El 90% dels bars i restaurants de Barcelona tornaran a apujar els preus
- El sector de la restauració pateix les conseqüències de la crisi energètica
L'enquesta feta pel Gremi mostra que a gairebé 8 de cada 10 locals el preu s’ha hagut d’incrementar
- El passat divendres els comerços van protestar contra aquesta situació
El sector de la restauració pateix les conseqüències de la crisi energètica: el preu de l'energia i l'encariment de les matèries primeres els obliga a incrementar el preu final dels productes. Després que el passat divendres els comerços protestessin contra aquesta situació, ara una enquesta feta pel Gremi de Restauració treu a la llum que gairebé el 90% dels restauradors apujaran els preus abans que acabi l'any.
Gairebé la majoria dels bars i restaurants enquestats, en total hi són 700, es veuran obligats a apujar els preus per compensar l'increment dels costos de producció. Roger Pallarols, director general del Gremi Restauració de Barcelona, explica que els restauradors "han arribat fins on han pogut" per intentar assumir "en exclusiva" l'augment de costos que ha produït la crisi inflacionista.
Situació preocupant
L'enquesta mostra que a gairebé 8 de cada 10 locals el preu de les consumicions s’ha hagut d’incrementar des de l’inici de l’any a conseqüència de l’encariment de l’energia i les matèries primeres. De fet, aquesta pujada de preu no és imperceptible: l’increment oscil·la entre el 10% i el 25% en gairebé el 70% dels casos, una situació que afecta ja la butxaca dels clients.
Aquest problema que arrosseguen durant mesos no s'ha resolt i el 86% de tots els enquestats preveu una nova pujada durant aquest trimestre que compensi els costos de producció. Un dels restauradors entrevistats per TVE afirma que contínuament estan variant els preus i que la pujada de preus no la repercuteixen completament en el client, sinó que moltes vegades ho assumeixen "a meitat" entre client i empresa.
D'altra banda, l'enquesta també mostra que un de cada tres restauradors encara arrossega deutes adquirits durant la pandèmia. Això preocupa encara més perquè més de la meitat d’aquests restauradors endeutats, el 67%, no preveu fer net completament fins al bienni 2024-2025.