Descobreix com s'elabora el mató de Montserrat
- El mató és un dels productes més característics de Catalunya
- Cal Pujolet fa dècades que produeix aquest derivat de la llet tan típic de Montserrat. La formatgera Rosa Soler ens explica el seu procés d'elaboració.
- Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’, programa presentat per Sílvia Abril, a RTVE Play Catalunya
Algun cop us heu plantejat com s'elabora el mató? Hi ha matonaires a Montserrat des de fa dècades, un fet que indica la importància que té aquest producte a Catalunya.
A 'La recepta perduda', programa disponible a RTVE Play Catalunya, la formatgera Montserrat Soler de l'empresa làctica Cal Pujolet ha explicat l'evolució d'un procés d'elaboració que s'ha mantingut amb el pas del temps: "El mató és una manera de comercialitzar directament la llet. Crear-ne un derivat que, en el mateix moment que l'elabores pots vendre'l", reconeix.
Una recepta familiar que no ha canviat
Montserrat Soler forma part de la cinquena generació de Cal Pujolet. Aquesta empresa familiar la van fundar la seva rebesàvia, Rosa Carner, i la seva besàvia Rossita Oller. En l’actualitat ha anat a parar a les mans dels meus pares, Núria Roset i Ramon Soler, fill d’una família dedicada a la restauració. Junts han incorporat nous productes com el formatge fresc, el pastís de mató i el curat.
Tot i que s'han sumat noves elaboracions, el procés del mató segueix sent molt manual. "És el mateix que feien la meva besàvia i la meva rebesàvia. Ha millorat ara la càmera de fred que està a un grau. Abans ho deixaven a fora perquè s'airegés i després ho guardaven a la glaçonera. Però el procés de fer-lo segueix sent el mateix", ha assegurat a 'La recepta perduda'.
Com s'elabora el mató a Cal Pujolet?
El requisit més important per poder elaborar mató és tenir una llet fresca de qualitat. La formatgera de Cal Pujolet ha explicat en què consisteix aquest procés pas a pas: "Nosaltres traiem la llet crua, la pasteuritzem. Un cop pasteuritzada l'evoquem a unes cubetes i ho deixem reposar, normalment, una horeta. Aleshores ho posem amb les gases. Després de les gases ho deixem reposar una mica perquè perdi part del sèrum làctic i ho reafegim fent aquesta forma de muntanya que caracteritza el nostre mató".
Durant els primers anys, el mató que s'elaborava era majoritàriament de cabra. En l'actualitat, han decidit incorporar el de vaca, un producte que ha tingut molt bona acollida. "El mató de cabra té un gust més fort i el de vaca molt més suau i és el producte més estrella, es ven molt més perquè arriba més a tothom", ha dit Montserrat Soler.
A 'La recepta perduda' hem posat a prova a la gent d'Olesa de Montserrat. Seran capaços de diferenciar entre el mató de vaca i de cabra?