La pandèmia ha deixat trastocada la salut mental dels més joves
- Un qüestionari d'Educació i Salut a 2.000 centres educatius mostra les seqüeles mentals dels joves arran de la pandèmia
- Investigadors debaten a Bellvitge sobre l’increment d’indicadors com intents de suïcidi o desequilibris alimentaris
- Per al 73% dels adolescents, els amics són el principal pilar d'ajuda quan tenen un problema
8 de cada 100 adolescents catalans assegura tenir ganes de morir-se o d'adormir-se i no tornar-se a despertar. Aquesta preocupant afirmació és un dels resultats de la macroenquesta elaborada pel Departament d'Educació i el de Salut. És el sondeig més gran que s'ha fet mai a Catalunya sobre salut mental a l'adolescència.
Hi han participat 267.000 estudiants de 10 a 18 anys de gairebé 2.000 centres educatius. La dada que preocupa és que 8 de cada 10 adolescents expressen idees de morir-se i que un 5,9% pensa a autolesionar-se.
La pandèmia
La macroenquesta corrobora que la pandèmia de la covid-19 va tenir un gran impacte en la salut mental dels adolescents de Catalunya. El 40% diu que la situació els va generar por, tristesa, ira o ràbia i un 13% dels menors diuen que encara avui se senten tristos i tenen ràbia.
La demanda d’ajuda per trastorns de conducta alimentària s’ha triplicat i el nombre de menors amb intents de suïcidi s’ha quadruplicat. La nova realitat, amb una especial afectació a la població infantil, suposa ara un repte per al món de la recerca, que es veu obligat a adaptar-se a aquest nou context. Uns 250 investigadors es reuneixen aquest dilluns a l’Hospital de Bellvitge per debatre-ho.
Suport emocional
L'enquesta també va preguntar sobre quins suports tenen els adolescents quan noten desequilibris del benestar emocional. Per al 73%, els amics són el principal pilar d'ajuda. Poc més de la meitat, un 50,4%, diuen que, durant la pandèmia, la relació amb la família s'ha mantingut estable, i són més els que expressen que ha millorat, un 27,7%, que no pas els que es queixen que ha empitjorat, un 11,8%. També hi destaca la figura del tutor o tutora, amb qui un 35,9% dels estudiants diuen que poden comptar quan tenen un problema personal.
Però també hi ha joves que se senten desemparats: un 8,6% expressen que no poden comptar amb ningú quan tenen un problema personal greu, i un 14% asseguren que les persones del seu entorn, família i amics, mostren poc interès en allò que els passa.
El departament d'Educació ha assegurat que quan s'obtinguin els resultats definitius de l'enquesta, enviaran un informe personalitzat a cada centre escolar, perquè els professors sàpiguen quin és l'estat emocional del seu alumnat i puguin oferir les eines de suport adequades.