Enlaces accesibilidad
Cinema

'La maternal', el nou film de la directora Pilar Palomero

  • 'La maternal' és el nou film de Pilar Palomero, la directora de 'Las niñas'
  • El film barreja actrius experimentades com Ángela Cervantes i novelles com Carla Quílez
  • Les tres han visitat 'Punts de vista' per explicar tots els detalls d'aquest film que s'estrenarà el divendres 18 de novembre als cinemes

Per

Punts de vista - Pilar Palomero, Carla Quílez i Ángela Cervantes presenten el film 'La maternal'

Fins a quin punt pot canviar la vida d'una adolescent un procés d'embaràs? La directora guardonada amb un Goya per 'Las niñas' Pilar Palomero ha visitat 'Punts de vista' acompanyada de les actrius Carla Quílez i Ángela Cervantes per presentar la pel·lícula 'La maternal'. Un film que es va estrenar al Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià i es podrà veure als cinemes a partir del 18 de novembre.

El segon llargmetratge de la directora aragonesa narra la història d'una noia de catorze anys que ingressa a un centre de menors embarassades, mostrant-nos les pors, inquietuds i problemàtiques d'un grup de joves que encaren la maternitat essent només unes nenes.

'La maternal', estreno el 18 de noviembre

Pilar Palomero ha explicat a 'Punts de vista', programa disponible a RTVE Play Catalunya, que la idea va sorgir arran de conèixer un centre residencial per mares adolescents a Barcelona: "Allà vaig conèixer a Carol, una educadora social que ha estat actriu en 'La maternal' per primera vegada. Ella em va presentar a noies majors d'edat que havien estat mares en la seva adolescència i que havien passat pel centre".

Va ser a partir de conèixer les seves històries, donar-me compte del poc que sabia del tema i de l'important que era parlar-ho.

La directora ha assegurat a Tània Sarrias que l'essència del film està en les dificultats socials de les protagonistes: "Una cosa que es repetia a totes les converses era com s'havien sentit incompreses pel seu entorn, l'institut, el poble (...). Viure això amb la dificultat que suposa i sumant-li aquesta motxilla tan pesada del judici social em sembla molt injust."

Carla Quílez, protagonista de 'La maternal' amb tretze anys

La pel·lícula està protagonitzada per Carla Quílez, una actriu novella que va interpretar aquest paper a l'edat de tretze anys. "Jo no coneixia cap d’aquests temes perquè en el meu entorn no hi ha hagut casos. Encara soc molt petita i tampoc entenia molt bé del que tractava. Vaig obtenir molta ajuda de part de Pilar per endinsar-me més en el paper", ha reconegut l'actriu a 'Punts de vista'.

L'oportunitat va sorgir gràcies a les seves xarxes socials, on se la veu ballant reggaeton i música urbana. "La directora de càsting em va dir que em veia amb capacitat de fer de protagonista a la segona pel·lícula de Pilar Palomero".

Tot i no tenir formació com a actriu, ha estat un gran descobriment. De fet, s'ha endut la Concha de Plata a Millor Interpretació Protagonista. "D’aquesta experiència m'emporto moltíssimes més coses que van més enllà dels premis. Crec que tot el procés que hi ha darrere és per mi el millor aprenentatge que em puc emportar", ha afirmat al programa.

El mètode Palomero

Un element en comú entre 'Las niñas' i 'La maternal' és la barreja d'actrius novelles i professionals. Moltes de les protagonistes van formar part del centre residencial de Barcelona que va inspirar la pel·lícula i va haver-hi un treball de cooperació entre les actrius professionals i les persones que havien viscut en primera persona aquesta història.

S'ha generat un espai de compartir: el que tenia més experiència amb el que necessitava més informació de com era la realitat

L'actriu guanyadora a un Premi Gaudí Ángela Cervantes ha celebrat aquesta sinergia: "Jo des d’un primer moment no em plantejava si jo era més professional perquè crec que ens necessitàvem mútuament i ens retroalimentàvem d’una altra manera. Jo no hauria pogut fer la pel·lícula sense les seves històries".

Pilar Palomero va deixar lloc a la improvisació i va evitar que Carla Quílez conegués a les seves companyes fins a l'escena principal. "Jo les vaig conèixer a la mateixa escena on elles expliquen les seves històries. Jo abans no les coneixia. Van fer el possible perquè no tinguéssim contacte perquè la primera escena fos de veritat", ha dit la intèrpret.