Enlaces accesibilidad
El "jet stream" es reforça

Fred hivernal als EEUU i desfilada de fronts a la península

  • El jet stream molt ondulat sobre EEUU deixa temperatures entre 15 i 20 ºC per sota les habituals
  • Aquest pronunciat corrent en jet carrega d'energia les borrasques atlàntiques que actuen com cintes transportadores d'humitat cap a la península, on arribaran pluges generoses i més fred

Por

Jet stream o corrent en jet a l'hemisferi nord
Jet stream o corrent en jet a l'hemisferi nord

L'hemisferi nord viu temperatures ben contrastades. Mentre que bona part d'Europa, de moment, es troba immersa amb valors entre 5 i 10 graus per sobre els habituals, a Amèrica del Nord han passat gairebé de l'estiu al cru hivern en qüestió d'hores. Una autèntica glopada d'aire fred que tocarà fons els pròxims dies amb temperatures entre 15 i 20 graus inferiors a les habituals per l'època.

Anomalia de temperatura a Nord Amèrica (ºC)

El corrent en jet es reforça

El jet stream o corrent en jet, un passadís de vents que viatgen a grans velocitats a més de 10 quilòmetres d'alçada, és l'encarregat, aquests dies, d'arrossegar una gran massa d'aire fred polar i àrtic cap als Estats Units.

Jet stream o corrent en jet a Nord Amèrica

Els pròxims dies, aquest corrent es reforçarà en ondular-se sobre el continent nord-americà i això afavorirà que les borrasques atlàntiques, pròximes a casa nostra, tinguin més energia i es converteixin en autèntiques cintes transportadores d'humitat carregades de molta humitat i vapor d'aigua.

Tren de borrasques cap a la península

La situació hivernal que viuen aquests dies a Amèrica del Nord, doncs, tindrà una clara incidència en el temps que tindrem sobre la península Ibèrica. La marcada ondulació del jet stream afavorirà que a casa nostra tinguem una notable dinàmica frontal els pròxims dies.

L'arribada de vents humits i amb molt recorregut marítim sobre l'oceà Atlàntic, comportarà l'arribada d'un tren de borrasques actives i, per tant, de precipitacions abundants, en forma de pluja i neu, al centre i, sobretot, oest peninsular, on es podran superar els 200 a 300 litres durant els pròxims 7 dies. És el que coneixem com a "vientos ábregos y llovedores". Aquestes masses d'aire molt humides, també arribaran acompanyades d'aire fred que comportaran un notable descens de la temperatura i, tot fa indicar, un ambient d'avançada tardor arreu.

Precipitació acumulada a la península, els pròxims 7 dies (mm)