, pintor o paleta. Són alguns dels oficis, professionals i artesans que creen una obra arquitectònica, un treball coral que reivindica el 48 h Open House d'aquest any amb el lema "La lliga dels oficis".
Repartits per 7 municipis
El festival ens convida a visitar edificis representatius d'aquests oficis com el campus de Torribera o l'Institut Provençana. Formen part dels prop de 200 que obren les portes el cap de setmana, 126 dels quals a la ciutat de Barcelona, la resta repartits entre Badalona, Santa Coloma, Sant Joan Despí, l'Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges. Elisenda Bonet és la directora del festival i ens ofereix tots els detalls d'aquesta edició.
El públic disposa de dos dies per accedir a les entranyes d'escoles, residències, miradors, espais de treball, edificis sostenibles o recintes històrics. Aquests són alguns dels més sorprenents i singulars.
Col·legi Notarial de Catalunya
- Diumenge de 10 a 19 h
- Carrer del Carme, 84, 08001 Barcelona
La construcció de la seu es pot definir en tres etapes: la primera, quan es construeix la primera seu, sobre un solar a cavall entre els terrenys del convent del Carme i d’Elisabets (un edifici de nova planta de caràcter monumentalista i estil sobri, composició simètrica i organitzat al voltant d’un pati central); la segona, quan s’aixeca un segon pis a l’edifici original (millora les condicions de la sala d’actes i la biblioteca, i unifica funcions a cada planta) i s’amplia amb l’adquisició de la finca veïna (fet que millora les condicions de l’arxiu); la darrera, l’any 1992, quan es porta a terme un projecte unitari de reforma i ampliació que relliga els dos edificis (retornant la importància al pati central) i s’estableix un nou diàleg entre allò clàssic i la modernitat.
Torre Mapfre
- Dissabte de 10 a 19 h
- Carrer de la Marina, 16/Passeig Marítim del Port Olímpic, 08005 Barcelona
El projecte urbanístic de la zona de la Vila Olímpica (Barcelona 92) es va estructurar en un sistema de franges (platges, passeig marítim, avinguda litoral, edificis aïllats i barri residencial). A la franja d’edificis aïllats es troba el gratacels de la Torre MAPFRE, un edifici de 43 plantes i 154 metres d’alçària que, juntament amb la torre veïna, s’han convertit en fites visuals de la ciutat. La construcció de la torre es resol amb un nucli central de formigó armat, un perímetre de pilars retirat del pla de façana i vidres inclinats per al tancament. L’any 2016 es va fer una reforma important a la torre: se’n va millorar l’eficiència energètica, s’hi van introduir espais adequats per a les noves formes de treball i es van renovar els accessos i les zones comunes.
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
- Dissabte de 10 a 17 h
- Baixada del monestir, 9, 08034 Barcelona
Aquesta joia del gòtic català té un important valor afegit: el conjunt ha estat utilitzat per la comunitat de les clarisses des de la seva fundació i fins a l’any 1983, que es va obrir al públic. Gràcies a aquest ús ininterromput, avui ens podem atansar a la vida d’aquesta comunitat religiosa femenina tot recorrent-ne els espais més quotidians. El Museu Monestir conté nombroses obres d’art, objectes litúrgics i mobiliari que la comunitat ha anat aplegant al llarg dels segles.
Palau Montaner (Delegació del Govern)
- Dissabte de 10 a 19 h
- Carrer de Mallorca, 278 / Carrer de Roger de Llúria, 99-101, 08037 Barcelona
Edificació aïllada, referent de palau exempt de l’Eixample dels primers anys, que va començar l’arquitecte Josep Domènech i Estapà (seguint un estil eclèctic i sobri) i van acabar els arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Antoni Maria Gallissà (espais interiors i coronament de l’edifici). Aquests darrers, seguint l’estil modernista, van introduir-hi elements ornamentals, com la ceràmica vidriada de l’exterior i els vitralls de la claraboia que il·lumina l’ampli vestíbul interior amb una escala imperial de pedra. Per fer-ho, van envoltar-se dels millors artesans de l’època: a l’edifici s’hi troben col·laboracions amb Lluís Bru (mosaics), Eusebi Arnau (escultures), Gaspar Homar (ebenisteria i teixits), Francesc Tiestos (forja) i Antoni Rigalt (vitralls).
Casa Tosquella
- Dissabte i diumenge de de 10 a 19 h
- Carrer de Vallirana, 91-93, 08023 Barcelona
Residència d’estiueig situada al barri de Sant Gervasi de Cassoles i construïda per Antonio Tosquella quan va tornar de fer les Amèriques. Es tracta d’una casa de dues plantes on destaquen les façanes (amb un estil eclèctic que combina les línies curvilínies d’estètica modernista i els arcs de ferradura propis d’un estil neoàrab i d’estils historicistes) i la decoració interior (riquesa ornamental a les portes, vidrieres interiors, pintures, paviments…). Constructivament, l’arquitecte va emprar tècniques i materials de la tradició catalana. Desocupada des de l’any 2012, les entitats del barri van lluitar perquè l’adquirís l’Ajuntament, fet que va tenir lloc l’any 2021; actualment està a l’espera d’un projecte per fer-hi equipament públic.
Casa de les Punxes
- Dissabte de 10 a 19 h
- Avinguda Diagonal, 420, 08037 Barcelona
Espai d’oficines situat a l’edifici emblemàtic de la Casa Terrades, el qual, a causa de l’alineació de la Diagonal, ocupa la totalitat d’una illa irregular de l’Eixample. El conjunt està format per tres edificis independents entre si, resolts amb un llenguatge unitari. D’una banda, l’edifici es caracteritza per l’ús de diferents llenguatges en un únic edifici (es barregen estils del gòtic nòrdic i plateresc amb elements populars catalans, com l’ús de plafons de ceràmica); d’altra banda, pel coronament de les cantonades amb sis torres punxegudes que les emfasitzen.
Les oficines Casa Les Punxes, un espai de coworking i d’esdeveniments, ocupen tres plantes d’aquest edifici: a la planta baixa s’hi situa el lobby, amb una zona de treball flexible; a la segona planta, l’office (amb oficines privades i espai de coworking), i a la tercera planta, a la terrassa, hi trobem un espai de 600 m² per celebrar-hi diferents esdeveniments i sis sales de reunions ubicades a les característiques punxes de l’edifici.
Palau de Julio Muñoz Ramonet
- Dissabte i diumenge de de 10 a 19 h
- Carrer de Muntaner, 282, 08021 Barcelona
Aquesta finca, que es manté pràcticament intacta de quan Sant Gervasi de Cassoles era un nucli de cases unifamiliars envoltades de jardí, conserva la casa principal, una torre i el jardí originals. La casa principal té un aspecte noble, entre modernista i classicista, i una façana a jardí molt ornamentada. A l’interior, fruit de transformacions de la casa al llarg dels anys, s’hi poden veure diferents salons i espais propis d’un palau de luxe (un vestíbul central presidit per una escalinata, un menjador de gala i l’anomenada sala goyesca, decorats amb pintures, un saló d’estil borbònic, una sala de ball, una sala de música…). A la torre, d’estil classicista, hi destaca un gran repertori d’elements clàssics en els acabats de la façana. El jardí actual, recuperat darrerament, manté l’esperit del projecte original del paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier tot respectant els canvis que va fer-hi Joan Mirambell.
En resum, allò que perdura en el temps té un significat cultural. L’arquitectura és cultura i aquest cap de setmana pots tornar a gaudir de la que disposa la teva ciutat.