Metges de Catalunya amenaça amb una "gran mobilització" si no es redreça el rumb de la sanitat
- El sindicat entrega més de 54.000 signatures al Parlament com a darrer "crit d'alerta" per evitar la "revolta"
- Els metges reclamen invertir més recursos, contractar més professionals i millorar les condicions laborals d'aquests
- Auguren que, si res no canvia, el sistema tindrà "greus problemes" per prestar un servei amb unes garanties mínimes de qualitat
Darrer crit d'alerta del sindicat, Metges de Catalunya, per reclamar un canvi "radical" en la política sanitària del Govern. Més de 54.000 signatures s'han entregat aquest dijous al Parlament de Catalunya, per reclamar "mesures urgents" que serveixin per redreçar el rumb de la sanitat. En cas contrari, no es podrà evitar una "gran mobilització" del col·lectiu.
El secretari general del major sindicat de metges de Catalunya, Xavier Lleonart, assegura que: "El malestar i la indignació del personal facultatiu és enorme, només cal una espurna perquè esclati una revolta". Els metges i el manifest reclamen invertir més recursos, contractar més professionals i millorar les condicions laborals d'aquests.
Per aquest motiu, el sindicat ha entregat les signatures que han recollit des del juny entre la població catalana. En el text es reclama als responsables polítics la implementació de mesures transformadores de la sanitat pública que permetin: recuperar l'accessibilitat al sistema, reduir les llistes d'espera i millorar les condicions de treball dels professionals del sector.
Llistes d'espera "vergonyoses"
Respecte a les llistes d'espera, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que en algunes parts del territori hi ha llistes d'espera "inacceptables" per a proves complementàries i de visita a l'especialista. "Això està passant i ens fa omplir la cara de vergonya", ha sentenciat.
També veu "insostenible" l'accessibilitat presencial a l'atenció primària. Només el 35% dels pacients tenen accés a una visita presencial al cap de 48 hores; el 52%, al cap de cinc dies i el 72%, als deu, ha indicat. "Això no pot ser i faré el que calgui perquè no sigui així", ha advertit.
Els Centres d'Atenció Primària, un dels grans herois durant la pandèmia, continuen arrossegant seqüel·les d'aquella tensió. El cert però, és que l'atenció primària ja estava al límit molt abans de la pandèmia segons Jaume Sellarés, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona.
Per la seva banda, Balcells ha anunciat que en els propers tres anys comptaran amb 802 milions d'euros (MEUR) addicionals en el pressupost provinents dels fons europeus Next Generation per a projectes finalistes de transformació del sistema.
Segons l'anàlisi de Metges de Catalunya, actualment el sistema de salut pateix escassetat de professionals. Els que hi ha estan sobrecarregats de feina, hi ha un problema de relleu generacional i també, manca de planificació. Tot plegat "posa en risc" aquest sistema. Lleonart augura que si res no canvia, en un període breu de temps el sistema estarà "descapitalitzat" i amb "greus problemes" per prestar un servei amb unes garanties mínimes de qualitat.
Sense descartar la vaga
Xavier Lleonart ha reconegut que no tenen una data concreta per a aquestes mobilitzacions, però ha assegurat que serà "a curt termini". A més, no ha descartat cap tipus de mobilització, tampoc la vaga dels metges.
"Cada dia que passa el sistema es degrada més i la situació és més irreversible", ha reblat.