Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies 16 de novembre de 2022 | L'acusat de difondre dades personals de la víctima de la Manada esquiva la presó

  • El president del Govern, Pedro Sánchez, no tanca la porta a modificar la malversació
  • Fundesplai engega un programa per afavorir la inserció laboral dels joves
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'acusat de difondre dades personals i imatges de la víctima de la Manada esquiva la presó
L'acusat de difondre dades personals i imatges de la víctima de la Manada esquiva la presó

L'actualitat d'aquest dimecres comença perquè l'acusat de difondre dades personals i imatges de la víctima de la Manada hagi esquivat la presó després d'haver acceptat una pena de 2 anys. L'home, que és un exmilitar de Barcelona, no haurà d'ingressar a presó i la víctima serà indemnitzada amb 20.000 euros.

En clau política, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha deixat la porta oberta a poder modificar el delicte de malversació al Codi Penal una vegada s'hagin començat a debatre les esmenes dels grups sobre la reforma de la sedició. Mentrestant, el govern català accelerà el pas per intentar tancar un acord de Pressupostos. Dijous se celebrarà una reunió tècnica amb el PSC i divendres amb Junts.

En el terreny de les agressions sexuals, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat un nou model per abordar les violències. La consellera, Tània Verge, ha anunciat la creació d’un nou Servei d’Intervenció en Crisi (SIC), que oferirà “uns primers auxilis psicològics” les 24 hores del dia, arreu de Catalunya.

D'altra banda, la fundació Fundesplai engega un programa per afavorir la inserció laboral dels joves anomenat "Demà Jove", que ofereix a 300 alumnes un contracte remunerat d'un any que combina formació, treball i acompanyament.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:01

    Transports defensa que les obres del corredor del Mediterrani "avancen molt"

     

    La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha defensat que les obres del corredor del Mediterrani "avancen molt", amb més de 233 quilòmetres en servei i ha pronosticat que abans que s'acabi el primer trimestre del 2023 la xifra s'ampliarà fins als 330. 

     

    En una visita al Tomorrow Mobility, ha anunciat que dijous entrarà en funcionament doco, la plataforma de mobilitat de Renfe.

  • 18:28

    16 afectats en un incendi a un centre assistencial de Sant Boi del Llobregat

     

    16 persones han resultat afectades a causa d'un incendi que ha tingut lloc aquest dimecres a la tarda en un centre assistencial al carrer de Carles Martí i Vila de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), segons ha informat el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). Els Bombers han explicat que el foc s'ha originat en una habitació, concretament en un matalàs, cap a dos quarts de quatre de la tarda. El cos d'extinció d'incendis hi ha enviat 3 dotacions, que han apagat les flames poc després. Pel que fa als afectats, 2 persones han hagut de ser traslladades a l'Hospital de Sant Boi amb lesions de gravetat menor. Les 14 restants han estat donades d'alta in situ. El SEM ha activat 5 unitats terrestres i 1 comandament.

  • 17:16

    Augment dels casos de bronquiolitis en nens a Catalunya

     

    Les unitats de pediatria catalanes detecten un “augment brusc i inesperat” de les infeccions respiratòries i la pressió assistencial ja es nota. L’Hospital de Sant Pau ha notat un increment de consultes per bronquiolitis i, per això, la direcció “ha augmentat els recursos en aquesta àrea”. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que el sistema de salut està "preparat" per atendre els casos i ha assegurat que s'hi pot donar resposta "perfectament"

     

  • 17:01

    El policia nacional que va matar la parella a Olot, culpable d'assassinat i condemnat a 17 anys de presó

     

    El jurat popular ha declarat César Vegas, l'agent de la Policia Nacional que va matar la parella a trets a Olot la matinada del 20 d'abril del 2019, culpable d'assassinat i l'Audiència de Girona l'ha condemnat a 17 anys de presó. El veredicte conclou, per unanimitat, que va utilitzar l'arma reglamentària per engegar diversos trets al cap i al coll de la víctima, que no va tenir cap possibilitat de defensa. El jurat li aprecia les agreujants de parentiu i de gènere perquè va atacar la víctima per "demostrar el seu domini i superioritat" i les atenuants de reparació del dany i d'alteració psíquica: "Va patir un trastorn mental de caràcter transitori que el va afectar lleument la capacitat volitiva". La sentència és ferma.

     

     

  • 16:53

    Declara la filla que denuncia tocaments sexuals per part del seu pare a Lleida

     

    "No feia coses d'un pare normal", ha dit la nena que amb 14 anys va denunciar abusos sexuals per part del pare a Lleida, en la declaració que va fer davant dels psicòlegs de l'Equip d'Atenció a la Víctima (EATAV) i que aquest dimecres s'ha pogut escoltar a l'Audiència de Lleida. Ha explicat que una nit de setembre del 2021, el pare es va posar a sobre d'ella al llit, li va tocar els pits i s'hi va refregar sobre el llençol mentre la petonejava per tota la cara. La fiscalia li demana 5 anys de presó per aquests fets i 14 anys més per violar reiteradament la dona, que ha dit que l'obligava a mantenir relacions sexuals no consentides.

  • 16:40

    El preu de la llum desescala al nivell més baix des de principis d'any

     

    El MWh costarà aquest dijous 75 euros de mitjana. Demà serà el primer dia de novembre per sota dels 100 euros. Un descens on tenen molt a veure les renovables, especialment l'alta concentració d'energia eòlica. També influeix el topall al gas, que redueix la factura energètica d'aquest dijous uns 30 euros.

  • 15:57

    El Govern es reunirà dijous amb PSC i divendres amb Junts en el marc dels pressupostos

     

    Les dues trobades seran tècniques, sense la participació de les conselleres Laura Vilagrà ni Natàlia Mas Guix, segons fonts de Palau. L'executiu ha celebrat fins ara dues reunions tècniques amb els comuns. 

  • 15:46

    Interposen la primera querella per tortures a la prefectura de Via Laietana

     

    Irídia, Òmnium Cultural i altres entitats memorialistes han anunciat que han interposat la primera querella per tortures a la prefectura de Via Laietana pel cas del militant sindicalista Carles Vallejo. Així ho han explicat aquest dimecres en l'acte de presentació de la campanya 'Via Laietana 43. Fem Justícia, fem Memòria'. 

     

     

  • 13:49

    Fundesplai engega un programa per incentivar la inserció laboral dels joves

     

    L'atur juvenil és un dels grans reptes de la nostra societat en un moment en què el pes de la situació actual sacseja greument l'economia amb la inflació disparada i la destrucció de llocs de treball. De fet, els joves que busquen treball cada cop són més, però les dificultats per accedir-hi són complicades. Per això, des de Fundesplai han posat en marxa un programa dirigit a 300 joves per incentivar la inserció laboral.

  • 13:47

    Dos nous AVE entre Barcelona i Madrid

     

    Les freqüències de pas de l'AVE entre Barcelona i Madrid augmentaran amb la posada en marxa de dos nous AVE per part de Renfe. Concretament, des de la capital catalana el tren sortirà a les 21.20 hores i arribarà a Atocha a les 23.50 hores, mentre que en sentit contrari arrencarà a les 21.10 hores i serà a Sants a les 23.40 hores.

     

    Els dissabtes, en canvi, la nova freqüència s'afegirà al matí (8.25 hores des de Barcelona i 9 hores des de Madrid). Amb tot, l'operadora ha indicat que oferirà 54 freqüències diàries entre les dues ciutats, és a dir, 27 per sentit. 

  • 13:47

    Determinen la validesa de nou biomarcadors per al diagnòstic de l'Alzheimer a la pràctica clínica diària

     

    Un estudi ha comparat per primera vegada la validesa de nou biomarcadors per al diagnòstic de l'Alzheimer en el dia a dia dels centres hospitalaris. Ho ha fet amb una cohort de pacients de l'Hospital del Mar amb diverses patologies neurològiques. Els investigadors han analitzat la presència de nou variants de la proteïna Tau en mostres de sang. Alguns dels marcadors en sang són tan útils per detectar Alzheimer com els mateixos determinats amb la prova de referència, l'anàlisi del líquid cefalorraquidi obtingut per punció lumbar.

     

  • 13:19

    El 40% dels pacients amb càncer de pulmó avançat no havien presentat cap símptoma de sospita

     

    El 40% dels pacients diagnosticats amb càncer de pulmó avançat no havien presentat cap símptoma de sospita abans, segons apunta el cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau. El 85% dels casos es diagnostiquen en fase avançada, quan hi ha poques opcions de curació. El principal factor de risc continua sent el tabaquisme, però hi ha un 15% de casos que apareixen en persones no fumadores i sovint presenten tumors amb alteracions moleculars. Per això, el projecte pilot CASSANDRA, amb participació i liderat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) aposta pels programes de cribratge en les poblacions de més risc.

  • 12:47

    La Generalitat presenta un nou model per abordar les violències sexuals

     

    La Generalitat presenta un nou model per abordar les violències sexuals amb més 90 actuacions diferents centrades a potenciar la prevenció dels abusos i la reparació a les víctimes. Una de les novetats previstes és l'ampliació de l'anomenat Servei d'Intervenció en Crisi, que oferirà atenció psicològica 24 hores al dia durant tot l'any a les dones que hagin patit una agressió sexual.

  • 12:00

    El Govern instal·larà un carril central reversible en alguns trams de la xarxa viària per reduir la sinistralitat

     

    El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha anunciat la mesura al Parlament amb l'objectiu de reduir fins el 35% els accidents mortals. El pla, anomenat 2 + 1, consisteix a instal·lar un carril central reversible amb una mitjana mòbil a entre d'altres, a la C16 entre Berga i Bagà, la C15 entre Vilafranca i Igualada, la variant de Banyoles i també en trams de la C35.  

     
     

  • 11:50

    La Copa Amèrica de Vela arrencarà a Barcelona el 22 d'agost del 2024 i es podrà veure des de la platja

     

    Barcelona, que acull la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, donarà el tret de sortida al certamen el 22 d'agost del 2024. Així ho ha explicat aquest dimecres el director general d'ACE Barcelona, Grant Dalton, al Museu Marítim. La competició es podrà veure des de la platja, ja que se celebrarà a 200 meres. A més, es posaran pantalles gegants al Moll de la Fusta.

     

    Dalton ha assegurat també que la voluntat dels equips és instal·lar les seves bases als espais facilitats pel Port de Barcelona abans de l'estiu del 2023. 

  • 12:20

    L'acusat de difondre dades personals i imatges de la víctima de La Manada de Pamplona esquiva la presó

     

    Un exmilitar veí de Barcelona ha acceptat dos anys de presó, els quals no haurà de complir, per haver difós dades personals de la víctima de la 'Manada' de Pamplona en un fòrum d'internet. L'home, jutjat aquest dimecres, s'ha conformat amb la rebaixa proposada per la fiscalia i les acusacions, que inicialment demanaven fins a tres anys de presó. L'home, a més, haurà de pagar 1.320 euros de multa i 20.000 euros d'indemnització a la víctima. Es tracta d'un veí d'Horta-Guinardó, d'uns 40 anys, exmilitar i amb antecedents, que, durant la fase d'instrucció, va dir que només va penjar en un fòrum una captura de pantalla feta d'una altra pàgina web pública. Per fer-ho es va connectar al wifi d'una veïna.

     

  • 11:30

    Desarticulen una organització criminal dedicada al cultiu de marihuana a Sant Feliu de Guíxols

     

    Un dispositiu conjunt de Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i Policia Local ha permès desmantellar una organització criminal dedicada a la venda i el cultiu 'indoor' de marihuana a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). La policia ha detingut sis persones com a màxim responsables de la plantació i ha comissat 157 plantes, 12 kg de cabdells envasats, 509 grams de cocaïna i 3.500 euros i 400 dòlars en efectiu. En l'operació també han desmantellat un laboratori preparat i equipat amb els aparells necessaris per aconseguir collites "exprés".

  • 11:00

    Gonzalo Bernardos avança que el preu de l’habitatge baixarà entre un 3 i un 5% l’any que ve

     

    El professor d’Economia de la UB avança una davallada de preus durant el 2023 per culpa de la “forta” pujada de tipus d’interès per part del BCE. Bernardos adverteix que el 72% dels hipotecats tenen un tipus variable i passaran a pagar almenys un 4% d’interès. El catedràtic d’economia de la UB proposa com a solució per evitar un increment de la morositat hipotecària que s’allarguin els anys del préstec a canvi que les quotes es mantinguin fixes. 

     

    Sobre el mercat de lloguer, considera que difícilment seguiran pujant els preus perquè la majoria dels inquilins no tindran possibilitat de pagar més. 

  • 10:30

    Vilagrà assegura que la modificació de la malversació no rebaixarà el plantejament de la corrupció

     

    La consellera de Presidència de la Generalitat assegura que s'evitarà que la corrupció quedi impune. En una entrevista a Ràdio Nacional, Laura Vilagrà, ha apuntat que "hi ha una part d'arbitrarietat o interpretació que s'ha d'acotar" i en aquest sentit, rebutja que es pugui arribar a "rebaixar el plantejament de corrupció o malversació". Vilagrà també ha avançat que la taula de diàleg serà "en les properes setmanes" i servirà per certificar els acords. 

  • 11:15

    Educació retira el concert de 3r d'ESO al col·legi Sant Josep de Sant Hilari Sacalm

     

    El Departament d'Educació ha retirat el concert econòmic del col·legi Sant Josep de Sant Hilari Sacalm (Selva) per no arribar als 20 alumnes matriculats. Des de l'associació de famílies que s'encarrega del col·legi se senten menystinguts per aquesta actitud del Departament i han reclamat que el Govern els integri a la xarxa pública de centres, tal com ha fet en altres casos arreu de Catalunya. A més, consideren que la pèrdua del concert suposarà una pèrdua econòmica que les famílies no podran assumir, ja que representa deixar d'ingressar uns 100.000 euros.

  • 10:15

    Pedro Sánchez no tanca la porta a modificar el delicte de malversació

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, manté la porta oberta a una possible modificació del delicte de malversació en el Codi Penal. Des de Bali, on participa en la cimera del G-20, ha reiterat que esperaran a conèixer el contingut de les esmenes dels grups a la proposició de llei presentada per PSOE i Unides Podem en el Congrés dels Diputats per a derogar el delicte de sedició.  "Es debatrà llavors", però que ara "no correspon debatre sobre una cosa abstracta", ha apuntat.

  • 9:30

    El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, no descartria un govern amb Xavier Trias, si fos candidat per Junts, encara que no sigui una força progressista: "El que descarto és bloquejar les institucions".

    Jaume Collboni no descarta governar amb Xavier Trias a Barcelona
    rtve Jaume Collboni no descarta governar amb Xavier Trias a Barcelona
     
  • 9:25

    El president del Govern, Pedro Sánchez, valora l'explosió registrada a Polònia que ha matat dues persones en una roda de premsa després de la Cimera del G20 a Bali: "Els esdeveniments d'aquesta mateixa nit ( explosió registrada a Polònia) són una prova més de la falta de voluntat de Putin de posar fi a aquesta guerra". 

     

  • 8:30

    El director del CIDOB Barcelona, Pol Morillas, explica al Cafè d'idees de La2 i Ràdio 4 per què els països no donen una resposta clara a la caiguda d'un míssil a territori polonès: "De l'origen en depèn la resposta".

  • 8:22

    La previsió d'aquest divendres 4 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

     

    Dimecres amb pocs canvis en el cel i temperatures més baixes, tot i que encara per sobre les habituals per l’època. Demà darrer dia de suavitat desbocada. Divendres arriben canvis!

  • 8:15

    El director del Smart City Expo World Congress, explica al Cafè d'idees de La2 i Ràdio 4 com es presenta la mostra d'enguany: "Els reptes no són només de futur, sinó que ja estan aquí".

     
  • 8:07

    La prudència s'imposa en les primeres reaccions. L'OTAN ha convocat una trobada d'ambaixadors per fer una primera avaluació del risc en la seguretat de Polònia i els membres de l'aliança. 

     

     

    Després d'una reunió d'urgència dels països del G7 i l'Aliança Atlàntica, en el marc del G20 a Bali, el president nord-americà, Joe Biden, afirmava que era "poc probable" que el míssil es llencés des de Rússia per la trajectòria del projectil. 

     

    També ha estat des de la cimera del G-20, a Bali, on el president del govern, Pedro Sánchez ha mantingut una trobada bilateral amb el seu homòleg xinès XI JINPING. Sánchez li ha demanat que faci servir la seva influència amb el líder rus, Vladímir Putin, perquè posi fi a la invasió d'Ucraïna. Un tema, el del conflicte a Ucraïna, que centra la cimera. 

  • 8:05

    Creix la tensió internacional per la Guerra d'Ucraïna després de l'impacte de diversos artefactes en territori polonès que han provocat la mort de dues persones.

     

    El Govern del país ha confirmat que el projectil seria de fabricació russa. Es tractaria, doncs, del primer bombardeig que hauria impactat en el territori de l'OTAN. Els ambaixadors de l'Aliança Atlàntica es reuniran aquest divendres d'urgència per abordar l'incident.

    El ministeri de defensa polonès ha anunciat que mobilitzarà l'exèrcit i reforçarà l'espai aeri. Des de Rússia, neguen l'autoria i diuen que es tracta d'una "provocació deliberada", mentre que Ucraïna dona per fet que ha estat un atac rus. El govern polonès convoca aquest dimecres el seu consell nacional de seguretat i estudia instar l'aliança a activar l'article 4 i convocar els seus membres. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 16 de novembre de 2022.

     Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.