De Lleida a tot el món: la fruita de pinyol d'Alcarràs
- A Lleida hi ha 20.000 hectàrees dedicades al cultiu de fruites de pinyol
- L’actriu Sílvia Abril descobreix a Alcarràs com es fa l’almívar de préssecs
- Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’ a RTVE Play Catalunya
D’on provenen els préssecs, nectarines i paraguaians que es reparteixen arreu del món? Lleida és líder europea i principal productora de fruites de pinyol mundial. Hi ha 20.000 hectàrees dedicades al cultiu, que cada any dona gairebé 400.000 tones de fruita. Una petita part es queda a casa, i la resta es reparteix dins i fora del continent.
La província catalana és el lloc ideal pel cultiu de l’arbre fruiter. Com que Lleida està a prop dels Pirineus, té aigua assegurada per regar i cultivar. A més, les circumstàncies climatològiques fan que a l’estiu faci molta calor i a l’hivern molt fred, fet que permet que la fruita creixi de primera categoria. Sabies que la boira és molt beneficiosa pels arbres fruiters? Ajuda que descansin a l’hivern i així el fruit és de més qualitat.
La fruita de pinyol a Alcarràs
L’actriu Sílvia Abril visita Alcarràs al programa “La Recepta Perduda”, disponible a RTVE Play Catalunya, per cuinar caragols amb l’ajuda d’en Jordi Pujol, d'un dels protagonistes de la pel·lícula “Alcarràs” dirigida per Carla Simón. El municipi situat a la comarca del Segrià, no només és conegut pels seus caragols i el famós llargmetratge, sinó també pel cultiu de fruites de pinyol com el préssec, el paraguai, la nectarina, la cirera i l’albercoc.
Segons Sergi Balué, pagès d’Alcarràs, l’ofici de pagès ha evolucionat molt al llarg dels anys. Actualment, el procediment i les eines són molt més tecnològiques, tot i que la fruita encara es cull manualment, perquè és un tractament molt delicat.
Gràcies a la tecnologia han aconseguit millorar la qualitat dels productes dels seus productes i, a la vegada, la qualitat de vida dels pagesos. Canviar l’ordre per enllaçar amb la següent idea: la qualitat de vida dels pagesos i la qualitat dels productes. Per exemple, els agricultors adapten les nectarines al gust dels clients, renovant varietats perquè siguin més dolces, cruixents i duradores. Sabies que hi ha més de 500 varietats d’aquesta fruita, i cada any se’n descobreixen 60 noves?
L’almívar
L’època de la fruita de pinyol comença a principis de juny i acaba a finals de setembre. Durant els mesos on que no hi ha fruita fresca es conserven en almívar o confitat. Però aquesta tècnica s’està perdent a causa del fàcil accés a fruita fresca importada durant tot l’any.
I com es fa, per exemple, préssec en almívar? És molt fàcil! Només cal ficar en un pot un préssec tallat i pelat, afegir aigua i sucre i coure’l al bany Maria. T’animes a fer-lo a casa?