Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies destacades 18 de novembre de 2022 | El TSJC fixa l'inici del judici contra Laura Borràs pel 10 de febrer

  • Rosalía guanya quatre Grammy Llatins, entre ells, el de Millor Àlbum de l'Any per 'Motomami'
  • Creix la preocupació per la manca d'amoxicil·lina en el període de més infeccions respiratòries
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Laura Borràs - Noticies Catalunya avui 18 de novembre
Laura Borràs, durant la compareixença després de ser suspesa com a presidenta del Parlament

L'actualitat d'aquest divendres passa per la decisió del TSJC de fixar pel 10 de febrer l'inici del judici contra Laura Borràs pel fraccionament de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. El Tribunal Suprem també ha ratificat la condemna d'un any d'inhabilitació a Bernat Solé per la seva actuació l'1 d'octubre.

D'altra banda, la darrera enquesta de novembre del CIS, situa el PSOE 5,5 punts per sobre del PP en intenció de vot. El sondeig es va fer una vegada els populars van rebutjar l'acord per renovar el Consell General del Poder Judicial. També en clau política, continuen les negociacions pels pressupostos. El govern reprèn les converses aquest divendres amb Junts i En Comú Podem.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat un pla de xoc de Trànsit a partir d'aquest cap de setmana per evitar més accidents després d'un "novembre negre". Els farmacèutics alerten que la manca d'amoxicil·lina enmig d'un període de creixement de les infeccions respiratòries. L'Ajuntament de Barcelona adverteix que un terç dels propietaris que lloguen pisos són grans tenidors i defensa la necessitat de limitar els preus.

Rosalía guanya quatre Grammy Llatins, entre ells, el de Millor Àlbum de l'Any per 'Motomami' i el grup barceloní La Migas guanya el Grammy Llatí al millor àlbum de música flamenca per 'Libres'.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:46

    Ferit greu un operari que s'ha precipitat mentre treballava al carrer Gran de Gràcia de Barcelona

     

    Un operari ha resultat ferit greu aquest divendres a la tarda després de precipitar-se mentre treballava al carrer Gran de Gràcia de Barcelona. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que qualifica el fet d'accident laboral, ha enviat cinc dotacions terrestres a l'indret. L'home ha estat traslladat en estat greu a un centre hospitalari.

  • 19:45

    Cues quilomètriques a l'AP7

     

    Continua cremant parcialment el camió incendiat aquest matí a l'AP-7 a Gelida-TGN. Encara hi ha retencions entre Gelida i el Papiol.

     

  • 19:28

    Bernat Solé: "Que ningú tingui la temptació de jutjar la meva inhabilitació com un fracàs de la taula de diàleg"

     

    Bernat Solé ha anunciat que tornarà a la docència després de la sentència d'un tribunal "submergit en l'arbitrarietat". "Res del que vaig fer i pel que se m'acusa és diferent del que van fer la majoria d'alcaldes de Catalunya", ha assenyalat. En un dels darrers actes com a delegat del Govern a Lleida, Solé ha comparegut per valorar la seva inhabilitació per part del Tribunal Suprem. Ha apel·lat a la negociació i al diàleg per superar el conflicte polític. "Que ningú tingui la temptació de jutjar la meva inhabilitació com un fracàs de la taula de diàleg", ha dit. 

     

  • 18:57

    La plantilla accepta l'acord amb PreZero i desconvoca la vaga d'escombriaires a 5 municipis del Penedès

     

    L'assemblea de treballadors de l'empresa PreZero ha acceptat aquest divendres el preacord al qual van arribar ahir, després d'una reunió de 12 hores, el Comitè de Vaga i la direcció de la firma concessionària del servei de recollida d'escombraries a Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d'Anoia i Torrelavit. D'aquesta manera, la plantilla ha desconvocat l'aturada que feia sis setmanes que durava, des del divendres 7 d'octubre. A partir de diumenge al matí es recupera la normalitat en la recollida domiciliària porta a porta i es recolliran els cubells d’acord amb el calendari establert en cada municipi per a cada fracció. A partir d’avui es comencen a retirar els residus acumulats a la via pública.

     

  • 17:50

    Clàudia Pagès guanya el Premi Ojo Crítico d'Arts visuals 2022

     

    L'artista barcelonina ha estat reconeguda pel programa cultural de Ràdio Nacional d'Espanya. L'artista visual i performer utilitza les paraules, el llenguatge i el cos com a eines de creació i de crítica al seu entorn. El jurat ha destacat el seu missatge polític i la seva capacitat per qüestionar, sense por a l'enfrontament, les relacions de poder, les jerarquies o el desig. Les creacions de Clàudia Pagès s'han vist al MACBA, el Centre d'Art Dos de Mayo de Madrid o la galeria àngels Barcelona.
     

  • 17:26

    Laura Borràs: "Només puc esperar un veredicte d'absolució"

     

    En una primera reacció, a través de les xarxes, Borràs ha qualificat d'irregular el procediment i ha recordat que recentment el Tribunal Suprem ha evidenciat la imparcialitat de dos dels magistrats que formen part de la seva causa. Assegura que defensarà la seva innocència i la seva gestió al capdavant de l'ILC. És amb aquesta convicció que espera ser absolta, tot i que ha advertit que serà "un judici polític".   

  • 17:00

    Arrenca l'Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona

     

    La 29a edició de l’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, comença aquest divendres en format presencial i en línia. L’Alternativa estrenarà a Catalunya la nova sèrie original de Filmin, 'Autodefensa', que “és molt trencadora”, ha remarcat la codirectora del festival Cristina Riera. Aquesta edició té com a protagonistes ‘Suro’, el debut de Mikel Gurrea, que inaugurarà el certamen i també comptarà amb la presència de Carla Simón, Lucrecia Martel o Albert Serra.

  • 16:58

    Alerta dels farmacèutics per problemes amb el subministrament d'alguns antibiòtics

     

    L'amoxicil·lina és un dels antibiòtics més utilitzats i receptats en pediatria per tractar infeccions respiratòries com la sinusitis, l'otitis, l'amigdalitis i la faringitis. Algunes farmàcies alerten que s'han quedat sense existències, sobretot en xarop, la solució que més es fa servir. Els metges afirmen que la situació "és preocupant" i l'Agència Espanyola del Medicament ha notificat 12 incidències en el subministrament d'antibiòtics aquest mes.

    Els farmacèutics alerten de la manca d'amoxicil·lina
    rtve Els farmacèutics alerten de la manca d'amoxicil·lina

     

  • 16:34

    L'electricitat baixarà aquest dissabte més d'un 51%, fins als 56 euros per MWh

     

    És el preu més baix en els últims 17 mesos, segons els resultats de la subhasta celebrada en el mercat majorista de l'electricitat. Concretament, la llum marcarà demà el seu preu més baix des dels 53 euros/MWh aconseguits el passat 20 de juny de 2021, gràcies a la major participació renovable registrada en els últims dies, especialment l'eòlica, que concentra aquest divendres més del 50% de la generació nacional.

  • 16:14

    L'AN envia a judici l'advocat de Puigdemont per un delicte de blanqueig de capitals 

     

    L'Audiència Nacional ha enviat a judici Gonzalo Boye juntament amb el narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Situat Miñanco, i a altres 47 persones físiques per la seva presumpta implicació en l''operació Mite'. Boye va ser processat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. Tot això per la seva suposada participació en l'operatiu per a recuperar 889.620 euros procedent del narcotràfic que la Policia havia confiscat a membres de l'organització de Situat Miñanco en l'aeroport de Madrid Barajas.

     

  • 13:39

    Yolanda Díaz és la líder millor valorada, segons el CIS

     

    El baròmetre del CIS, torna a deixar els principals líders polítics espanyols amb un suspens. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, és, de nou, la més ben valorada: frega l'aprovat amb un 4,9. La segueix Pedro Sánchez amb un 4,42 que torna a superar el líder dels populars, Núñez Feijóo, que obté un 4,25. Arrimadas, amb un 3,45, i Abascal, amb un 2,8 són els líders pitjor valorats.

  • 13:06

    El Suprem confirma un any d'inhabilitació a l'exconseller Bernat Solé per desobediència l'1-O

     

    El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna d'un any d'inhabilitació especial i multa de 16.800 euros a l'exconseller de la Generalitat Bernat Solé per un delicte de desobediència per incomplir --quan era alcalde d'Agramunt (Lleida) i diputat del Parlament-- la providència del Tribunal Constitucional que suspenia l'1-O. Els magistrats han desestimat tots els motius del recurs de cassació que va presentar Solé contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el va condemnar.

  • 13:01

    El PSOE amplia l'avantatge amb el PP, segons el CIS

     

    El PSOE se situa 5,5 punts per sobre del PP en intenció de vot, segons el baròmetre de novembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Els socialistes obtindrien el 32,7% dels vots, el mateix que fa un mes, mentre que els populars recularien un punt i mig fins al 27,2%. La reculada del PP es produeix després d'haver trencat les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a finals d'octubre. 

     

    Pel que fa als partits catalans, Esquerra i la CUP mantenen gairebé els mateixos resultats que a l'octubre. Qui sí que registra una caiguda significativa és Junts, que es deixa mig punt pel camí.

  • 13:00

    Reforç de la seguretat a les carreteres catalanes.

     

    Trànsit desplega 100 controls addicionals aquest cap de setmana a les carreteres per controlar la velocitat i detectar males pràctiques al volant. Es faran controls dels Mossos d'Esquadra amb cotxes amb logotip i d'incògnit, s'instal·laran més radars de control de velocitat, especialment a l'AP-7 i es reforçarà l'operatiu dels helicòpters.

  • 12:49

    Comencen les restriccions de trànsit per a la superilla de l'Eixample de Barcelona

     

    Les restriccions definitives de mobilitat de les obres de la superilla de l'Eixample de Barcelona han entrat en vigor aquest divendres. El principal canvi és al carrer de Consell de Cent, que deixa de ser una línia recta per als vehicles per travessar l'Eixample amb la idea que es converteixi en un eix verd. Segons el consistori, la supressió d'un carril en la pandèmia i les obres actuals ja havien reduït els vehicles que circulaven per Consell de Cent d'uns 16.000 a 7.500. Ara, les altres vies en sentit Besòs hauran d'absorbir el trànsit. A més, els carrers de Girona, Rocafort i Comte Borrell i les noves places també veuran interrompuda la continuïtat. Només podran seguir en línia recta les bicicletes, patinets i vehicles d'emergències.

  • 12:48

    Retencions a l'AP-7 a Gelida en direcció Tarragona per l'incendi d'un camió

     

    L'AP-7 registra retencions en sentit Tarragona per l'incendi d'un camió a Gelida (Alt Penedès), segons han informat els Bombers de la Generalitat. El cos ha rebut l'avís cap a les 11.35 hores i hi treballa amb quatre dotacions. El conductor ha resultat il·lès i ha pogut separar la tractora del remolc, que crema completament. 

     

  • 12:30

    El TSJC fixa l'inici del judici contra Laura Borràs pel 10 de febrer

     

    La Sala Civil i Penal del Tribunal superior de Justícia de Catalunya ha fixat les sessions del judici a Laura Borràs pel fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes pels propers 10, 20, 21, 22, 23, 27 i 28 de febrer, així com per l'1 de març. En aquesta causa, la Fiscalia demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per a Borràs, a més d'una multa de 144.000 euros, per presumptament fraccionar 18 contractes per a encarregar a dit projectes a un amic sense necessitat de licitar-los.

     

    L'interrogatori als acusats se celebrarà el 20 de febrer. Les sessions seran de matí i tarda i es fixa l'inici a les 10 del matí. Les parts tenen ara 3 dies perquè informin el Tribunal la seva conformitat. Precisament, la defensa de Borràs preveu demanar en les pròximes hores la recusació del president del TSJC, Jesús María Barrientos, que serà qui presidexi el judici contra l'expresidenta del Parlament. 

  • 11:47

    L'Audiència de Barcelona ha confirmat l'absolució de la inductora del parricida de Vilanova i la Geltrú

     

    La jove, de 22 anys, estava acusada de manipular a un amic per matar el seu pare l'any 2019 i estafar els diners de la família. El jurat popular va exculpar-la per unanimitat després de concloure que no tenia capacitat d'induir el crim. La sentència manté al parricida confés en llibertat vigilada durant 19 anys, mentre segueix un tractament psiquiàtric, en constatar que va cometre el crim durant un brot d'esquizofrènia paranoide.

     

  • 11:32

    El Govern manté la intenció de portar els Pressupostos al Parlament abans d'acabar l'any

     

    La Vicepresidència, Laura Vilagrà, assegura que les properes setmanes seran clau per definir els comptes, amb reunions tècniques com les d'aquest dijous amb el PSC o la prevista per aquest divendres amb els Comuns i Junts. En una atenció als mitjans a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, ha advertit que les crítiques dels socialistes per la manca de concreció de la reunió d'ahir s'emmarca en "l'estratègia negociadora" del PSC, donat que assegura que no hi va haver cap queixa durant la reunió.

  • 11:15

    Els Bombers busquen un mossèn de 78 anys perdut des d'aquest dijous a la Vall de Lord (Solsonès)

     

    L'home, que resideix al seminari de Solsona, va anar a passar el matí al santuari de la Mare de Déu de Lord, a Sant Llorenç de Morunys, però no va tornar al migdia, tal com havia dit que faria. L'avís el van donar els residents del santuari a les 15.23 hores. 18 dotacions terrestres, entre elles el grup caní, i un helicòpter busquen l'home des de dos quarts de set del matí. El dispositiu es va haver de suspendre ahir a la nit a causa de la pluja, que queia amb intensitat i dificultava la visibilitat. Els Bombers desaconsellen la participació de veïns en la recerca per la complexitat i l'orografia de la zona.

  • 11:02

     Las Migas han guanyat el Grammy Llatí al millor àlbum de música flamenca pel disc 'Libres'.

     

    El quartet de Barcelona s'ha imposat a noms reconeguts com el d'Estrella Morente, que al costat de Kiki Morente, Carmen Doorá i María Toledo eren també finalistes.

  • 10:57

    Continua la vaga dels treballadors de Vueling

     

    L'aerolínia ha cancel·lat 26 vol amb origen o destí a l'aeroport del Prat, de manera preventiva. En total, l'aerolínia operarà 145 dels 171 trajectes programats per aquest divendres a Barcelona. Això és un 84% dels previstos. A la resta de l'Estat, la companyia operarà amb normalitat 9 de cada 10 vols. Tot plegat, en el marc de la vaga dels tripulants de cabina, convocada pel sindicat Stavla, que s'allargarà els dilluns, divendres, diumenges i festius fins al 31 de gener de 2023. Per la seva banda, l'aerolínia ha assegurat que per aquest divendres un 93% dels clients afectats per les cancel·lacions ja han estat reubicats.
     

  • 10:30

    Intervenen més de 50 tones de marihuana en vuit plantacions al Maresme i Tarragona

     

    Les plantacions no tenien permisos i les societats es camuflaven sota una mercantil, situant-se entre altres naus amb activitat industrial legal. La investigació es va desenvolupar en quatre fases. Una operació conjunta de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil ha permès detenir 20 persones per delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. 

  • 10:06

    El mercat immobiliari manté el creixement tot i la inflació i els tipus d'interès.

     

    La compravenda d'habitatges ha registrat el millor mes de setembre en 15 anys, amb 57.333 operacions, un 6,9% més que fa un any. Si bé és cert que el creixement s'ha moderat vuit dècimes respecte al que hi va haver a l'agost. A Catalunya, l'alentiment és menor, ja que la compravenda d'habitatges ha crescut un 11,1%, amb 9.278 operacions.
     

  • 9:15

    POLÈMICA PER L'APLICACIÓ DE LA LLEI | Raquel Sánchez, sobre l'aplicació de la llei del 'sí es sí': "El criteri ha de ser la protecció de les víctimes".

     

    La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, defensa que jutges i tribunals analitzin l'aplicació de la llei del 'només sí és sí' i fixin un criteri: "El criteri ha de ser la protecció de les víctimes". En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, ha defensat la norma que ha causat polèmica aquesta setmana per l'allau de peticions de revisions de les sentències, però no creu que hi hagi "una escletxa" en la llei del 'només sí és sí'.

     
  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 4 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

    Divendres més fred, amb xàfecs al nord-est i a la costa central, ventades i neu al Pirineu fins als 1.200 metres. Cap de setmana amb el fred típic de la tardor. Tindrem més sol i neu a la cara nord del Pirineu. Dissabte encara amb alguns ruixats, vent i mala mar.

  • 8:20

    Metges de Catalunya amenaça amb una "gran mobilització" si no es redreça el rumb de la sanitat.  El sindicat entrega més de 54.000 signatures al Parlament com a darrer "crit d'alerta" per evitar la "revolta". El secretari general del col·lectiu Xavier Lleonart qui dona marge "escàs" a Salut per veure canvis i no anar a la vaga.

  • 8:15

    Continuen les negociacions pels pressupostos | Aquest dijous el Govern reprèn les converses amb Junts i En Comú Podem després de mantenir ahir una reunió tècnica amb els socialistes.

       

    Els comuns portaran les seves propostes per modificar els pressupostos que va idear el conseller Giró, de Junts. I esperen que hi hagi marge per la negociació. Els socialistes, en canvi, es queixen de la falta de concreció del govern. Diuen que sense detalls no es pot entrar en negociacions. Tant Alícia Romero, del PSC, com Jèssica Albiach, dels comuns retreuen al govern el ritme de negociació, diuen que és massa lent.    

     

          

  • 8:05

    Rosalía guanya quatre Grammy Llatins, entre ells, el de Millor Àlbum de l'Any per 'Motomami'.

     

    La cantant espanyola ha aconseguit alçar-se amb quatre Grammys, dels set als quals estava nominada. El més important, el de Millor Àlbum de l'Any per Motomami.

    La cantant catalana es va embutxacar altres tres premis més en les categories de millor enginyeria d'enregistrament per a un àlbum, millor àlbum de música alternativa i millor disseny d'empaquetatge pel mateix treball discogràfic, a més del millor àlbum per "Motomami".

     

    "Aquest és el disc que més he hagut de barallar per a poder fer. Va ser dur, però vaig tirar cap endavant", va dir emocionada l'artista des de l'escenari del Michelob ULTRA Sorra, on se celebraven els Latin Grammy 2022.

     
  • 8:00

    Segueix l'enfrontament entre el Poder Judicial i el ministeri d'Igualtat per la llei del "només sí és sí".

     

    El Consell General del Poder Judicial carrega contra Irene Montero per posar en qüestió als jutges i tres de les quatre associacions judicials demanen la seva dimissió. El Tribunal Suprem abans d'un mes es pronunciarà sobre els recursos que ja s'han presentat.

  • 8:00

    Bon dia, segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 18 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.