Enlaces accesibilidad
Memòria democràtica

Demanen la reconversió de la Prefectura de Via Laietana

  • Una desena d'entitats presenten una campanya internacional i un manifest al qual s'han adherit 177 organitzacions
  • Reclamen el trasllat dels policies i la transferència de l’espai i el fons documental a les institucions catalanes

Per
Representants de les entitats que demanen la resignificació de la Prefectura de Via Laietana
Representants de les entitats que demanen la resignificació de la Prefectura de Via Laietana

Òmnium Cultural i diverses associacions memorialistes han presentat aquest diumenge una crida internacional perquè la Prefectura Superior de la Policia Nacional de la Via Laietana de Barcelona es converteixi en un centre de memòria. En un acte just davant de la comissaria, les entitats han reclamat el trasllat dels policies i la transferència de l’espai i el fons documental a les institucions catalanes perquè en facin un espai de memòria, d’arxius i centre d’interpretació de la impunitat i la tortura.

Resignificar la prefectura de Via Laietana

Les entitats han desplegat una gran lona que reproduïa la façana de la Prefectura Policial convertida en el centre de la memòria que reclamen. 47 anys després de la mort de Franco i 5 anys després del compromís del Congrés per tancar la Prefectura de la Via Laietana, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que el centre de tortures del franquisme sigui encara una prefectura de policia és una "anomalia democràtica".

Crida internacional per reconvertir la Prefectura de Via Laietana | CLARA ONTAÑÓN

A banda d’Òmnium, han impulsat la campanya internaiconal Amical de Mathausen, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, Ateneu Memòria Popular, la Comissió de la Dignitat, la Comissió de la Memòria Històrica – ICAB, European Observatory on Memories – EUROM, Fundació Cipriano Garcia – CCOO CAT, Irídia – Centre de Defensa de Drets Humans i la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes.

Durant l’acte les entitats han llegit un manifest que recorda que a la Prefectura s’hi va produir una campanya sistemàtica de maltractaments i tortures, amb total impunitat i vulneració dels drets fonamentals, per part dels membres de la VI Brigada Regional d’Informació Social, coneguda com a brigada político-social.

També han recordat que fa 20 anys que demanen la conversió de l’espai amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Parlament i el Congrés, i han insistit que diversos organismes internacionals han instat l’Estat Espanyol a garantir el dret a la veritat i la reparació de les víctimes, per mitjà de la resignificació dels espais de tortura en espais de memòria.