Enlaces accesibilidad
1 de novembre

Cementiris plens i augment de les vendes de flors: Tots Sants recupera la normalitat

  • El bon temps i el llarg pont per Tots Sants fan recuperar la tradició de retre homenatge als difunts
  • Els 9 cementiris de Barcelona reben 92.700 visitants des de dissabte, per sota de la xifra de l'any passat
  • Pel que fa a les vendes de flors, és un any bo, tot i l'augment de preus per la crisi energètica

Per
Els cementiris s'omplen per retre homenatge als difunts

El bon temps i el llarg pont per Tots Sants han servit perquè els cementiris recuperin la tradicional afluència per retre homenatge als difunts.

Els cementiris es tornen a omplir per Tot Sants | MAITE BOADA

Segons Cementiris de Barcelona, des de dissabte han passat pels 9 camps sagrats de la ciutat 92.700 persones i s'espera que fins el 6 de novembre acabin passant-hi prop de 120.000 visitants, similar a la xifra de visitants de l'any passat, de 118.000 persones.

Els floristes també recuperen vendes

D'altra banda, els floristes veuen amb bons ulls l'arribada d'aquests dies, tot i el lleuger augment de preus derivat de la crisi energètica.

Aquest context econòmic ha dut a canvis en la tendència de compra. De fet, el Gremi de Floristes adverteix d'un increment de producte artificial, menys ecològic, però de més durada en el temps. Quant als enterraments, la pandèmia també ha portat a altres canvis a les funeràries, sobretot a les cerimònies.

Recuperació total

L'any passat, els cementiris i les floristeries ja van notar un increment de visitants tot i les restriccions per la pandèmia i, de retruc, de venda de flors. Per això, esperaven que la recuperació en relació amb la prepandèmia sigui enguany total, afavorit pel bon temps general i per l'ampliació de l'horari de visita a les tombes o columbaris. I és que el 52% dels difunts són ja incinerats, davant del 48% d'inhumacions, una tendència a l'alça, però ja més alentida.

La covid ha portat també altres canvis a les funeràries, com ara la retransmissió per streaming de les cerimònies, iniciades a causa dels confinaments i limitacions d'aforaments, segons Josep Maria Mons, de l'Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat), un model de cerimònia que sembla que ha vingut per quedar-se.

La demanda de flors es manté, tot i els preus

Per decorar els cementiris durant aquests dies de Tots Sants no hi poden faltar les flors. És un any bo pel que fa a les vendes, tot i l'augment de preus: Mercabarna-flor preveu vendre'n les mateixes que l'any passat, unes 600.000. De fet, la planta típica per aquests dies, el crisantem, ha augmentat lleugerament el seu preu per la inflació, però, tot i això, la gent no es frena a l'hora de demanar-la a les floristeries.

Les vendes de flors i plantes per Tots Sants d'enguany representen un 10% de les vendes anuals. Els productes més venuts són el clavell amb el 30% del total de vendes, el crisantem (22%), especialment de color blanc i vermell, i la rosa (20%). Des del gremi de floristes, Joan Guillen destaca l'augment de vendes de flors artificials. Un increment que s'explica per la incertesa sobre els preus i que aquest producte és més durador.