La Generalitat celebra el "toc d'atenció" de l'Eurocambra contra el govern espanyol pel cas Pegasus
- La comissió d’investigació del Parlament Europeu confirma l’espionatge a 65 independentistes catalans
- L’informe preliminar adverteix que no és possible establir la suposada amenaça argumentada per la Moncloa
- Segueix l'actualitat a Catalunya, en directe
L'esborrany de l'informe de la Comissió d'Investigació del Parlament Europeu sobre l'ús de Pegasus adverteix que "no és possible establir" la suposada amenaça en la seguretat nacional que argumenta el govern espanyol per justificar-lo. L'Eurocambra assenyala, en el seu informe, de l'existència de "llacunes" en el marc legal d'Espanya per autoritzar el seguiment de persones i indica que la protecció legal és "obsoleta". Alhora, ha apuntat que la intel·ligència espanyola treballa amb poca transparència.
L'informe preliminar dona per confirmat l'espionatge a 65 independentistes catalans que va destapar el centre Citizen Lab en un informe a l'abril, dels quals la majoria, 63, van ser infectats amb Pegasus, entre ells el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès. Des del Govern s'insisteix que el "cas no està tancat" i el mateix president de la Generalitat ha reclamat "arribar al fons" de la qüestió "per dignitat".
El Govern celebra el fons de l'esborrany
La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha celebrat en una atenció davant els mitjans de comunicació “el toc d’atenció” contra l’executiu espanyol per part de l’Eurocambra en el seu informe sobre l’ús del programari Pegasus per espiar els independentistes catalans. Serret també ha destacat la creació d’un protocol d’actuació perquè les institucions puguin respondre davant d’aquest tipus de casos, que ha recordat “no està tancat".
L'informe podrà ser ara debatut i esmenat. Fins que no sigui definitiu, fonts de la Moncloa asseguren que el govern central no farà valoracions. Qui si n'ha fet són els partits independentistes. Des de Junts demanen al Govern de Sánchez que assumeixi responsabilitats polítiques. La CUP directament reclama la dimissió dels ministres d'Interior i Defensa. Els cupaires consideren que s'evidencia que el diàleg amb l'Estat no és possible.