Van den Eynde: "El text és menys repressiu que el delicte de sedició"
- L'advocat assenyala que segueixen molt preocupats per com els jutges interpretaran la llei nova
- "No faig res amb neonazis", diu Van den Eynde sobre si contractaria algú com Emilio Hellín
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, veu un "problema" que segueixen molt preocupats per com els jutges interpretaran la nova llei que substitueix el delicte de sedició: "Si analitzo tècnicament aquest text, és menys repressiu que l'anterior" En aquest sentit, considera que tot i que s'elimina el delicte de sedició "de cop", destaca que totes les conductes del text nou "són idèntiques que les de l'antic".
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga insisteix en el paper dels jutges i el Tribunal Suprem. L'advocat diu que la reforma del delicte de sedició reconeix la desproporció de la pena i els dona raons en alguns arguments. Alhora, segons Van den Eynde, creu que "rebaixa la pressió a escala internacional", ja que no hi ha un escenari de penes llargues de presó.
"Estem en aquesta balança, una part ens ajuda, ens dona la raó i arguments, i una ens perjudica, ja no estem davant les instàncies internacionals amb una repressió tan forta", detalla. Què pesarà més a la balança, ha dit, no es pot saber.
Què passarà amb els afectats?
L'advocat diu que els processats com la Marta Rovira o només condemnats per sedició hauran d'instar a la revisió després de la reforma. No obstant això, Van den Eynde ha tornat a insistir a dir que no saben "com ho aplicaran els jutges" i que el Tribunal Suprem farà "el que tothom està dient: veure si ho encaixa en un altre delicte".
L'expert en dret penal creu que la derogació de la sedició no permet revisar les penes de presó: "En haver-hi un indult, no tens dret a què et revisin una condemna, està anul·lada", ha dit. Pel que fa a la inhabilitació, com que els seus clients també estan condemnats per malversació, "segurament tampoc es podrà revisar". "Això és el que sabem ara de la llei", ha puntualitzat.
El cas d'Emilio Hellín
L'advocat també s'ha pronunciat sobre la contractació per la defensa de Laura Borràs de l'ultradretà Emilio Hellín, condemnat a 43 anys de presó l'any 1982 per l'assassinat de la jove estudiant Yolanda González. Preguntat per si ell contractaria algú com aquesta persona, Van den Eynde ha estat clar: "Jo no faig res amb neonazis".
Argumenta que és professor de ciberdelinqüència des de fa 10 anys: "No tinc ni idea si és bo. Conec a tots els perits informàtics i n'hi ha de boníssims per a tot arreu. D'aquest home no n'havia sentit parlar mai en el mundillo".
Van den Eynde assegura que personalment no treball, ni té com a clients, ni contractaria a gent d'"extrema dreta". Però defensa que tothom és "lliure de contractar a gent amb passats obscurs". L'advocat afegeix que la situació li produeix pena, coneixent el cas i gent que coneixia a la família de González: "Em sap greu".