Enlaces accesibilidad
Plantes per decorar

Ja tens una kokedama, i ara què?

  • Joan Català, d’Omotesando, ens explica què cal fer per tenir la nostra kokedama en condicions
  • La kokedama és una planta viva embolcallada en una bola de molsa
  • Recupera tot el contingut del programa VA DE VERD a RTVE Play Catalunya

Per
Va de verd - Ja tens una kokedama, i ara què?

Al primer capítol de Va de Verd en Joan Català, el nostre moly expert en kokedames, ens va explicar com fer-ne una. Però com passa sempre amb les plantes, no tot és tenir-les: després cal cuidar-les, i la kokedama són dues plantes en una o millor, és una planta en un test viu, fet de molsa que també necessita mantenir-se viva i verda.

Tant si la teva kokedama és d’interior com d’exterior, cal evitar el sol directe i, com amb la majoria de plantes, evitar els corrents d’aire i les fonts directes de fred o de calor (radiadors, calefactors, aparells d’aire condicionat...). En època de molta calor, el millor seria mantenir la kokedama en un bol amb pedres al fons i afegir-hi aigua, de manera que la kokedama toqui les pedres però no directament l’aigua, per mantenir la humitat. D'aquesta manera la kokedama mantindrà l’equilibri que estableix entre la planta i el seu contenidor viu, la molsa, que es mantindrà fresca i verda.

La kokedama es rega per immersió. Cal submergir-la en un vol deixant que l’aigua cobreixi la bola de molsa. Millor si l’aigua no és clorada. En general aquest procés pot durar entre cinc o deu minuts. Una altra manera d’assegurar-nos que la planta ja està hidratada, és comprovar que ja no pugen bombolles a la superfície. La freqüència del reg dependrà de l’estació de l’any i també de les necessitats pròpies de la planta. En general es recomana que durant la primavera i l’estiu es regui un o dos cops per setmana, mentre que a la tardor i l’hivern un cop cada deu o fins i tot quinze dies. En qualsevol cas, l’estat de la molsa (si està més seca, o més fresca) ens servirà de baròmetre per determinar si necessita més o menys reg. Tot seguit deixem escórrer la kokedama fins que no degoti, i ja la tenim llesta per a tornar-la al seu lloc.

Si tenim la kokedama a l’interior o en un exterior sec, a més de per immersió, la podem anar polvoritzant, especialment la molsa, però cal informar-se abans perquè no totes les plantes ho admeten. I si ets atrevit, o tens prou experiència amb plantes, pots fer un pas endavant i proporcionar adob a la teva planta. El truc és abonar amb la mateixa quantitat i freqüència amb què ho faries si estigués plantada en un test. Fins i tot, pots atrevir-te a canviar-li la molsa si ja la trobes massa seca, però abans de fer-ho, torna a mirar el primer capítol de Va de Verd.