Els Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i altres policies desarticulen a Albània una organització de ciberestafes
- A través de trucades per fer suposades inversions en criptomonedes han enganyat a més de 17.000 persones a Espanya
- Dues persones han estat detingudes, 15 centres de trucades desmantellats i més de 355 ordinadors recuperats
- Els estafadors podien guanyar fins a 400 euros al minut
La Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i policies d’altres països han treballat conjuntament per desmantellar una xarxa internacional que hauria estafat milers de víctimes, unes 17.000 persones a Espanya, en suposades inversions en criptomonedes. Els dos responsables, que operaven des d'Albània, han estat detinguts, s'han desmantellat 15 centres de trucades i han intervingut més de 355 ordenadores i dispositius electrònics.
17.000 estafats a Espanya
La primera víctima, una veïna de Puigcerdà d'edat avançada segons els investigadors, va rebre una trucada per telèfon. Li van oferir una suposada inversió de 250 euros. Li van fer veure que s'incrementava la rendibilitat. I així, en diverses ocasions. "La manipulació de la víctima és clau", assegura l'intendent Joan Carles Granja, cap de la DIC. "La dona denuncia a la comissaria 560.000 euros. Al final, arriba fins a 800.000 euros d'estafa". A l'Estat espanyol s'estima que 17.000 persones podrien haver estat víctimes d'aquest frau.
Perfils manipulables
Segons Granja el perfil de la víctima és "gent a qui trucaven moltes vegades, que pot ser manipulable per part dels falsos brokers". Les víctimes potencials a través de l'accés de les pàgines web tenien accés a identificar-les i les redreçaven a webs amb informació d'inversió en criptomonedes. Després a través de trucades des de callcenters feien un primer contacte amb la víctima i li demanaven 250 euros.
Tot plegat fent ús d'enginyeria informàtica. L’estafador, durant l’engany, aconseguia que la víctima li facilites l’accés remot al programari i fins que acabava accedint als seus comptes bancaris.
400 euros per minut
A l'Estat espanyol, la investigació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció 2 de la Seu d'Urgell i la Fiscalia de Lleida, ha permès el desmantellament de la branca criminal que operava a Albània cometent estafes financeres en criptomoneda a nivell mundial amb plataformes web falses.
"Es tracta d'una organització totalment estructurada, amb funcions perfectament definides i molt, molt lucrativa. Amb un benefici de 400 euros al minut, 50 milions cada tres mesos i 2.000 milions d'euros en total", assegura el Cap unitat de la policia judicial de Catalunya, Manuel Martín.
7 països implicats
El Modus operandi "'eleva del nivell nacional al nivell internacional", assenyala Martín. Per tant, decideixen crear des de l'any 2019 un equip de coordinació entre diferents cossos policials d'Europa, entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil i les policies d'Alemanya, Suècia, Finlàndia, Letònia, Ucraïna, Geòrgia i Albània en un dispositiu dut a terme a Albània, Bulgària, Geòrgia, Macedònia del Nord i Ucraïna.
Per primera vegada, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil formar part conjuntament del Centre de Coordinació d'Eurojust, a la Haia, amb les autoritats judicials dels diferents països participants i des d'on s'ha coordinat l'operatiu durant dos dies el mes de novembre.
A Albània, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desmantellat sis centres de trucades, s'han detingut dos dels màxims responsables i intervingut 155 ordinadors i dispositius electrònics.
El balanç global és de 15 centres de trucades desmantellats, dues persones detingudes, 16 persones investigades i més de 355 ordinadors i diversos mòbils interceptats amb informació rellevant a més de criptomonedes, comptes bancaris i diners en efectiu.