Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies 21 de novembre de 2022 | El Govern declararà l'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat

  • El 8% dels adolescents catalans assegura tenir ganes de morir-se segons una enquesta de la Generalitat
  • Protecció Civil activa la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per fortes ratxes de vent
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge de la sequera al pantà de Darnius-Boadella
Imatge de la sequera al pantà de Darnius-Boadella

L'actualitat d'aquest dilluns passa per l'anunci de l'alerta per sequera als àmbits Darnius-Boadella i Ter-Llobregat, la zona més poblada de Catalunya. De moment, segons Acció Climàtica, les restriccions a Barcelona no afectaran l'aigua de boca.

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat. Els cops de vent poden arribar a més de 72 km/h, sobretot a les comarques de Tarragona, Terres de l'Ebre, el sud de Lleida i les comarques del Pirineu i el Prepirineu. Coincidint amb la baixada de les temperatures, l'ajuntament de Girona, vol crear un centre obert tot l'any perquè les persones sense llar hi puguin pernoctar tot l'any.

Una macroenquesta encarregada pel departament d'Educació i Salut deixa en evidència les seqüeles de la pandèmia en la salut mental dels adolescents. El 8% assegura tenir ganes de morir-se o adormir-se i no tornar a despertar.

La Generalitat ha presentat de la mà de les entitats municipals i els agents socials un acord per reformular la manera com funciona el Servei d'Ocupació de Catalunya. L'objectiu és substituir l'actual model de les subvencions i els programes anuals per accions dissenyades des del mateix territori.

El conseller d'Educació, Josep González Cambray, ha anunciat que els alumnes d'FP en procés de matrícula ordinària coneixeran la seva plaça abans d'iniciar el curs. Mentrestant, l'ajuntament de Barcelona, ha presentat el nou pla per ampliar la xarxa municipal de biblioteques de la ciutat amb cinc nous centres, entre ells l'esperada Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona que ocuparà més de 16.000 m².

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:07

    La Fiscalia General de l'Estat rebutja rebaixar penes a agressors sexuals si també es poden imposar amb la nova llei

     

    La Fiscalia General de l'Estat rebutja rebaixar les penes a agressors sexuals quan la condemna "també sigui susceptible d'imposar-se d'acord amb el nou marc legal". D'aquesta manera, en un decret emès aquest dilluns per unificar criteris d'actuació en l'aplicació de la llei del 'només sí és sí', la FGE estableix que el ministeri públic no defensi adaptar les condemnes automàticament als nous mínims si es poden encaixar en la forquilla de penes actual de la norma. "S'evitarà l'adaptació automàtica de les penes anteriorment imposades en proporció aritmètica al nou marc punitiu", diu la Fiscalia General de l'Estat després de les polèmiques rebaixes de condemna fetes per alguns tribunals.

  • 20:06

    Mossos instrueix 3.204 fets relacionats amb la violència sexual fins l’octubre del 2022, un 25% més que el 2019

     

    Els Mossos d’Esquadra han instruït de gener a l’octubre del 2022 un total de 3.204 fets relacionats amb la violència sexual, una xifra que representa un increment del 25% respecte al mateix període de l’any 2019 i un 28,6% si només es té en compte la franja temporal compresa entre els mesos de juny i setembre. Pràcticament, la meitat dels casos s'han registrat en un domicili, en un àmbit intrafamiliar, seguit de la via pública (22,6%) i altres espais d’oci (4,6%). D’altra banda, la policia ha comptabilitzat 51 casos d’agressions grupals, la majoria en espais vinculats a l’oci nocturn, sigui al carrer o a l’interior dels locals. Respecte al fenomen de les punxades, s’han registrat 206 denúncies.

     

  • 19:39

    El vent bufarà amb ratxes superiors als 72 km/h a la major part del territori

     

    Durant la nit fins al migdia a les Terres de l'Ebre, litoral i prelitoral central i de Tarragona el vent serà fort i violent. Molta precaució en la mobilitat i les activitats a l'aire lliure. Protecció Civil ha activat el pla Ventcat.

     

  • 17:51

    ERC negocia amb la Moncloa mecanismes de compliment de les inversions

     

    Esquerra Republicana es resisteix a avançar el seu vot als Pressupostos a la primera sessió plenària del Congrés. El diputat d'ERC, Joan Maragall, ha defensat la negociació amb el PSOE per "evitar obrir la porta a alternatives nocives per Catalunya". Ara bé, una de les qüestions que podrien acabar decantant el suport dels republicans seria establir mecanismes de compliment, o bé de compensació, de les inversions a Catalunya.  La mateixa portaveu del partit, Marta Vilalta, ha indicat que es tracta d'una de les pretensions del seu grup. 

  • 17:38

    Troben sense vida una parella al seu domicili a Godall

     

    Els Mossos d'Esquadra van trobar un home i una dona morts al seu domicili de Godall (Montsià) aquest diumenge. Les víctimes tenien 54 i 61 anys. A l'immoble no tenien llum i feien ús d'un grup electrogen dins de l'habitatge, sense escapament cap a l'exterior.

     

    Els veïns van alertar la policia que feia dies que no sentien el soroll de grup electrogen, que no els havien vist i que els seus vehicles estaven estacionats al carrer. Alguns familiars també van confirmar que feia dies que no en sabien res. Els Mossos van accedir a l'habitatge per una finestra i va trobar la parella sense vida, però sense signes de violència. 

  • 17:04

    Els treballadors de l'empresa d'autobusos de l'Hospitalet faran aturades parcials dos dies

     

    Els treballadors de Rosanbus, l'empresa que presta el servei d'autobús a l'Hospitalet de Llobregat, faran una vaga parcial els dies 24 de novembre i l'1 de desembre. En concret, les aturades seran entre les 7 i les 10 hores i les 16 i les 19 hores. Els empleats denuncien que des de principis d'any la companyia ha posat en marxa una nova política d'obertura d'expedients disciplinaris, que ha provocat que s'hagin incrementat de manera "exagerada" respecte d'exercicis anteriors, fins a més d'un 300%. 

  • 16:08

    8 de cada 100 adolescents catalans assegura tenir ganes de morir-se

     

    Un 8% dels adolescents catalans assegura tenir ganes de morir-se o d'adormir-se i no tornar-se a despertar. Aquesta preocupant afirmació és un dels resultats de la macroenquesta elaborada pel Departament d'Educació i el de Salut. És el sondeig més gran que s'ha fet mai a Catalunya sobre salut mental a l'adolescència

    Hi han participat 267.000 estudiants de 10 a 18 anys de gairebé 2.000 centres educatius. La dada que preocupa és que 8 de cada 10 adolescents expressen idees de morir-se i que un 5,9% pensa a autolesionar-se.

    La pandèmia ha deixat trastocada la salut mental
    rtve La pandèmia ha deixat trastocada la salut mental

     

  • 14:07

    Protecció Civil activa l'alerta del pla Ventcat

     

    Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències Ventcat davant la previsió d'un episodi amb fortes ratxes de vent aquest dilluns i sobretot aquest dimarts a bona part del territori. Segons preveu el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a partir d'aquest dilluns a la tarda i vespre, el vent pot bufar amb cops de més de 72 km/h sobretot a les comarques de Tarragona, Terres de l'Ebre, sud de Lleida i comarques del Pirineu i Prepirineu. El vent bufarà de components nord i oest, i al Pirineu és possible que se superi a cotes mitjanes i altes. De cara a aquest dimarts, l'episodi s'ha d'intensificar i l'afectació s'estendrà al litoral i prelitoral central i sud, on les ratxes podran superar també els 72 km/h.

     

  • 13:44

    La neu tenyeix de blanc les estacions d'esquí del Pirineu

     

    Després de setmanes de temperatures primaverals, les nevades ja han caigut al Pirineu i les previsions són que continuarà nevant els pròxims dies. Les estacions d'esquí són optimistes i confien poder inaugurar la temporada pel pont del 8 de desembre amb bones condicions de neu.

    A la plana de Lleida, les temperatures han baixat força i això beneficia els conreus i els arbres fruiters que necessiten el fred per poder garantir una bona collita l'any que ve. Els pagesos confien que la neu i la pluja que també ha començat a caure ajudin a millorar la greu sequera que hi ha.

     


     

     

  • 13:16

    Girona crearà un centre obert tot l'any per a les persones sense llar

     

    L'Ajuntament de Girona treballa per crear un centre obert tot l'any perquè les persones sense llar hi puguin pernoctar. Així ho ha afirmat la regidora de Drets Socials, Núria Pi, després que el consistori hagi detectat un problema "d'exclusió social severa" a la ciutat. A més, una de les mesures que també s'ha pres de cara a l'arribada de l'hivern és l'ampliació dels llits instal·lats a l'antiga UNED, que en tindrà set més que l'any passat.

  • 13:00

    Cambray anuncia que l’alumnat d’FP en procés de matrícula ordinària sabrà la seva plaça abans d’iniciar el curs

     

    El conseller d’Educació, Josep González Cambray, ha apuntat aquest dilluns que l’alumnat de Formació Professional (FP) en procés de matrícula ordinària sabrà la seva plaça abans d’iniciar el curs. Ho ha explicat en el marc d’una comissió al Parlament, on també ha anunciat que aquells estudiants que estiguin cursant presencialment el 4rt d’ESO a les escoles d’adults tindran prioritat en l’accés als cicles de grau mitjà. Cambray ha recordat que cada vegada hi ha “més demanda” pel que fa a aquest tipus de formació en primera opció. També ha insistit que cal reordenar l'oferta, així com apostar per l'orientació per donar resposta a les necessitats del mercat laboral, ja que actualment han comptabilitzat unes 13.000 vacants.

     

     

  • 12:44

    El Servei d’Ocupació de Catalunya s’acosta al territori

     

    La Generalitat fixa un canvi de rumb en la manera de funcionar del SOC, el Servei d’Ocupació de Catalunya, per acostar-lo més a les necessitats del territori. I és que a partir d’ara els territoris seran els encarregats de dissenyar els programes ocupacionals.

    El Departament d’Empresa i Treball, els sindicats CCOO i UGT, les patronals Foment del Treball i Pimec i les entitats municipalistes han signat aquest dilluns un acord per impulsar el que han definit com a concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació.

  • 12:27

    A judici un home acusat d'agredir sexualment a una menor de 14 anys a Gavà

     

    L'Audiència de Barcelona ha començat a jutjar a un home acusat d'agredir sexualment a una menor de 14 anys a Gavà després de forçar-la sota amenaces a viatjar amb ell en tren fins al Prat del Llobregat. La fiscalia demana 14 anys de presó i prop de 5.000 euros d'indemnització.

    Han declarat diversos testimonis, entre els quals el noi que es va trobar la víctima al carrer després que aquesta aconseguís fugir del domicili on havia estat agredida.

     

  • 12:20

    Detenen a Banyoles un home per presumpte delicte de desordres públics

     

    La Policia Nacional ha detingut a Banyoles (Girona) el presumpte autor d'un delicte de desordres públics. L'home va realitzar 14 trucades amb amenaces de bomba: alertava falsament de la col·locació d'artefactes explosius dirigits tant a persones físiques com entitats públiques i privades, ubicades en distints punts d'Espanya. Els fets van passar entre 2020 i 2022 i feia servir diferents dispositius mòbils i des de diversos llocs per evitar ser detectat.

  • 11:50

    Barcelona tindrà cinc noves biblioteques l’any 2030

     

    Entre les noves hi ha la Biblioteca de Sarrià, la Biblioteca Prosperitat Ideal Plàstica Flor, la Biblioteca La Marina del Prat Vermell i la Biblioteca Sant Gervasi Sud, de 1.600 m². La més gran de totes, l'esperada Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona, tindrà més de 16.000 m²  i es farà al costat de l'Estació de França entre el 2027 i el 2031. 

     

    El nou Pla de Biblioteques preveu un creixement de la xarxa de 31.000 m² entre obra nova, ampliacions i trasllats, assolint el 2030, un total de 45 equipaments. 
     

  • 11:10

    El Govern activarà l'impost als creuers el 2023

     

    La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat que el Govern ja "té a punt" l'impost als creuers, que entrarà en vigor el 2023 si s'aproven els pressupostos. El nou tribut estarà basat en el principi "qui més contamina, més paga" i, per tant, gravarà els grans vaixells que més emissions fan a les zones portuàries de Catalunya.

     

    En una entrevista a Catalunya Ràdio, Jordà ha assegurat que el seu departament, juntament amb el d'Economia, ja tenen "molt avançat" el desplegament del nou impost i ha remarcat que en cap cas limitarà l'entrada de creuers. 

  • 10:45

    Detenen a Castelló d'Empúries el presumpte autor de l'homicidi a Salou de l'1 de novembre

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquesta matinada a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) el sospitós de matar un home a Salou (Tarragonès) la matinada de l'1 de novembre. Els agents de Seguretat Ciutadana, que feien un control rutinari a la C-260 a l'alçada del punt quilomètric 35,8, l'han aturat i identificat cap a les dues de la matinada i aleshores ha saltat el requeriment pendent de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Tarragona per homicidi dolós.

  • 10:20

    El Govern declararà aquest dimarts l’alerta per sequera en els àmbits Darnius-Boadella i Ter-Llobregat

     

    Es tracta de la zona més poblada de Catalunya. Les restriccions no afectaran l’aigua de boca, tot i que sí que hi haurà afectació per als usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius. Segons ha confirmat a Catalunya Ràdio, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, amb l’entrada en alerta d’aquests dos nous àmbits, ara ja hi haurà 25 comarques en alerta i 515 municipis, amb un total de població afectada de 6,7 milions de persones. 

  • 10:00

    Cues de deu quilòmetres a la B-20 al seu pas pel nus del Llobregat 

     

    La via B-20 al seu pas pel nus del Llobregat pateix fins a deu quilòmetres de cua aquest dilluns en direcció sud, ha informat el Servei Català de Trànsit. Així mateix, la via A-2 també pateix retencions de nou quilòmetres entre Sant Joan Despí i Pallejà (Barcelona) cap a la capital catalana des de les 7.22 hores d'aquest dilluns. De la mateixa manera, la via B-23 registra cues de set quilòmetres i mig entre Sant Joan Despí i Molins de Rei en direcció a Barcelona.

  • 9:32

    Dos adults i un menor evacuats a l'hospital per un incendi a Vilanova del Camí

     

    Sis persones han estat ateses aquesta nit després de l'incendi declarat en un pis d'un edifici situat en la carretera de la Pobla de Claramunt a Vilanova del Camí. Tres d'elles han estat evacuades a l'Hospital, dos per inhalació de fum i una tercera per cremades. Entre els ferits també es troba un menor de 15 anys. Segons els Bombers de la Generalitat, l'incendi va obligar al confinament a les seves cases dels vint-i-quatre veïns que es trobaven en aquests moments en l'edifici fins que aquest va quedar extingit i l'immoble va ser ventilat. 

  • 9:00

    La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, denuncia l'assetjament personal que pateix per la polèmica de la llei "només sí és sí": "El que està patint la ministra Montero és violència política"

  • 08:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 4 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras. 

     

    La Borrasca Denise portarà pluja, neu al Pirineu, més fred i, sobretot, un temporal de vent i mar. 

  • 08:20

    El mundial de Futbol ha posat el focus sobre la vulneració dels drets humans del país amfitrió, Qatar. 

     

     

    Amnistia internacional denuncia la vulneració dels drets humans al país àrab. L'homosexualitat està penada amb fins a 10 anys de presó a Qatar. S'hi suma la situació de les dones, que viuen sota la tutela masculina i el tracte als immigrants. Molts han mort construint els estadis on ara es disputen els partits de futbol. En declaracions a televisió espanyola Nas Mohamed ha explicat que va haver de fugir de Qatar fins als Estats Units perquè és homosexual. Escoltem Mohamed i Esteban Beltran, d'Amnistia Internacional

     

     

     
  • 8:15

    A Ucraïna ha començat l'evacuació de la ciutat de Jersón, recentment recuperada per l'exèrcit ucraïnès. 

     

    Ara se centren a desminar el territori; una tasca que podria durar mesos o inclús anys. El govern de Zelenski, per cert, assegura que 437 nens han mort assassinats. D'altra banda, Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament de bombardejar la central nuclear de Zaporiyia. L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica adverteix que la situació és preocupant.
     

  • 8:10

    L'Assemblea parlamentària de l'OTAN posa el punt final a Madrid.

     

     

    Una trobada on els líders de l'aliança volen reforçar el seu compromís amb Ucraïna amb polítiques econòmiques i militars coordinades. En la jornada de cloenda hi participaran el president del Govern, Pedro Sánchez, el secretari general de l'aliança Atlàntica i el president d'Ucraïna, per videoconferència. El Rei Felip VI ha donat la benvinguda als membres de l'Assemblea Parlamentària. Com era d'esperar, el conflicte a Ucraïna ha centrat el seu discurs. El monarca ha tornat a rebutjar l'agressió de Rússia i assegura que el conflicte ha reforçat la unió entre els socis aliats. 

     

  • 8:05

    Aquesta tarda arranca el debat dels pressupostos generals de l'Estat al Congrés dels Diputats.

     

     

    Uns comptes que el Govern amb tota probabilitat aprovarà a l'espera de concretar el suport definitiu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Bildu amb els que encara està negociant algunes esmenes. 

    A les 15 hores començarà la discussió del text i demà al matí es reprendrà el ple amb les intervencions de tots els ministres defensant les partides que tenen assignades. Durant la tramitació en comissions, el Govern ha aconseguit el suport d'una part dels socis parlamentaris, però serà en els pròxims dies quan haurà d'acabar de tancar el vot favorable d'ERC i Bildu. Un cop aprovats els pressupostos passaran al Senat perquè continuï la tramitació i puguin entrar en vigor el pròxim 1 de gener de 2023.