Enlaces accesibilidad
Futur

Discapacitat intel·lectual i treball: una barrera que no desapareix

  • A Catalunya, 1 de cada 100 persones té discapacitat intel·lectual, segons l'informe de la federació DINCAT

1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual en edat de treballar no té feina

Per
1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual en edat de treballar no té feina

A Catalunya, 1 de cada 100 persones té discapacitat intel·lectual. Així ho afirma el primer informe sobre aquest col·lectiu de la federació DINCAT, que té l'objectiu de recollir dades entorn la realitat del col·lectiu per visibilitzar els problemes que afronten. Un d'aquests són les barreres amb què es troben aquestes persones per accedir al mercat laboral. Tant és així que 1 de cada 5 en edat de treballar no té feina.

UniDiversitat forma 15 alumnes amb discapacitat intel·lectual pel món laboral | Marga Esparza

L'Albert vol treballar de conserge i d'administratiu

Tornar a tenir feina és el que busca l'Albert, que té 33 anys i ara prepara oposicions per treballar a l'Ajuntament de Tarragona. A les anteriors va quedar segon, però hi havia una sola plaça. "Jo el que vull és treballar de conserge i d'administratiu", afirma. Durant 10 anys ja va treballar d'ajudant de conserge en un hotel d'entitats de Tarragona que va tancar fa 3 anys. Des d'aleshores, està a l'atur.

Albert Blanch: "Estic molt il·lusionat per ser administratiu"

Ara, l'Albert continua formant-se activament en aquest àmbit per trobar un altre lloc de treball. Vol treballar per tenir un "futur". Per això, va a Reus cada dilluns, dimecres i dijous per fer formacions. "Estic molt il·lusionat per ser administratiu", afirma. La seva mare, Isabel, insisteix que "el seu objectiu és que pugui tornar a treballar i sentir-se útil".

Carlo és auxiliar de cambrer

El Carlo se sent afortunat, diu. Fa 4 anys que treballa d'auxiliar de cambrer a l'hotel Espanya al Raval de Barcelona. Sempre ho fa amb el suport de l'Emili, el seu preparador de l'Aura Fundació. La directora de l'hotel, Thais, expressa què suposa comptar amb el Carlo: "Per a nosaltres és un petit gra de sorra, però per a ells és tot un món".

Les entitats reclamen fer complir les lleis d'inclusió, però cal anar més enllà. Víctor Galmés, director de DINCAT, explica que "el model actual d'inserció laboral fa molts anys que es va definir, però la societat avança i cal que s'avanci amb les polítiques que es dissenyin". Ha de ser, diuen, amb la implicació de les administracions i les empreses.