Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies 31 d'octubre de 2022 | Halloween guanya adeptes, mentre la Castanyada es manté amb força

  • La Guàrdia Urbana obre una investigació i acusen el presumpte autor per un delicte de detenció il·legal i agressió sexual
  • Les visites avançades als cementiris, la bona ocupació turística i les festes de Halloween marquen la vigília de Tot Sants
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Halloween i Castanyada el 31 d'octubre
Halloween i Castanyada el 31 d'octubre

L'actualitat d'aquest dilluns passa per l'arribada del 31 d'octubre i amb això la celebració de la Castanyada, però també de la creixent festivitat de Halloween. Uns dies per menjar panellets, que s'han disparat de preu, tot i els esforços dels pastissers per no repercutir l'alça real als clients. A la vigília de Tot Sants, molts han avançat la visita als cementiris per evitar aglomeracions.

Diversos successos han marcat la jornada: hi ha una investigació oberta per la retenció contra voluntat d'una noia en un pis al districte de Nou Barris. Els Mossos també busquen l'exparella de la dona apunyalada al barri de Gràcia de Barcelona, ja que sospiten que és l'autor de l'agressió. La dona de 33 anys continua ingressada a l'hospital en estat greu. D'altra banda, investiguen un robatori amb força al monestir de Poblet, a Tarragona.

En clau política, el conseller d'Universitats, Joaquim Nadal, considera que la carta de Carles Puigdemont rebutjant la reforma del delicte de sedició "no aporta res de nou" i alerta a ANC i Junts que s'equivoquen amb si escullen el camí de "la política negativa". Quant a l'economia, puja de nou l'Euríbor.

L'ACTUALITAT, MINUT A MINUT

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:00

    Lluc Crusellas, elegit millor xocolater del món

    El català Lluc Crusellas, pastisser d’El Carme Pastisseria de Vic (Osona), ha estat elegit millor xocolater del món pel World Chocolate Masters. Ha triomfat amb un elefant dempeus que mostra les dues possibles cares del futur.

  • 18:45

    Investigada la gerent de Quatre Camins per presumpte delicte contra la seguretat dels treballadors

    El jutjat d'instrucció 3 de Granollers ha citat a declarar la gerent de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, investigada per un presumpte delicte contra la seguretat dels treballadors. Diumenge, el sindicat de presons Acaip va explicar en un comunicat que la gerent estava investigada judicialment per un incident arran d'un incendi que un pres va provocar a la cel·la del Departament Especial de Règim Tancat (Dert). 

  • 18:20

    Incendi a un habitatge al barri de Ciutat Vella, a Barcelona

    Un incendi ha cremat aquest dilluns a la tarda un immoble al carrer del Bou de Sant Pere, al barri de Ciutat Vella. Es tracta d’un habitatge situat a prop del Palau de la Música Catalana. Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat 8 dotacions dels Bombers, que han extingit el foc.

    A hores d’ara estan inspeccionant la finca afectada. Es desconeix l’origen del foc i si hi ha ferits.

  • 18:00

    Investiguen un possible abús sexual a una nena d'11 anys en un túnel del terror a Badalona

    Els Mossos d'Esquadra investiguen un possible abús sexual a una menor d'11 anys en un túnel del terror al barri la Salut de Badalona. La menor assegura que altres menors la van agafar a l’altura dels pits i li van fer tocaments.

  • 17:19

    L'alça dels preus no espanta els fans dels panellets

    Els panellets s'han encarit fins a un 3% aquest any. Els pastissers asseguren que els costos de l'energia, però també de la matèria primera que utilitzen com els pinyons s'han disparat. Malgrat tot, apunten que estan fent un gran esforç per no repercutir tot el cost al client final. De moment, esperen vendre pràcticament el mateix que l'any passat, uns 250.000 quilos de panellets. 

    Els preus dels panellets no frena les vendes
    rtve Els preus dels panellets no frena les vendes | Laura Vidal
  • 16:55

    El Segrià recupera el somatent

    Els veïns de la partida Marimunt i Serrallonga de l'horta de Lleida han recuperat aquesta nit la figura del somatent. Tot plegat després que aquest cap de setmana s'hagi produït una onada de robatoris en almenys set cases de la zona. Els lladres sempre utilitzen el mateix modus operandi i només s'enduen joies i diners. L'ajuntament de Lleida assegura que s'incrementa la vigilància en aquesta zona entre Mossos i Guardia urbana, però que hi fa factors que hi juguen en contra. 

  • 16:49

    Amortitzar abans la hipoteca per la pujada de preus també té un cost

    L'Euríbor es dispara fins el nivell més alt des de 2008 i molts hipotecats es pregunten si els pot sortir a compte amortitzar abans part del préstec. Els experts alerten que l'amortització anticipada també acostuma a anar lligada a comissions bancàries. Mentrestant, els assessors financers també recomanen estudiar la possibilitat d'esquivar la pujada de tipus canviant la hipoteca per una a tipus fix

    Surt a compte amortitzar abans la hipoteca?
    rtve Surt a compte amortitzar abans la hipoteca?
  • 15:07

    Tres apunyalaments amb armes blanques en menys de 24 hores a Barcelona. 

     

    Una persona perd la vida per l'agressió i dues més van quedar greument ferides per ser d'atacs a ganivetades, en dos casos diferents. La Guàrdia Urbana distribueix detectors de metalls per a poder localitzar armes blanques. 

  • 14:24

    La Moncloa deixa clar que Puigdemont ha de rendir comptes davant la Justícia a Espanya

    La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha aclarit durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, haurà de ser jutjat a Espanya pel seu delicte de sedició. Ha contestat així la carta de Puigdemont en què assegurava que "gent del PSOE" li havien ofert "un bon tracte via la reforma del Codi Civil"

  • 14:04

    Només un candidat opta als terrenys de Nissan de la Zona Franca

    La reindustrialització de Nissan fa un pas decisiu després de mesos encallada. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, propietari dels valuosos terrenys que ocupava l'automobilística, va treure a concurs el passat juny la licitació i aquest dilluns ha comunicat que, una vegada expirat el termini, només una candidatura ha presentat la documentació necessària en temps i forma. No és cap secret, que és el Hub Factory, integrat per les companyies QEV Technologies y B-Tech, qui aspira a ocupar les antigues instal·lacions de Nissan.

    El concurs dels terrenys de Nissan a la Zona Franca es tanca amb només un candidat
    rtve El concurs dels terrenys de Nissan a la Zona Franca es tanca amb només un candidat | HÉCTOR MARÍN
  • 13:42

    El PSC replica a Puigdemont que la reforma de la sedició no es planteja "en benefici de ningú"

    La portaveu del PSC, Elia Tortolero, manté que la reforma de la sedició "no s'ha plantejat mai en benefici de ningú", sinó que pretén actualitzar aquest delicte del Codi Penal als estàndards europeus. Els socialistes han volgut contestar l'expresident català, Carles Puigdemont, que en un carta ha assegurat  que durant cinc anys a Bèlgica ha rebut visites de membres del PSOE per generar-li "expectatives d'un bon tracte, via reforma del Codi Penal i un indult sempre que accedís a comparèixer al Suprem".
     

  • 13:20

    Investiguen un robatori de documents històrics al Monestir de Poblet

    Els Mossos d'Esquadra investiguen el robatori de documents històrics al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà. El robatori amb força hauria passat aquest cap de setmana i, segons ha pogut saber TVE, hauria passat a l'arxiu Tarradellas, que conté els documents del president de la Generalitat a l'exili.

    Ara mateix, segons Mossos s'està fent l'inventari per saber si els documents sostrets són o no insubstituïbles i de quin valor estem parlant. 

  • 12:59

    L'euríbor s'enfila a l'octubre fins a màxims dels últims 13 anys

    L'euríbor a un any, el tipus d'interès més usat a Espanya per a calcular les hipoteques, ha pujat gairebé quatre dècimes a l'octubre. D'aquesta manera s'enfila fins el 2,629%. Tot i que ha moderat el ritme d'ascens, segueix al nivell més alt des de gener de 2009.  Amb aquesta pujada, una hipoteca a tipus variable de 145.000 euros a 25 anys pagara uns 220 euros més al més.

  • 12:19

    Els floristes preveuen igualar les vendes de Tot Sants de l'any passat

    Mercabarna-flor preveu vendre unes 600.000 flors i plantes per Tot Sants. Aquesta xifra s'equipara amb les de l'any passat i representa un 10% de les vendes anuals. Els productes més venuts són el clavell amb el 30% del total de vendes, el crisantem (22%), especialment de color blanc i vermell, i la rosa (20%). 

  • 12:19

    Joaquim Nadal: "Farem tots els moviments que calgui per tenir pressupostos".

    El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, destaca que Catalunya necessita pressupostos i admet que els comptes catalans tenen "l'accent i la mà" del conseller Giró

    En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Nadal creu que s'obrirà l'espectre al Parlament en l'aprovació dels comptes de la Generalitat pel 2023: "Aragonès va dir que farem tots els moviments que calgui per tenir pressupostos".

  • 12:01

    El preu de la llum cau a l'octubre al nivell més baix del darrer any

    La factura de la llum per a un consumidor mitjà acollit a la tarifa regulada o PVPC rondarà els 74 euros a l'octubre, un 22,1% menys que el mes anterior. D'aquesta manera se situa en el seu nivell més baix des de setembre de 2021. Darrere aquesta davallada hi ha la caiguda del preu del gas als mercats internacionals. Aquest dilluns el preu de la llum puja un 20% fins els 163 €/MWh. 

  • 11:51

    Els pastissers encareixen només un 3% el preu dels panellets

    El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Antoni Bellart, assegura que, en l'últim any, el cost de la mantega s'ha duplicat i el dels ous ha pujat fins a un cent per cent. Davant d'això, Bellart subratlla que el sector "està fent un gran esforç" per reduir els marges de benefici i no incrementar preus dels panellets. Molts clients han acabat decidint fer-los a casa per estalviar. 

    Els pastissers intenten contenir els preus dels panellets
    rtve Els pastissers intenten contenir els preus dels panellets | Marga Esparza
  • 10:50

    Dos detinguts per estafar 16.000 euros a Vilassar de Mar amb el mètode 'phishing'

    Els Mossos d'Esquadra detenen un home i una dona a Vilassar de Mar fruit de la investigació de diverses estafes amb el mateix patró: les víctimes rebien un SMS o un missatge d'un presumpte treballador de la seva entitat bancària i, després de guanyar-se la seva confiança, aconseguien dades per a procedir amb l'estafa. Durant l'estafa, obtenien el codi de la targeta de la víctima i es dirigien a una entitat bancària on obtenien diners en efectiu.

     

  • 8:44

    Hospitalitzada una dona després de rebre un atac amb arma blanca a Barcelona

    Hospitalitzada una dona al Clínic de Barcelona després de ser atacada en un carrer de Gràcia amb un ganivet aquest diumenge a la tarda. L'atacant, un home vestit de negre segons els testimonis, va fugir després dels fets, deixant la víctima estesa a terra. Els Mossos s'han fet càrrec de la investigació. 

  • 11:19

    Les pernoctacions en allotjaments turístics catalans aconsegueixen els 8,7 milions al setembre

    Les pernoctacions en hotels, apartaments, càmpings, allotjaments rurals i albergs catalans augmenta un 47,4%, respecte al setembre de l'any passat. Per tipus d'allotjament, a Catalunya, 5,88 milions de pernoctacions van ser en hotels, 1,94 en càmpings, 727.411 en allotjaments turístics i 92.327 en allotjaments de turisme rural, i és el segon destí per darrere d'Illes Balears.

  • 8:37

    La previsió per avui 31 d'octubre d'El Temps a RTVE Catalunya.

    Aquesta nit de castanyada arribarà un canvi de temps i plourà en algunes comarques.

    Demà, dia de Tots Sants, el novembre començarà amb un ambient més de tardor. La previsió amb en @SergiLoras.

  • 8:35

    Força activitats als cementiris de Barcelona en els dies previs a Tots Sants

    Molts han avançat la visita per evitar aglomeracions. Va ser el cas del cementiri del Poble Nou, on es va produir alguna aglomeració per accedir-hi en cotxe. Moltes les persones han avançat la tradicional visita al cementiri, que s'acostuma a fer demà. L'ajuntament de Barcelona calcula que igualaran la xifra de visitants de l'any passat, de 118.000 persones. Per això, i per evitar cues, aconsellen aprofitar aquests dies previs i accedir als espais en transport públic. 

  • 8:23

    Alliberen una noia tancada contra la seva voluntat en un pis del barri de Porta de Barcelona

     

    La Guàrdia Urbana de Barcelona ha alliberat una noia retinguda contra la seva voluntat en un pis al districte de Nou Barris. Segons ha informat el cos, la víctima va ser rescatada dissabte a la nit i traslladada a l'hospital. S'ha obert una investigació per esclarir els fets i acusen el presumpte autor dels fets per un delicte de detenció il·legal i agressió sexual.

     
  • 8:00

    L'ACTUALITAT, MINUT A MINUT

     

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 31 d'octubre de 2022.  

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.