La salut mental no pot ser un "privilegi": els joves reclamen més mesures
- Centenars de joves es manifesten als carrers de Barcelona per reclamar el dret a la salut mental
- Els trastorns mentals es multipliquen exponencialment des de la pandèmia
Les temptatives de suïcidi entre els menors de 19 anys han augmentat un 27%
"La salut mental no pot ser un privilegi". Centenars de joves han sortit aquest dijous als carrers de Barcelona per reclamar un "pla de xoc urgent" per millorar l'accés a les teràpies psicològiques i psiquiàtriques en un moment en què els trastorns mentals s'han multiplicat exponencialment des de la pandèmia. De fet, 1 de cada 3 joves van acudir per primer cop l'any passat a un centre de salut mental.
Per això, el Sindicat d'Estudiants ha convocat una aturada i una mobilització que ha començat a Plaça Catalunya a les 12 h per defensar el dret a la salut mental. Reclamen més recursos pel que consideren una greu pandèmia silenciosa: trastorns d'ansietat, depressió i una elevada taxa de suïcidis. Una xacra social, segons afirmen, que no soluciona ningú pel col·lapse a la sanitat pública.
Els joves reclamen més mesures
Amb el lema "La salut mental no pot ser un privilegi de classe ni un negoci", els convocants han animat a participar “massivament” en les protestes per reclamar més mesures, com:
- Un augment dels recursos en salut mental, fins al 15 % com a mínim de la despesa total en salut.
- Creació de milers de places de psicologia i psiquiatria en la sanitat i educació públiques.
- Educació pública 100 % gratuïta des d’infantil fins a la universitat.
- Garantir un treball digne després dels estudis o subsidi d’atur per a tots els joves.
- Nacionalització de la sanitat privada i la indústria farmacèutica.
S'incrementa la taxa de suïcidis entre joves
Preocupa l'augment de casos de trastorns mentals que s'han multiplicat en aquests mesos de tancaments i restriccions forçats per la pandèmia, en especial entre adolescents i joves. De fet, 26.000 joves van acudir per primera vegada a un centre de salut mental l'any passat, el que representa 1 de cada 3 usuaris.
A Catalunya, les temptatives de suïcidi entre els menors de 19 anys han augmentat un 27% en l’últim any. Hospitals, centres d’atenció i telèfons de prevenció estan desbordats i denuncien manca de recursos.
Psicologia, el segon grau més demandat
Aquesta creixent preocupació per l'àmbit de la psicologia es reflecteix també en la demanda d'aquest grau universitari a Catalunya, ja que ha passat a ser el segon més demandat, seguit d'Administració d'Empreses.
Segons un estudi de l'Agència de Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, les places demandades enguany pels estudiants dupliquen l'oferta existent.