Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies 26 d'octubre de 2022 | Dalmases dimiteix com a vicepresident de Junts

  • Membres de la direcció de Junts recullen signatures per forçar que Dalmases deixi el seu escó
  • La signatura d'hipoteques cau un 13% a l'agost, però les compravendes es disparen a xifres històriques
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Francesc de Dalmases, diputat de Junts per Catalunya | Última hora 26/10/2022
Imatge de Francesc de Dalmases durant una comissió al Parlament

L'actualitat d'aquest dimecres passa per les reaccions a la dimissió de Francesc de Dalmases com a vicepresident de Junts. Esquerra, els comuns i la CUP han registrat la petició de convocatòria de la Comissió de l'Estatut dels Diputats per tractar el cas. Al mateix Parlament, han sorgit noves veus denunciant l'actitud de Dalmases a la Cambra.

Deu entitats de la societat civil han presentat, a través del Barcelona Aging coLLaboratory, el primer robot que dona a menjar a persones que no es poden valer per elles mateixes. També a l'àmbit sanitari, el primer assaig del fàrmac Omomyc contra el càncer que investiga el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia ha obtingut bons resultats.

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dimecres la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel TSJC contra el decret aprovat pel Govern el passat 30 de maig que elimina els percentatges de les llengües als centres educatius.

L'ACTUALITAT, MINUT A MINUT

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:15

    El PDeCAT anuncia el vot en contra les esmenes a la totalitat 

    El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha avançat aquest dimecres que la seva formació votarà dijous en contra de les esmenes a la totalitat que el PP, Vox, Cs, Junts, CUP, Foro Asturias i els exdiputats d'UPN han presentat contra els pressupostos generals de l'Estat per al 2023. 

     

  • 19:45

    Detenen el raper Morad pels desordres públics als Blocs Florida de l'Hospitalet

    El raper Morad ha estat detingut a l'Hospitalet de Llobregat aquest dimecres amb relació als desordres públics que hi va haver la setmana passada als Blocs Florida del municipi. De moment, els Mossos d'Esquadra només indiquen que hi ha hagut una detenció d'un home a l'Hospitalet amb relació a aquests fets. En el marc d'aquells aldarulls es van cremar dos cotxes i dos contenidors.

  • 18:44

    Els premis Ondas distingeixen RTVE

    Els premis Ondas s'han fet públics aquesta tarda a la Cadena Ser, organitzadora de les distincions. 'Saber y ganar', el concurs conduït per Jordi Hurtado, ha estat considerat el millor programa d'entreteniment. La millor programació especial de ràdio ha estat la cobertura de RNE de la guerra d'Ucraïna, encarnada en la figura del periodista i enviat especial Fran Sevilla. Elena Rivera ha estat distingida com a millor intèrpret femenina de ficció a 'Los herederos de la Tierra' i 'Sequía' de RTVE. 

     

  • 18:31

    La plaça de la catedral de Barcelona s'il·lumina en record dels sensellar

    La plaça de la catedral de Barcelona s'il·lumina en record dels sensellar que han mort als carrers de la ciutat. De les 80 persones que han mort, 20 eren dones i 60 homes. La persona més gran tenia 86 anys, però el més jove en tenia només 20 i va morir a causa d'una agressió. 

     

  • 18:09

    Junts intenta tancar el cas Dalmases al Parlament

    El grup parlamentari de Junts tanca files amb la decisió de l'executiva del partit sobre el cas Dalmases. En un breu comunicat després de celebrar una reunió d'urgència a la mateixa Cambra, assegura que "comparteix" la decisió de dimitir del fins ara vicepresident de la formació. No abordarà, de moment, les queixes d'algunes diputades per l'actitud del mateix diputat.  

    Part de Junts recull signatures per fer fora Dalmases del Parlamnet
    rtve Part de Junts recull signatures per fer fora Dalmases del Parlamnet

     

  • 17:18

    Els cementiris de Barcelona amplien l'horari d'atenció per Tots Sants

    Els cementiris de Barcelona ampliaran l'horari d'atenció a la ciutadania per Tots Sants. L'1 de novembre les oficines estaran obertes de les vuit del matí a dos quarts de sis de la tarda. Els dies 29 i 30 d'octubre i 5 i 6 de novembre, l'horari serà de dos quarts de nou del matí a dos quarts de tres de la tarda. Es recomana planificar la visita amb antelació, consultant els plànols i el localitzador de difunts al seu web. 

  • 17:14

    Èxit en el primer assaig d'un fàrmac contra el càncer creat a Vall d'Hebron

    El primer assaig del fàrmac Omomyc contra el càncer ha obtingut bons resultats. L'ha portat a terme el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) a través de la seva 'spin-off' Peptomyc. L'assaig clínic en fase I ha comptat amb 22 pacients amb tumors sòlids -de pàncrees, intestins i pulmó- i amb tractaments previs. En 8 de 12 pacients es va comprovar que la malaltia es mantenia estable i s'havia aturat el creixement del tumor després de 9 setmanes de tractament.

     

  • 17:04

    Els comerços de Barcelona convoquen una "apagada massiva" de llums

    Els comerços de Barcelona faran aquest divendres una "apagada massiva" del seu enllumenat per protestar contra l'encariment de l'electricitat. En una nota de premsa, Barcelona Comerç ha convidat a tots els locals adherits als seus eixos comercials i a la resta del comerç de la ciutat a apagar les llums de 12.00 a 12.15 del migdia per reclamar "mesures urgents".

  • 16:59

    Alfred García, Sharonne, Siderland i Vicco: els catalans que participaran al Benidorm Fest 2023

    Ja sabem els 18 artistes que participaran al Benidorm Fest 2023! RTVE ha decidit augmentar el nombre de temes finalistes respecte a l’edició anterior per l’alta qualitat de les 876 propostes rebudes. Entre els cantants i grups seleccionats en la preselecció per a Eurovisió hi ha quatre catalans: Alfred García, Sharonne, Siderland i Vicco. Saps qui són?

     

  • 16:52

    Cop a la màfia holandesa que pretenia assentar-se a Catalunya

    Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional frustren l'intent de la màfia holandesa d'instal·lar-se a Catalunya. Durant dos anys, els dos cossos policials han treballat conjuntament amb la policia dels Països Baixos. 

    L'organització tenia previst blanquejar diners a partir de diversos negocis i l’adquisició de béns provinents del narcotràfic.

    Cop a la màfia holandesa que pretenia assentar-se a Catalunya
    rtve Cop a la màfia holandesa que pretenia assentar-se a Catalunya

     

  • 16:50

    El Club Esportiu Europa denuncia la situació de transfòbia que viu un dels seus jugadors

    Moltes conductes reprovables s'amaguen darrere l'anonimat de les xarxes socials. El Club Esportiu Europa denuncia la situació de transfòbia que viu un dels seus jugadors.

    L'Àlex és un noi trans que juga al filial femení de l'Europa. Fa pocs dies el club va penjar una foto d'ell a les xarxes i no van trigar a aparèixer comentaris trànsfobs.

    El Club Esportiu Europa denuncia la situació de transfòbia cap a un jugador
    rtve El Club Esportiu Europa denuncia la situació de transfòbia cap a un jugador
  • 16:49

    El repartidor acusat d'agredir sexualment a 4 dones nega els fets

    Les quatre dones que van denunciar un repartidor a domicili per agressions i abusos sexuals a Barcelona entre novembre del 2020 i gener del 2021 han ratificat aquest dimecres la seva versió dels fets, tot i algun petit canvi en el relat. En canvi, l'acusat ha negat els fets amb monosíl·labs i ha al·legat que pateix un trastorn per abús de drogues.

  • 16:45

    El TC admet a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat contra el decret que elimina percentatges de llengües a l’escola

    El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimecres la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret aprovat pel Govern el passat 30 de maig que elimina els percentatges de les llengües als centres educatius. Aquest decret va servir per donar resposta a la sentència del Tribunal Suprem que obligava a aplicar el 25% de castellà

     

  • 16:36

    El Barcelona Health Hub reflexiona sobre el paper de la intel·ligència artificial en la medicina del futur

    S'han plantejat mai com serà la medicina del futur? L'envelliment de la població fa pensar en més intervencions i necessitats relacionades amb la salut, però és difícil pensar en hospitals i centres mèdics més grans i amb molts més recursos. És aquí on els especialistes vaticinen un paper important a la intel·ligència artificial.

    La quarta jornada del Barcelona Health Hub, la incubadora d'empreses emergents relacionada amb la salut de la capital catalana, ha girat entorn aquest aspecte.

  • 14:24

    Pere Aragonès reclama el traspàs dels fons europeus pel vehicle elèctric no adjudicats

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, critica que el govern de Pedro Sánchez només hagi distribuït un 30% dels fons europeus per a l'automoció. Aragonès reclama que adjudiqui el 70% restant dels recursos del PERTE del vehicle elèctric a les CCAA per poder repartir-los. 

  • 13:51

    Presenten el primer robot que dona a menjar a persones que no es poden valer per elles mateixes

    Deu entitats de la societat civil han creat el Barcelona Aging coLLaboratory (BALL), un laboratori que pretén millorar la qualitat de vida i l'atenció als ancians i el primer projecte dels quals és un braç-robot articulat per a donar menjar a persones que no poden fer-lo per elles mateixes.

    Aquest robot ha estat desenvolupat per investigadors de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) de Barcelona i pròximament es provarà en persones majors que estan ingressades al Parc Sanitari Pere Virgili, que depèn de l'Hospital Vall d'Hebron, a la ciutat comtal.

  • 13:49

    El petit Oliver aterra a Barcelona per operar-se d'un tumor cerebral

    Olivier, el nen de dos anys i mig amb un tumor cerebral, ha arribat a Barcelona en un avió medicalitzat procedent de Cancún, a Mèxic, per ser operat a l'hospital Sant Joan de Déu. Un empresari espanyol ha costejat el transport. Amb el petit Olivier viatjava la seva mare, Lena. 

    L'hospital mexicà on estava ingressat Olivier no s'atrevia a extirpar-li el tumor i li donava només li donava entre quinze i un mes d'esperança de vida

  • 13:15

    Registren la petició per convocar la comissió de l'Estatut dels Diputats al Parlament pel cas Dalmases

    Esquerra, els comuns i la CUP han registrat la petició de convocatòria de la comissió de l'Estatut dels Diputats per tractar el cas del diputat de Junts, Francesc de Dalmases. El fins ahir vicepresident de JxCat ha dimitit del càrrec al partit, però manté l'acta de diputat a la Cambra.  

    Mentrestant, una part del Consell Nacional de Junts creu que no n'hi ha prou amb la seva dimissió i alguns membres han iniciat una recollida de firmes perquè deixi l’acta de diputat. L'informe elaborat per Magda Oranich conclou que Dalmases, molt pròxim a la presidenta de la formació, Laura Borràs, va "intimidar" a una periodista després d'una entrevista a TV3

  • 12:45

    Podemos planteja un calendari clar per aprovar la Llei trans abans que acabi l'any

    La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha anunciat aquest dimecres que la seva formació proposarà al PSOE un calendari clar per a l'aprovació de la Llei trans que "inclogui la finalització de la ponència el 18 de novembre" per "garantir que no hi ha més endarreriments" i la llei s'aprova abans que acabi l'any. Montero ha qualificat "d'incomprensible" que el PSOE hagi votat de la mà del PP un cop més a la Mesa del Congrés per ampliar una setmana el termini d'esmenes a la llei.

  • 11:55

    El Govern mostra el seu suport a les diputades de JxCat que han denunciat haver estat pressionades per Dalmases

    La consellera catalana d'Igualtat, Tània Verge, ha mostrat a través de les xarxes socials el seu "suport" a les diputades de Junts que han denunciat internament haver estat pressionades pel fins ahir vicepresident del partit, Francesc de Dalmases. Verges ha posat a la seva disposició "tota la xarxa de recursos i assessorament" del Govern. 

     

  • 10:38

    La compravenda d'habitatges registra el millor agost a Catalunya des de 2007

    A l'agost es van tancar 8.717 operacions de compravenda a Catalunya és el millor registre dels darrers 15 anys. Suposa un 13% més que fa un any i un 45% més que el 2019, abans de la pandèmia.

    A nivell estatal, l'alça interanual se situa en el 10%, mentre les compravendes també es dispara un 14,9%, comptabilitzant la xifra més alta des de 2007 (57.327 operacions).

  • 10:00

    Les hipoteques d'habitatges firmades a l'agost baixen un 12,6% respecte al mes de juliol

    A l'agost es van signar 6.208 préstecs hipotecaris a Catalunya, la millor xifra en aquest mes des del 2011. El mercat registra un increment del 13,6% en comparació a fa un any. 

    Malgrat tot, les dades d'agost suposen una baixada del 12,6% respecte al mes anterior. Aquest refredament coincideix amb la decisió del Banc Central Europeu de pujar els tipus d'interès mig punt. A l'agost l'euríbor es va situar en l'1,24%. 

  • 09:50

    L'advocada Magda Oranich explica que hi ha diputades que també li han denunciat el comportament de Dalmases. En una entrevista al 'Cafè d'idees' detalla les pressions que ha rebut per part de Laura Borràs. Oranich veu "un primer pas" la dimissió de Dalmases com a vicepresident del partit: "És important reconèixer que no t'has comportat bé".

  • 9:37

    Marc Solsona creu que Santi Vila i Sandro Rosell "no són mals noms" per la candidatura municipal per Barcelona.

    El secretari general adjunt del PDeCAT avança que tenen ja alternatives a Xavier Trias com a alcaldable per Barcelona, però que no diran noms abans d'hora: "Tenim converses avançades". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, sosté que Junts no representa l'espai exconvergent i aposta per reconstruir el centre "catalanista i sobiranista": "El país necessita retrobar-se amb l'espai CiU". Defensa que ERC ha d'ocupar un espai de centre al qual Junts ha renunciat. 

  • 8:01

    Membres del Consell Nacional de Junts impulsen una recollida de firmes perquè Dalmases deixi l’acta de diputat

    La recollida de firmes ha començat poc abans que s'hagi anunciat que dimiteix del seu càrrec al partit però continua com a diputat al Parlament. Tot plegat després de l'informe encarregat pel partit que conclou que Dalmases va "intimidar" la sotsdirectora del programa 'FAQS' de TV3. Es necessita el suport d'un 20% dels membres del Consell Nacional perquè la qüestió es tracti a la reunió prevista per al 19 de novembre. Per la seva banda, l'executiva del partit dona el tema per tancat després de la decisió d'avui de Dalmases.

     

  • 8:00

    L'ACTUALITAT, MINUT A MINUT

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 26 d'octubre de 2022. 

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir