La Generalitat accelera la implantació de centres Barnahus
- L'objectiu és que l'any vinent hi hagi a cada vegueria un centre integral de suport a infants víctimes d'abusos
- L'únic que hi ha ara a Taragona ha permès triplicar la detecció de casos
- Es calcula que un de cada cinc infants pateix abusos
La implementació del servei de Barnahus, que atén als menors víctimes d’abusos sexuals, s’avançarà un any a totes les vegueries catalanes. Ho ha anunciat aquest dissabte el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en el marc del dia per a la prevenció d’aquests abusos.
El servei s’oferirà en centres provisionals mentre en paral·lel, es treballarà amb la construcció dels definitius. És el mateix model que s’ha aplicat a Tarragona, on els professionals fa dos anys que treballen en unes instal·lacions al complex educatiu de la Laboral. Pròximament es traslladaran a un nou espai, ubicat en uns terrenys propers.
La crisi de subministrament però, ha endarrerit les obres fins a la primavera, quan s’espera que estigui completament operatiu. La construcció de cadascun d’aquests centres podria rondar el milió d’euros, que es costejaran amb una partida dels fons europeus reservada per aquest projecte.
Una xarxa desplegada pel territori
Drets Socials ha confirmat que hi haurà unitats integrals d’atenció a infants i adolescents a Tortosa, Manresa, la Seu d’Urgell, Terrassa, Lleida i Mataró, on ja disposen de terrenys cedits pels ajuntaments. La voluntat del Govern és ampliar aquesta llista fins arribar als tretze Barnahus, un per vegueria.
A hores d'ara l'únic que està operatiu a Catalunya és el de Tarragona que ha servit com a prova pilot per estendre arreu del país l’estratègia d’atenció als menors víctimes d’abusos sexuals. Pel que fa a les noves instal·lacions que s’estan construint al complex educatiu de la Laboral de Tarragona, està previst que estiguin a ple rendiment a partir de la primavera.
Segons fonts del Departament, des de principis d’any s’han tractat 223 casos d’abusos sexuals infantils al Barnahus de Tarragona, mentre que l’any passat en van ser 197. Es tracta d’un augment que segons la directora de la DGAIA, Ester Cabanes, respon al “clima de confiança” creat a la zona que propicia denunciar aquests delictes.
Des de la posada en marxa d’aquesta unitat a Tarragona el març del 2020, s’han atès 526 casos d’abusos sexuals a infants i adolescents. Actualment, l’equip professional del Barnahus de Tarragona està format per vuit persones; un coordinador, un administratiu i tres parelles formades per treballadors socials i psicòlegs. De moment, no es preveu ampliar la dotació de personal coincidint amb el trasllat a les noves instal·lacions.
En el marc de la visita que hi ha fet aquest dissabte el conseller Carles Campuzano, s’ha presentat el llibre ‘Anem a la Barnahus’, que pretén familiaritzar els nens i nenes amb el projecte i que el vinculin als professionals que hi treballen. També inclou diverses activitats per promoure la comunicació i la confiança en els infants que poden haver patit abusos sexuals.