Enlaces accesibilidad

La reforma de la sedició agita una mica més el panorama polític

  • Socialistes i Comuns treuen pit perquè modificar el Codi Penal farà una "Espanya millor"
  • Esquerra Republicana presentarà esemenes per introduir canvis també al delicte de malversació
  • PP i Ciutadans carreguen contra Pedro Sánchez; Vox i l'ANC convoquen manifestacions

Per
Satisfacció a les files del PSOE i els Comuns per la reforma del Codi Penal
Satisfacció a les files del PSOE i els Comuns per la reforma del Codi Penal

24 hores després de registrar al Congrés la proposició de llei per reformar l'actual delicte de sedició, el socialista Patxi López i Jaume Asens, dels Comuns, han defensat públicament l'acord.

López assegura que amb Pedro Sánchez a la Moncloa i l'actuació del PSC Catalunya "ja no és el gran problema que tenia Espanya fa uns anys (...) Es respira d'una altra manera, hi ha diàleg institucional i polític". També ha carregat contra les crítiques del PP: "per a nosaltres traïció és estar en un govern i no fer res. La dreta només vol poder", ha dit.

PSOE i Comuns treuen pit per la reforma de la sedició

Mentrestant, Jaume Asens veu la reforma del delicte de sedició com "una victòria de la política en majúscules" que apropa l'Estat espanyol a Europa. El president del grup parlamentari d'UP-ECP-GeC al Congrés ha celebrat que PSOE i ERC hagin "mogut posicions" respecte aquesta qüestió.

A més a més, nega que la proposta de reforma sigui un "xantatge de l'independentisme", i admet que la proposició de llei és millorable, per la qual cosa convida a totes les forces que presentin les seves esmenes durant el tràmit parlamentari que ara s'obrirà.

Esquerra vol esmenar el text

En una entrevista radiofònica aquest dissabte, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha qualificat la derogació de la sedició i la modificació del delicte de desordres públics com a "dos grans èxits" i ha assegurat que ara "els aparells repressius de l'Estat tindran menys eines per fer la seva feina" i "hauran de retorçar el Dret".

Sobre l'eventual retorn de l'expresident Carles Puigdemont o la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha dit que dependrà de "molts factors", entre ells, la "interpretació" que en faci el Tribunal Suprem. En aquest sentit, el president d'Esquerra Republicana ja ha expressat públicament la seva voluntat de modificar també el delicte de malversació tal com està recollit a hores d'ara al Codi Penal.

Mobilitzacions al carrer

Els principals partits de l'oposició del PSOE al Congrés dels Diputats segueixen criticant l'acord per suprimir el delicte de sedició i substituir-lo per un altre de desordres públics amb penes més baixes.

En un acte de partit a Badalona, el líder del Partit Popular català, Alejandro Fernández, ha dti que creu que "és una passa més d'una estratègia perfectament traçada" i que s'ha anat desplegant de manera seqüencial: "indults, sedició, CNI, forces i cossos de seguretat de l'Estat, justícia, autodeterminació i corona". Fernández està convençut que "els tres primers ja els han fet", i que "següent objectiu" dels governs de Pedro Sánchez i de Pere Aragonès serà "que la justícia espanyola no tingui jurisdicció a Catalunya".

D'altra banda, per la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "només li falta declarar ell mateix la independència de Catalunya", i l'acusa de "negociar amb els que diuen a la cara que donaran un cop d'Estat". La formació taronja estén la mà al Partit Popular per presentar una moció de censura que frenar la proposta de manera immediata i postposar-la si més no fins després de les eleccions municipals.

En declaracions al programa 'Aquí Parlem' de RTVE Catalunya, el cap de files de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, ha acusat Pedro Sánchez de debilitar les institucions de l'Estat i donar ales a l'independentisme.

Pel que fa a Vox, ha convocat sengles manifestacions a Barcelona i a Madrid per protestar contra el que consideren el govern espanyol "de la traïció i la ruïna". El partit ha fet una crida a mobilitzar-se a la capital catalana dissabte que ve, 19 de novembre, i a la capital de l'Estat el 27 de novembre. A més, ha animat a protestar davant de tots els ajuntaments de les capitals de província espanyoles.

Qui també ha convocat mobilitzacions però en sentit contrari és l'Assemblea Nacional Catalana. Serà el 6 de desembre, coincidint amb el Dia de la Constitució. L'ANC critica la proposició de llei per reformar la sedició perquè "té un doble objectiu no dissimulat com és castigar la mobilització independentista als carrers i penalitzar més còmodament fets com els de l'1-O per ocupar instal·lacions o edificis", diu l'entitat en un comunicat.

L'organització independentista qualifica "d'atemptat contra els drets fonamentals" la proposta de reforma del Codi Penal i assegura que "no podem deixar que aquest projecte de llei tiri endavant i menys encara amb els vots dels nostres representants polítics".