L'ecomomia circular guanya terreny
- Unes 400 empreses catalanes aposten per un model de negoci que sigui sostenible mediambientalment
- A hores d'ara els costos encara són grans i els productes i serveis que ofereixen són més cars
Hi ha famílies i empreses que ho tenen molt clar: l'economia circular ha vingut per quedar-se i cal invertir per buscar i trobar maneres més ecològiques de treballar. És el que s'anomena economia circular, i el que practiquen, per exemple, la Michelle i l'Alejandro que preparen una comanda en què tots els productes van en envasos, retornables, de vidre.
Una idea similar és la que tenen en un supermecat en línia i que no genera residus. El seu fundador, Alejandro Rosell, té clar que el millor és fer servir "envasos retornables i reutilitzables perquè un cop el client consumeix el producte els recollim, els netegem i els tornem a utilirzar". D'aquesta manera, en el seu primer any de vida han deixat de generar més de 4 tones de residus.
Un altre exemple és el de la companyia Bumerang, que permet endur-se el menjar dels restaurants en envasos reutilitzables. En els seus dos anys i mig de vida han conseguit estalviar prop de dues tones de residus. Oriol Segarra, CEO i fundador de la companyia, explica que "pots veure quins restaurants i cafeteries formen part d'aquesta xarxa, anar al restaurant i demanar que en lloc d'endur-te menjar en envàs d'un sol ús te'l vols endur en un dels nostres. La gràcia és que pots retornar-lo de forma gratuïta durant quinze dies en qualsevol altre restaurant de la xarxa".
Un món cada cop més circular
Cada vegada són més els que diuen que això no és una moda sinó una tendència a l'alça, i per això també cada vegada són més presents les empreses que aposten per models sostenibles. Segons Oriol Iglesias, director de l'escola de marketing ESADE, "d'aquí a l'any 2025 a Europa més del 50% de les inversions que es faran en empreses seran basades en criteris de governança ètica, sostenibilitat i impacte social".
Ara bé, és cert, que molts d'aquests nous projectes encara es troben amb barreres com els preus de producció i solen ser més cars, per tant, en moments de crisi és difícil que guanyin terreny. Tot i això, tenen les de guanyar amb el pas del temps: "a mig i llarg termini hi ha corbes d'aprenentatge que fan que disminueixin de forma significativa els costos i aquests productes seran cada vegada més assequibles i més barats", assegura Iglesias.
Es calcula que a Catalunya hi ha unes 400 companyies que ja treballen en el sector de l'economia circular.