Enlaces accesibilidad
Reactivació

Cau l'atur després de tres mesos consecutius a l'alça

Per
Caiguda rècord de l'atur durant l'octubre

El nombre de persones desocupades registrades a les oficines dels serveis públics d’ocupació ha caigut en 6.322 aturats a l'octubre a Catalunya. Una tendència que no és habitual en un mes com aquest en què sol pujar l'atur pel final de la campanya d'estiu. A més, es trenca així la dinàmica de tres mesos a l'alça que va iniciar juliol. En total, el nombre d'aturats és de 347.996. Govern i sindicats celebren les dades, però la patronal les posa en dubte per un canvi de criteri en el recompte d'aturats.

L'atur al l'octubre registra una caiguda rècord | Climent Sabater

Si fixem la vista des de l'inici de la sèrie històrica, aquesta xifra seria la més baixa en aquest mes des del 2007 i la segona baixada de l'atur en 46 anys, després de la registrada el 2021. Respecte a l'any passat, el total de desocupats ha caigut en 29.964 persones (-7,9%). D'altra banda, les afiliacions han pujat per segon mes en 4.031 persones (+0,11%), segons les dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.

Segona comunitat on més cau l'atur

Si comparem les xifres d'octubre d'aquest any amb l'any anterior, els empleats han augmentat un 3,35%, una tendència que també es veu reflectida al conjunt de l'Estat amb 103.499 afiliacions més que al setembre (+0,51%) i 593.196 més que els registres de l'any passat (+3,01%). D'aquesta manera, s'acumulen 18 mesos consecutius d'augment d'ocupació. L'atur també baixa un 0,9% respecte al setembre.

En el desè mes de l'any Catalunya ha estat la segona comunitat de l'Estat on més ha baixat l'atur en xifres absolutes, només superada per Andalusia. Per darrere de Catalunya, s'ha situat Extremadura i Múrcia. La desocupació ha caigut a totes les demarcacions, encapçalades per Lleida, on ha disminuït un 5,2%; seguit de Girona (-4,9%); i Tarragona (-3,3%). Per últim, a Barcelona ha baixat lleugerament (-0,8%).

L'ocupació aguanta al tercer trimestre de l'any | CLIMENT SABATER

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha celebrat que les dades d'atur del mes d'octubre són "molt positives". "Són molt bones dades per a la ciutadania i segurament són molt males dades per als malastrucs de l'Apocalipsi, que és igual què passi al país que ens estan dient tot el dia que tot va malament", ha dit aquest dijous en una entrevista a La Hora de la 1 de TVE.

El sector serveis impulsa la baixada de l'atur

El nombre d'aturats ha baixat gràcies, sobretot, a l'augment dels empleats afiliats a la Seguretat Social en el sector serveis, que ha registrat 5.460 desocupats menys, és a dir, concentra un 86% de les sortides. L'atur també ha baixat a l'agricultura (-725 persones), a la construcció (-666 persones) i a la indústria (-250 persones).

Reforma laboral i temporalitat

Deu mesos després de l'entrada en vigor de la reforma laboral es noten els efectes en la contractació, amb menys signatures, però més treballadors amb contracte indefinit, que representen el 45% del total amb 108.787 contractes indefinits. Si ho comparem amb el mes d'octubre de l'any passat, la contractació indefinida es dispara un 166,8%. Respecte al mes passat, però, cau un 16,8%.

La reforma laboral acaba amb la meitat dels contractes temporals | Climent Sabater

Els sindicats CCOO i UGT també han atribuït el descens del nombre de desocupats a la reforma laboral. CCOO ha assegurat que les dades mostren una "forta robustesa del mercat de treball en un moment marcat per les incerteses". El sindicat destaca que s'està creant ocupació de "qualitat" i es redueix el nombre de desocupats tot i la "l'alta inflació i l'apaivagament de la demanda i del consum".

Pimec posa en dubte la baixada de l'atur

La patronal de petites i mitjanes empreses Pimec qüestiona que aquesta baixada de l'atur sigui real: ho atribueixen a un canvi de criteri a l'hora de fer el còmput total de desocupats, ja que a partir d'aquest mes d'octubre han deixat de comptabilitzar els fixos discontinus. "No és comparable amb el nombre que teníem els mesos anteriors amb el que tenim ara", ha dit el secretari general de Pimec, Josep Ginesta.

Segons els càlculs de la patronal, sense els fixos discontinus la xifra de desocupats hauria pujat en 20.000 persones.