Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies 9 de novembre de 2022 a Catalunya | El Govern fixa per finals d'any els resultats de la taula de diàleg

  • Seat accepta l'ajut de 397 milions d'euros del PERTE de l'automoció
  • El Servei Català de Trànsit acorda amb Transports reduir la velocitat a quatre trams de l'AP7
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El diputat de JxCat es mira a la distància la compareixença de Pere Aragonès al Parlament
El diputat de JxCat es mira a la distància la compareixença de Pere Aragonès al Parlament

L'actualitat d'aquest dimecres passa pel compromís del president de la generalitat, Pere Aragonès, de concretar abans que acabi l'any els resultats de la taula de diàleg amb l'Estat. Aragonès ho ha anunciat al Parlament després que la CUP i JxCat hagin tornat a qüestionar l'aposta pel diàleg amb el PSOE.

Quant al cas del 3%, hem pogut escoltar els retrets entre Josep Antoni Duran i Lleida i Artur Mas. Al Cafè d'Idees de Gemma Nierga, Duran i Lleida reconeix que si estigués davant d'un jutge, hauria de dir la veritat amb relació al cas del 3%. "Ara, millor callo i ja està", ha afirmat.

Seat i el grup Volskwagen accepten l'ajut de 397 milions d'euros inclòs al PERTE de l'automoció. Els plans del grup passen per electrificar les plantes de Martorell i Landaben i construir una gigafactoria de bateries a Sagunt.

Després del col·lapse de l'AP7 arran de l'aixecament dels peatges, el Servei Català de Trànsit i el Ministeri de Transports anuncien modificacions de velocitat en 83 quilòmetres de l'autopista. La mesura també ha de contribuir a reduir la sinistralitat en aquesta via.

La Creu Roja alerta que 8 de cada 10 joves pateixen soledat no desitjada. I que busquen refugi a les xarxes socials, on, precisament, estan més aïllats. Aquest dimecres s'ha obert el Saló de l'Ocupació. El sector de tecnològic i de la logística són els que més oportunitats de feina ofereixen.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:25

    La Generalitat concedeix el tercer grau a Millet per motius humanitaris

    El Departament de Justícia ha concedit el tercer grau a l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet per raons humanitàries degut els seus problemes de salut, dos anys i quatre mesos després que ingressés en *Brians 1 per a complir condemna per l'espoli de l'entitat cultural.

  • 17:45

    Diverses organitzacions comencen una recollida de signatures per aconseguir la fi de les relacions entre Barcelona i Tel-Aviv

     

    La campanya s'emmarca en una demanda històrica que reclama a l'Ajuntament de Barcelona que suspengui les relacions institucionals amb Israel i que trenqui l'acord d'amistat i cooperació que va fer l'any 1998 amb la ciutat de Tel-Aviv fins que compleixi amb el Dret Internacional. El Parlament de Catalunya ja s'ha posicionat en contra de la persecució de la població palestina a Israel. 

  • 17:20

    Identifiquen les cèl·lules responsables de la recaiguda en el càncer de còlon


    Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona han identificat les cèl·lules responsables de la recaiguda en el càncer de còlon i de la reaparició del càncer en altres òrgans després de l'extirpació del tumor primari. La troballa, que publica aquest dimecres la revista 'Nature', demostra que la immunoteràpia primerenca, anterior a la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules abans que iniciïn una metàstasi i així prevenir les recaigudes en la malaltia.


    Segons els investigadors, liderats pel cap de grup en el CIBER de Càncer (CIBERONC), Eduard Batlle, aquest treball obre la via a desenvolupar nous enfocaments terapèutics i eines diagnòstiques per a frenar la progressió de la malaltia i millorar el pronòstic del càncer ce còlon, el tercer més comú, amb prop de 2 milions de nous casos cada any en el món.

  • 16:30

    Turisme promociona Barcelona per Nadal amb una pantalla gegant a Callao

     

    Turisme de Barcelona llença una campanya per Nadal i Cap d'Any adreçada als visitants nacionals i també als procedents de França, Itàlia i Regne Unit. Amb aquest objectiu ha preparat un espot publicitari que es podrà veure des d’una pantalla gegant en ple centre de Madrid, a la plaça de Callao.

  • 16:08

    Els joves se senten cada cop més sols

     

    La soledat s'associa, en general, a la gent gran. De fet, el 14% de les persones majors de 65 anys s'hi senten. Estudis recents, com l'informe de la Creu Roja o una enquesta de l'Ajuntament de Barcelona, revelen ara que un terç dels joves també reconeixen sentir-se sols. Aquest dimecres arrenquen les Jornades de la Soledat a Barcelona, unes taules rodones amb experts municipals i internacionals per debatre experiències i polítiques al voltant de la soledat no desitjada.

    Els joves se senten cada cop més sols
    rtve Els joves se senten cada cop més sols

     

  • 15:39

    La il·lustradora catalana Nadia Hafid guanya el Premi ‘El Ojo Crítico’ de RNE de Còmic

     

    La il·lustradora i autora de còmic Nadia Hafid (Terrassa, 1990) ha guanyat el Premi ‘El Ojo Crítico’ de RNE de Còmic per ser “una autora capaç de conjuminar un estil molt personal amb temes universals”. Segons el jurat, l’artista, autora d''El buen padre' (Sapristi), ha estat reconeguda perquè ha aconseguit “convertir-se en la veu d’una generació marcada per la precarietat i la frustració com queda reflectit en la seva obra ‘Chacales’”.

  • 12:58

    Els accidents mortals a l'AP-7 han augmentat un 60 % des que es van alliberar els peatges. També han augmentat en un 80 % els ferits greus.  

     

     

    Per tal de reduir aquestes xifres, el Servei Català de Trànsit ha acordat amb el Ministeri de Transports alterar les velocitats en alguns trams d'aquesta carretera. 

  • 12:39

    Aragonès fixa finals d'any per avaluar els resultats de la taula de diàleg

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es mostra optimista sobre els resultats de l'aposta d'ERC pel diàleg amb l'Estat. En una interpel·lació de JxCat qüestionant precisament la utilitat de la taula de diàleg, Aragonès ha assegurat que "serem transparents" i ha afegit que la llista amb els resultats de la negociació s'haurà d'analitzar a finals d'any. També ha advertit que caldrà revisar el resultat de "l'estratègia buida de Junts". 

  • 12:35

    Centenars d'oportunitats laborals al Saló de l'Ocupació de Barcelona

     

    Tot i l'alça inflacionista i el xoc en el mercat laboral, el sector de la logística i la digitalització es mostra com el més fort del mercat. Així es desprèn del Saló de l'Ocupació de Barcelona, BizBarcelona, que se celebra aquest dimecres i dijous a Fira de Barcelona i que ofereix centenars d'oportunitats laborals en aquest àmbit i d'altres.

     

    La fira espera reunir uns 10.000 visitants amb empreses, institucions i organitzacions com Barcelona Activa.

  • 12:26

    La Fundació Bofill reclama un pla de xoc "ambiciós" per reduir dràsticament l’abandonament escolar

     

    Prop d'un 15% dels joves catalans d'entre 18 i els 24 anys no tenien cap titulació més enllà de l'ESO ni estaven estudiant durant l'any passat. La Fundació Bofill diu que les xifres es doblen entre els més vulnerables. Per aquest motiu, reclamen un pla conjunt del departament Educació, els municipis i els centres escolars per reduir el nombre d'alumnes que abandonen els estudis secundaris.

    La Bofill proposa 11.00 beques salari per a joves i 15.000 noves places públiques d'FP mitjà per reduir l'abandonament
    rtve La Bofill proposa 11.00 beques salari per a joves i 15.000 noves places públiques d'FP mitjà per reduir l'abandonament | Lourdes Gata

     

  • 12:20

    El PSC tornaria a guanyar les eleccions a Catalunya

     

    El PSC guanyaria probablement ara unes eleccions al Parlament, aconseguint entre 35 i 41 escons, per damunt dels 33 assolits el febrer de l'any passat. Així ho apunta el tercer baròmetre de l'any del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentat aquest dimecres, el qual també apunta que, en segon lloc, se situaria ERC, que fins i tot podria disputar la victòria, amb un interval d'entre 30 i 36 diputats (ara en té 33). En tot cas, superaria clarament Junts, que cauria fins a entre 19 i 24 (actualment, 32).

  • 12:12

    Redueixen la velocitat d'alguns trams de l'AP-7.

     

    El servei Català de Trànsit arriba a un acord amb el Ministeri de Transports per tal de treballar a disminuir els accidents d’aquesta via. La sinistralitat ha augmentat des de l'eliminació dels peatges en aquesta via. En alguns segments no es podrà superar els 100 km/h. Aquestes són les afectacions:

     

    1r tram = Des de Calafat fins a l'Ampolla. Limitació a 100 km/h.

    2n tram = Des d'Altafulla a Constantí. En direcció sud hi haurà radars, però es mantenen 120 km/h. 

    3r tram = Des de Mollet al Papiol. S'instal·larà velocitat variable, màxim 100 km/h.

    4t tram =  Des de Salt (Girona) a Fornells. Pel carril dret es podrà circular a 80 km/h.

  • 11:39

    Un jutge investiga Casado per les seves declaracions sobre el castellà a les aules de Catalunya 

     

    Un jutge cita a declarar com investigat a l'exlíder del PP arran d'una querella de la Generalitat que l'acusa d'un delicte d'injúries per haver afirmat que a Catalunya no es permet anar al lavabo als alumnes que parlen castellà. El titular del jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona acorda admetre a tràmit la querella contra Casado, a qui la Generalitat acusa dels delictes d'injúries, calúmnies i odi i discriminació. 


    De moment, el jutge aprecia indicis que les declaracions del desembre de l'any passat en un acte del PP a Galícia, poden constituir "almenys" un delicte d'injúries.

  • 11:15

    JxCat i la CUP retreuen al Govern l'aposta per la taula de diàleg i els pactes amb el PSOE

     

    La diputada de la CUP, Montserrat Vinyets, ha aprofitat l'informe preliminar de la Comissió d'Investigació de l'Eurocambra sobre l'espionatge amb Pegasus dels dirigents independentistes per part de l'Estat per tornar a retreure a ERC els pactes amb el PSOE. Durant la sessió de control al Parlament, Pere Aragonès, ha assegurat que "arribaran fins al fons" a la Justícia i a la UE. De la seva banda, el diputat de JxCat, Albert Batet, també s'ha enfrontat amb Aragonès per l'aposta per la taula de diàleg, que assegura que només serveix per garantir l'estabilitat del govern espanyol i "qui sap si també de Catalunya". 

  • 11:00

    Pere Aragonès s'enfronta amb Salvador Illa per la continuïtat del conseller d'Interior

     

    El líder de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, ha reclamat durant la sessió de control al Parlament un "cop de timó" al capdavant del departament d'Interior davant la pèrdua d'autoritat del conseller Joan Ignasi Elena després del relleu del cap dels Mossos. El líder socialista ha tornat a reclamar la seva destitució. En la rèplica, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat el seu cessament i ha atacat reclamant "un cop de timó" al ministeri d'Interior "després del que s'ha sabut de la tanca de Melilla". 

  • 10:30

    Seat i el grup Volskwagen accepten l'ajut de 397 milions d'euros inclòs al Perte de l'automoció

     

    Malgrat que la setmana passada el consorci alemany va afirmar que la subvenció era del tot insuficient per garantir la inversió prevista de 10 mil milions d'euros a Espanya, finalment Volskwagen ha acceptat l'ajut en l'últim dia de termini per fer-ho, com ha anunciat el president de Seat, Wayne Griffiths. Els plans del grup passen per electrificar les plantes de Martorell i Landaben i construir una gigafactoria de bateries a Sagunt.
     

  • 10:00

    El preu de la llum puja un 21% aquest dimecres

     

    El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista puja aquest dimecres un 21,3% en relació amb ahir dimarts, fins als 138,94 euros per MWh. El preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, amb 190 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 97,27 euros/MWh, s'ha donat entre les 05.00 i les 06.00 hores.
     

  • 9:30

    El catedràtic de Geografia Física i coordinador del Grup d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, Javier Martín Vide, destaca que l'Acord de País no s'ha respectat

     

    En una entrevista al Cafè d'idees, el climatòleg Javier Martín Vide adverteix sobre l'esgotament de recursos del planeta i insisteix en un esforç majúscul ara per contenir l'escalfament a límits raonables, però confia que encara som a temps de frenar l'escalfament global.

    Javier Martín Vide explica que la COP27 busca compromisos més exigents per part dels estats:  "Arribarem a l'1,5 d'escalfament, un primer nivell d'alerta important. Hem de fer un esforç majúscul".

  • 9:05

    L'exlíder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, creu que Junts s'ha equivocat sortint del Govern i que pot tenir conseqüències negatives.

    En una entrevista al Cafè d'idees, preguntat per Gemma Nierga sobre si tenia coneixement del cas del 3 %, el polític ha respost això: 

     

     

     
  • 9:04

    EN DIRECTE | Segueix la sessió de control al Parlament.

     

    Aragonès i el seu govern se sotmeten a la sessió de control al parlament davant dels grups. La incògnita sobre la tramitació dels pressupostos impregnarà el debat. 
    Sense el suport de Junts, el govern ha mantingut un segon contacte amb els Comuns, i deixa en mans del president d'Esquerra modular el discurs amb el PSC, per si els acaben necessitant.

    Oriol Junqueras no veta ara als socialistes, però insisteix, en una entrevista a TV3 que facin gestos per sumar-se al 80% que, al seu parer, representa l'executiu. I obre la porta a arribar a acords. El PSC li demana que deixi els ressentiments de banda mentre Junts ho llegeix ja com el naixement d'un nou govern tripartit. 

     

  • 8:25

    La previsió d'aquest divendres 4 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

    El pas d’un front ens porta un dimecres de molts núvols i alguns ruixats. Tornen a créixer les esperances de veure ploure a finals de setmana. 

     
  • 8:15

    L'Eurocambra adverteix Espanya per l'ús del programa espia Pegasus

     

    La comissió d'investigació ha fet un primer esborrany en què dona per fet que el Govern està darrere del conegut com a Catalangate, l'espionatge a una seixantena de persones lligades a l'independentisme.

     
  • 8:10

    A Ucraïna és on estan molt pendents del resultat de les eleccions als Estats Units. 

     

    El seu president Volodimir Zelenski demana a Washington que no canviï de postura envers l'ajuda militar i financera a la guerra. Els Estats Units és el país que més ha aportat a Kíiv. En paral·lel, Rússia reconeix que manté contactes puntuals amb el govern nord-americà, però rebutja que sigui una recuperació de les relacions. Oleksandr Slyvchuk, analista ucraïnès del Centre de Diàleg Transatlàntic, explica que els talls de llum a Kíiv són imprevisibles.

  • 8:05

    Els demòcrates resisteixen l'avenç republicà a les de mig mandat.

    Als Estats Units continua molt igualat el recompte de vots a les eleccions de mig mandat, tot i que els demòcrates haurien resistit millor del que es preveia.

    Els primers resultats apunten que els republicans s'imposarien a la cambra baixa, però al senat continua l'empat. Els demòcrates haurien parat "l'onada republicana", però si els conservadors s'imposen en una de les dues cambres a Joe Biden se li farà molt difícil aprovar qualsevol iniciativa en els dos anys que li queden de legislatura. De moment, victòries republicanes a Florida i Texas, tot i que els demòcrates han aconseguit guanyar a Pennsilvània, un dels estats que es considerava clau pel control del senat.
     

     
  • 8:00

    L'ACTUALITAT, MINUT A MINUT

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 8 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.