Enlaces accesibilidad
Pla Igualtat

Atenció psicològica 24 hores per a les dones que hagin patit una agressió sexual

  • El servei s’activarà a través de la línia 900 900 120 i tindrà una persona coordinadora per cada vegueria
  • Una psicòloga es desplaçarà al lloc on sigui més adient fer la intervenció
  • Es posarà en funcionament el tercer trimestre del 2023 i forma part d’una norantena d’accions diferents

Per
Nou pla per reforçar l'atenció a les dones víctimes de violència sexual

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat aquest dimecres un nou model per abordar les violències sexuals. La consellera, Tània Verge, ha anunciat la creació d’un nou Servei d’Intervenció en Crisi (SIC), que oferirà “uns primers auxilis psicològics” les 24 hores del dia, arreu de Catalunya.

Servei 24 hores

El servei, que és la principal novetat del nou pla, s’activarà a través de la línia 900 900 120 i tindrà una persona coordinadora per cada vegueria. Així, una psicòloga es desplaçarà al lloc on sigui més adient fer la intervenció, per tal d’ajudar a la dona a prendre les seves pròpies decisions sobre els propers passos a seguir. “Volem posar al centre els drets i necessitats de les dones per assegurar que els serveis s'adapten a les seves situacions”, ha apuntat la consellera Tània Verge.

En aquest sentit, la titular del Departament ha remarcat que el nou model suposa un canvi “radical” respecte a com fins ara s’havia fet front a les violències sexuals. “Les dones no hem de deixar de fer coses, el que ha de canviar és la societat”, ha reblat.

Malgrat que més del 60% de les agressions més greus són perpetrades per un home que la dona coneix o hi manté alguna relació, encara predomina un imaginari social estereotipat en què les violències sexuals s’associen a agressions sexuals al carrer, de nit, per part d’un desconegut amb perfil psicopàtic.

El servei es posarà en funcionament el tercer trimestre del 2023 i forma part d’una norantena d’accions diferents, centrades en la prevenció i la reparació, que compten amb un pressupost de 40 milions d’euros fins al 2025.

D’altra banda, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, també ha anunciat que s’obriran un mínim de cinc Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) i es reforçaran els ja existents amb més psicòlogues que acompanyin les dones en la seva recuperació. S’oferirà una formació especialitzada en una sèrie d'eines de tractament de les violències sexuals, i es farà una revisió i millora dels circuits existents.

Sobre la llei del ‘només sí és sí’

Per altra banda, Verge valora positivament la modificació de la llei del "només sí és sí", per evitar que alguns jutges puguin fer interpretacions sense perspectiva de gènere. Considera que la llei era imprescindible perquè no distingeix entre abús i agressió.