La Fundació Arrels al límit: no podrà atendre més persones i demana ajuda
- Arrels demana ajuda a la ciutadania per fer front a un dèficit sobrevingut de més de 400.000 euros
- Per primer cop en molts anys, l'entitat valora no atendre persones noves si la situació econòmica no canvia
- La inflació ha disparat les despeses de manteniment i de subministrament dels centres
Crit d'alerta de la Fundació Arrels. L'entitat assegura que no podrà atendre més persones sense llar si la previsió econòmica no millora. La inflació ha disparat les despeses de manteniment i de subministrament dels centres, allotjament i serveis, que en alguns casos es dupliquen respecte fa un any. Tot això amb el sensellarisme a l'alça.
Dèficit de més de 400.000 euros
Arrels ha demanat ajuda a la ciutadania per fer front a un dèficit sobrevingut de més de 400.000 euros. L’entitat ho atribueix a la guerra d’Ucraïna i l’escalada de preus per la inflació, així com una davallada dels ingressos que els solen arribar a través de donatius i quotes.
Tot i que havien previst acabar l’any amb un dèficit negatiu de 325.000 euros destinats a oferir més serveis i recursos, la xifra total s’ha acabat doblant. “Es tradueix en uns 757.000 euros que haurem ingressat menys del que hem gastat”, ha lamentat el seu director, Ferran Busquets.
En aquest sentit, s’han vist afectats els 130 pisos que gestiona Arrels, la llar residencial Pere Barnés, al recurs nocturn del Pis Zero i també el centre obert. Per exemple, l’entitat calcula que les despeses totals dels subministraments a l’entitat – aigua, llum i gas –suposaran un cost de 100.000 euros més que l’any anterior. Un increment que es nota també en els lloguers de pisos, reparacions o mobiliari, entre d’altres.
La Fundació Arrels es finança en un 77% amb fons privats, per això, les quotes de les persones sòcies i els donatius van suposar, l’any 2021, un 52% dels ingressos. En total, des que l’entitat es va posar en marxa - fa més de 30 anys - ha comptat amb el suport de més de 17.600 persones sòcies i donants.
Per això, Busquets ha apuntat que esperaran fins a finals de gener per avaluar la situació, ja que el mes de desembre sol ser una època en què es fan donacions. En tot cas, ha assegurat que “no se li dirà a ningú que no podem més”. “Hi ha patrimoni que podem hipotecar, i farem el que calgui perquè això no passi”, ha afegit.
El nombre de persones necessitades ha augmentat
Des del mes de gener del 2022, l’entitat ha atès 2.169 persones, una xifra superior a la de tot l’any passat i un 70% més que fa deu anys. Per això, per primer cop en molts anys, valoren no atendre persones noves que també ho necessiten. Aquest últim trimestre del 2022 preveuen obrir el centre obert durant el dia, els caps de setmana i els festius, per oferir més hores de protecció i accés a serveis bàsics. “Les persones que viuen al carrer ho fan els 365 dies a l’any i entenem que necessiten una atenció continuada”, ha assenyalat Busquets.
Recordem que a Barcelona, 1.231 persones dormen al ras cada nit.