Enlaces accesibilidad
Salut

Campanya per saber detectar l'ictus a temps

  • Cada any a Catalunya ingressen unes 13.000 persones per infart cerebral
  • És la causa més freqüent de malaltia incapacitant i cada cop afecta població més jove
  • Al novembre s'estrenarà un programa de seguiment personalitzat a tots els pacients de Bellvitge

Per
L'ictus, un assassí silenciós

El Departament de Salut i la Fundació Ictus han posat en marxa aquest dissabte una campanya, protagonitzada per la nedadora olímpica i plusmarquista mundial, Mireia Belmonte, perquè la població actuï ràpid davant d'un possible ictus i truqui immediatament al telèfon 112.

Pere Cardona: "Els pacients d'ictus que no es cuiden poden recaure" | OLGA RODRÍGUEZ

Sota el lema, "Davant l'ictus truca ràpid al 112. No t'ho pensis", l'espot posa el focus en ensenyar a la població a reconèixer els seus símptomes i a actuar de pressa. La campanya alerta que si es nota un canvi brusc en la persona, com la pèrdua de força a una banda del cos, canvis en la parla o en el gest de la cara, convé trucar ràpidament a Emergències.

L'ictus és una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, produïda pel taponament o trencament d'una artèria.

Primera causa de mortalitat entre les dones

A Catalunya, més de 13.000 persones ingressen cada any per infart cerebral, de les quals la meitat poden tornar a fer vida independent en 3 mesos. Un 15% moren i l'altre 35% de pacients pateixen seqüel·les limitants. L'ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la tercera entre els homes, i està considerada la primera causa de discapacitat al món.

Es calcula que l'any 2030 la xifra de persones afectades per un ictus haurà crescut un 34% i cada vegada arriba més a la població jove i sana, com la Rocío, que amb 37 anys no acabava d'assimilar el que li passava.

L'ictus, un assassí silenciós | MARIA GÓMEZ

Saber actuar a temps

Amb el nom de 'codi ictus' existeix un protocol d’actuació urgent que es posa en marxa quan s'adverteix del risc que corre una persona que ha patit un vessament cerebral. Segons dades facilitades pel Departament de Salut, en el darrer any s'ha activat prop de 8.400 vegades, un 32% més que l'any 2018.

Com reconèixer l'ictus i actuar ràpidament?

El 30% dels pacients que han patit un ictus no cal que se segueixin medicant i un de cada tres pacients no visita el seu centre d'atenció primària (CAP) una vegada surt de l'hospital. De fet, el més freqüent és que durant un any després de rebre l'alta es faci un seguiment del pacient i s'estableixi un calendari de controls programats.

La vida després de patir un ictus

És important implicar a la persona perquè sigui conscient de la importància de vigilar les seves constants vitals. És el cas de la Tere, una de les 50 pacients que participa a una prova pilot que consisteix a donar accés al pacient a una aplicació on ha d'introduir diàriament dades com la pressió arterial i el pols. També se'ls donen pautes d’activitat física i estimulació cognitiva.

Està previst que a partir del novembre entrin en aquest programa tots els pacients ingressats a l'hospital de Bellvitge per ictus lleu o moderat.