Enlaces accesibilidad
COP27

Contenir el canvi climàtic per salvar el planeta: l'objectiu de la COP27

Per
La cimera per reforçar el compromís de tots els països per contenir el canvi climàtic
La cimera per reforçar el compromís de tots els països per contenir el canvi climàtic

El canvi climàtic avança a velocitat catastròfica. Aquesta és la conclusió amb què, el secretari general de l'ONU, donava la benvinguda als 200 països convidats a la COP27, aquest any a Egipte. Líders polítics d'arreu del món, entre els quals hi haurà el president nord-americà Joe Biden; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, o el recentment nomenat ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, es reuneixen a la ciutat de Sharm el-Sheikh.

Al llarg de dues setmanes, està previst que s'avancin en diferents qüestions basant-se en els Acords de París de l'any 2015 i que es concretin mesures de suport per part dels estats més rics cap a la resta del món per fer front a la situació climàtica. Pedro Zorrilla Miras, expert en canvi climàtic i representant de Green Peace a la cimera del clima, determina dos temes on cal un acord en la trobada: que els més rics paguin més i reduir emissions.

La temperatura del planeta i la manca d'aigua

La COP27 arriba després del darrer informe de l'Organització Meteorològica Mundial. Aquest constata que els darrers 8 anys van pel camí de ser els més càlids des que hi ha registres per l'acumulació de gasos d'efecte hivernacle. De fet, els efectes del canvi climàtic s'han intensificat: el nivell del mar puja de forma accelerada, les glaceres europees tenen un desgel sense precedents i els fenòmens meteorològics extrems, com les onades de calor o les sequeres, són cada cop més devastadores.

A la cimera COP 27, per primera vegada es parlarà també sobre la manca d'aigua. Una problemàtica que afecta especialment a Catalunya, on els experts adverteixen de la severitat de la sequera actual.

La sequera afecta greument Catalunya | Clara Ceballos

Una altra de les qüestions en què es pretén fer més avenços és el finançament, un tema que fins ara no ha acabat de quallar del tot. En les darreres cimeres, els països més desenvolupats es van comprometre a invertir almenys 100.000 milions de dòlars anuals (al voltant de 101.500 milions d'euros) fins a l'any 2020 a les economies més necessitades per ajudar-les a reduir les seves emissions i preparar-se per al canvi climàtic. L'objectiu no es va assolir –les ajudes l'any 2020 van arribar als 86.800 milions d'euros- i es va posposar fins al 2023.

El record de l'anterior cimera de Glasgow

La cimera celebrada l'any passat a la ciutat escocesa de Glasgow va ser qualificada per alguns de "fracàs", ja que no es va acabar concretant un pla contundent per eliminar l'ús del carbó. De fet, des de la mateixa organització diverses veus van reconèixer que pocs dels participants van tornar-ne "completament satisfets" i van criticar que la voluntat política va ser "insuficient per superar les profundes contradiccions entre països".

Amb aquest record encara present, han estat diverses les veus que han volgut posar en relleu la importància de la cimera d'enguany per evitar que es repeteixi una trobada que va deixar un sabor agredolç en bona part dels presents.

Manifestacions i protestes

Grups de manifestants vegans s'han concentrat on se celebra el Congrés del clima. Segons Amnistia Internacional, en els darrers dies, 150 persones han estat detingudes per aquest motiu. També a Amsterdam un centenar de persones ha bloquejat l'enlairament d'alguns vols privats. I a Madrid, dues persones de la plataforma "Activistes de futur vegetal" van enganxar aquest dissabte les seves mans al marc de "Las Majas" de Goya, al museu del Prado.

Impacte en la salut

La pujada de temperatura té un impacte directe en la salut. Els experts alerten de l'increment de morts associades a la calor i de la necessitat de conscienciar la població. A conseqüència de les tòrrides temperatures d'aquest estiu, hi ha hagut el doble de morts associades a la calor que fa 5 anys.

La pujada de temperatura té un impacte directe en la salut

L'augment de temperatura fa que es desajusti tot l'organisme i pot empitjorar els símptomes de molts malalts. De fet, Josep María Antó, investigador d'ISGlobal i catedràtic en Medicina a la UPF, assegura que hi ha més de 200 malalties afectades per l'augment de temperatura.

Paral·lelament, l'impacte de la calor en la natura també repercuteix en la salut amb l'avançament de la pol·linització i arribada de noves espècies. Per això, els experts repeteixen com un mantra la importància de comprometre's de manera urgent en aturar el canvi climàtic.