Paul B. Preciado convida al lector a una "revolució col·lectiva" mentre el sistema col·lapsa
- 'Dysphoria mundi' convida a fer una revolució col·lectiva i planetària per inventar noves formes de gestió de la vida
- Preciado creu que d’aquí a 100 anys no constarà la identitat de gènere a les partides de naixement
- Per al filòsof, les xarxes socials generen “disciplina i addicció”
"Dysphoria Mundi", el nou llibre del filòsof Paul B. Preciado, arriba a les llibreries en forma de manual per navegar pels canvis de paradigma que estem vivint al món. Preciado és un dels referents dels estudis de gènere i aborda, al seu assaig, la transformació del paradigma imperant de base capitalista, heteropatriarcal i colonial que, a parer seu, "està col·lapsant".
Reinventar-se
Escrit durant la crisi de la covid i publicat per Anagrama, el llibre convida a fer una revolució col·lectiva i planetària per inventar noves formes de gestió de la vida. Pel filòsof, aquesta revolució necessita dels instruments i polítiques de les cultures minoritàries perquè estem vivint la “mutació més gran dels darrers sis segles”.
Preciado ha presentat el treball com una invitació a sumar-se a una revolució i no deixar-se portar pels llenguatges “extremadament violents” i “arcaics” de l’extrema dreta que imperen.
L'autor, que ha estat tractat com a disfòric de gènere pel fet de ser transsexual, rebutja que aquesta condició sigui una malaltia mental sinó que la utilitza per definir una condició global: el malestar que pateix tothom davant la violència del sistema.
"S'abolirà la inscripció de la diferència sexual en el naixement"
Preciado, que opina que la llei trans es queda curta, fa una crida a fer caure categories i binarismes en la nova societat i vaticina que d'aquí a cent anys s'abolirà la inscripció de la diferència sexual en el naixement.
“És una inscripció discriminatòria. Igual que actualment ho seria fer distincions per raça o religió”, ha comentat. “No existeix la masculinitat i la feminitat com representem en l'actualitat. És una opció política”, ha expressat.
Què és la normalitat?
“Penseu que sou normals i us agafeu a aquesta suposada normalitat per sentir-vos bé, però no hi ha cap normalitat d’on us pugueu agafar. Estem perduts”, ha sentenciat. L’autor ha fet una crida a la reunió i a no veure’s com a “identitats separades”. “Reunim-nos com a disfòrics del món”, ha plantejat. “Tot està canviant, percebre entre homosexuals i heterosexuals és obsolet. També les diferències entre animal i humà i en orgànic o no orgànic”, ha expressat.
Esclaus de la tecnologia
Preciado, que té un contacte molt limitat amb les xarxes socials, ha assegurat que generen “disciplina i addicció”. “Ningú ens força, però tots tenim un telèfon mòbil a menys de 10 centímetres tot el dia”. “Twitter ha estat comprat per una persona d’extrema dreta. Marxem de les xarxes, ningú ens força a estar-hi”, ha manifestat.
Al seu llibre, a banda de plantejar un estat de la qüestió de com està el món després de la pandèmia, també ofereix un pla d’acció pel lector.