Enlaces accesibilidad
Alerta

El simulacre de risc químic del Camp de Tarragona finalitza amb èxit

Per
Tarragona acull un simulacre d'accident químic

A partir de les 18 h d'aquesta tarda s'ha dut a terme el simulacre de risc químic més gran fet mai a Catalunya. Ha estat a Tarragona i han pogut participar 65.000 veïns dels cinc municipis del Camp de Tarragona: Tarragona, Vila-seca, la Canonja, Salou i Reus. Practicar el confinament, la mesura més eficaç d'autoprotecció, ha estat la idea principal d'aquest simulacre del Plaseqta.

La primera valoració dels responsables de Protecció Civil i del consell assessor ha estat positiva, ja que segons han assegurat les 20 sirenes han funcionat correctament i els missatges als telèfons majoritàriament s'han rebut. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, assegura "que la feina que s'ha fet, s'ha fet molt bé".

Tarragona acull un simulacre d'accident químic | Pilar Ribas

Alerta al mòbil

La hipòtesi del sinistre ha estat una fuita de clor en una empresa del polígon petroquímic sud, que té un radi d'abast de tres quilòmetres. La prova ha començat a les sis de la tarda i a les 18.30 hores han sonat les sirenes de risc químic. És aleshores quan les persones que es trobaven dins de la zona d'influència han rebut una alerta al seu telèfon mòbil. Es tracta d'un sistema que s'ha estrenat per primera vegada a Catalunya i que ha gestionat l'Estat.

El sistema Cell Broadcasting dona resposta a l'obligatorietat establerta per la normativa europea de comunicacions electròniques als estats membres per disposar d'un sistema públic per enviar alertes als telèfons mòbils en cas de catàstrofe o emergència greu en una zona.

El missatge que han rebut els usuaris és una alerta i no pas un SMS. Ha activat el so del mòbil i no ha marxat fins que el receptor l'ha llegit i aturat manualment. De tota manera, en cada dispositiu s'ha visualitzat d'una forma diferent.

De les 45 sirenes que Protecció Civil té al voltant dels polígons petroquímics n'han sonat 20, les que agafen l'àmbit d'incidència del fals accident. En concret, les zones que han participat en el simulacre són els barris de Ponent de Tarragona, les urbanitzacions Covamar i Mirador de Salou, una part d'un polígon industrial de Reus i tota la població de la Canonja i Vila-seca (nucli urbà i la Pineda).

Àreas de Tarragona on sonaran les sirenes

Àreas de Tarragona on sonaran les sirenes del simulacre

Objectius del simulacre

Marta Cassany, directora de Protecció Civil, ens ha acostat aquest matí tots els detalls sobre el primer simulacre massiu d'accident químic d'aquestes característiques. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, explica com funcionarà, a qui afectarà i com actuar davant d'un accident d'aquest tipus.

Primer simulacre massiu d'accident químic a Tarragona

Recorden que en cas que es produís un núvol tòxic una persona que es confinés a casa amb portes i finestres tancades reduiria a tan sols un 10% els efectes de la toxicitat; mentre que si les finestres del domicili estiguessin obertes el nivell s'incrementaria fins al 30%. A més, també caldria apagar els aparells de climatització i intentar evitar quedar-se en un cotxe. En el cas del simulacre d'aquest dimecres, s'ha instat els usuaris del transport públic a què baixin del vehicle i intentin tancar-se a un edifici.

Recordem que fa tres anys de l'explosió a la planta Iqoxe de Tarragona. Els afectats van denunciar la lentitud de les administracions en la presa de mesures que evitessin un nou accident com el que va costar la vida a dos treballadors i un veí de Torreforta.

Difusió

Per difondre el simulacre s'han imprès 40.000 fulletons i 1.300 cartells amb informació sobre la prova i què fer en cas d'accident químic. El material s'ha repartit pels municipis, en col·laboració amb els ajuntaments implicats. Paral·lelament, Protecció Civil també ha preparat vídeos per emetre per televisió i xarxes socials, i falques per ràdio i la megafonia d'establiments comercials. Així mateix, durant tot l'octubre s'han fet xerrades i sessions informatives a la ciutadania i sessions formatives a voluntaris de Protecció Civil, policies i agents cívics.

Alhora, al web de Protecció Civil s'ha penjat un manual per a la població sobre com actuar en una emergència química i que inclou un tutorial per tal que les persones que tinguin un telèfon mòbil antic puguin configurar-lo per rebre els avisos d'emergències com el que es farà servir en el simulacre. Els aparells més nous ja tenen el sistema activat per defecte.

Finalment, i a posteriori, la ciutadania, les empreses i les entitats podran omplir una enquesta en la qual podran valorar el simulacre i detallar com han actuat ells mateixos i si han detectat alguna mancança.