Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya 22 de novembre de 2022 | Protecció Civil desactiva l'alerta del pla Ventcat

Per
Primera gran nevada de la temporada a la capital de la Vall d'Aran Catalunya avui 22/11/2022
Primera gran nevada de la temporada a la capital de la Vall d'Aran

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'alerta decretada per Protecció Civil per les fortes ventades que ha obligat els Bombers a fer 91 serveis. Les ràfegues han arribat a superar els 100 km/h. A dos quarts de set de la tarda s'ha desactivat l'alerta.

El Govern ha declarat l'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat que obliga a implementar restriccions a partir de divendres que afecten el 80% de la població. De moment, l'aigua de boca no està afectada. L'alerta contrasta amb el temporal de les últimes hores, que ha deixat la primera gran nevada de la temporada al Pirineu i ha tenyit de blanc algunes valls, com la de Vielha.

En l'àmbit de la lluita contra les agressions sexuals, Viladecans ha aconseguit que 17 farmàcies del municipi es converteixin en Punts Lila per sensibilitzar, informar i donar suport a víctimes de qualsevol agressió sexista i LGTB-fòbica. En paral·lel, Barcelona ha ampliat el protocol 'No Callem' a una quarantena de locals d'oci nocturn amb l'objectiu de reforçar l'actuació davant les violències masclistes.

En clau política, al Congrés ERC ha assolit un acord pel traspàs de 900 milions per part de l'Estat a la Generalitat per executar les inversions pendents a les principals infraestructures com l'N-II, l'AP-7 i l'AP-2, l'Eix Pirinenc i la xarxa ferroviària. D'altra banda, el Govern i la banca arriben a un principi d'acord per rebaixar la càrrega hipotecària de més d'un milió de llars.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:40

    Protecció Civil desactiva l'alerta del pla Ventcat

     

    Protecció Civil ha desactivat l'alerta del pla Ventcat després d'una jornada amb fortes ratxes de vent que han superat els 100 km/h. Els Bombers de Barcelona han fet aquest dimarts una quarantena de sortides pel vent, cap de tipus greu.

  • 18:31

    Barcelona mantindrà els parcs de la ciutat tancats fins dimecres

     

    Les fortes ratxes de vent han obligat els Bombers de Barcelona a fer una quarantena de sortides durant la jornada d'aquest dimarts, cap de tipus greu. La majoria han estat relacionats amb l'arbrat. D'altra banda, el consistori, que havia activat a quarts de nou del matí el Pla Bàsic d'Emergència municipal per ventades en fase d'alerta, l'ha desactivat, però ha informat que atès l'horari de tancament dels parcs de la ciutat, Parcs i Jardins no els reobrirà fins demà al matí.

  • 18:18

    Extingit l'incendi de Sant Vicenç dels Horts

     

    Extingit l'incendi de Sant Vicenç dels Horts. Els Bombers continuen treballant amb 9 dotacions per remullar la zona. Ha afectat 5.000 metres quadrats de vegetació. 

  • 18:09

    Mor una motorista en un greu accident a la ronda de Dalt de Barcelona

     

    Una motorista de 74 anys ha mort aquest dimarts al migdia a causa d’un accident de trànsit a la ronda de Dalt de Barcelona. El sinistre s’ha produït minuts entre les sortides de Vall d’Hebron i Horta abans de les 14 h, quan la moto que conduïa la víctima i un camió han xocat mentre circulaven sentit Llobregat. Els serveis d’emergència s’hi han desplaçat amb rapidesa, però no han pogut fer res per salvar-li la vida.

  • 17:20

    Incendi de vegetació a Sant Vicenç dels Horts

     

    Un incendi crema des de primera hora d’aquesta tarda en una zona forestal a Sant Vicenç dels Horts, concretament al parc del Pi GrosAra per ara, es desconeix la gravetat del foc ni les afectacions. Els Bombers treballen a la zona i s'ha hagut de confinar l'escola propera durant una hora, l'Institut Gabriela Mistral. 

     

  • 16:56

    Viladecans habilita Punts Liles a les farmàcies de la ciutat 

     

    Viladecans ha habilitat Punts Liles a 17 farmàcies de la ciutat per atendre, sensibilitzar, informar i donar suport a víctimes de qualsevol agressió sexista i LGTB-fòbica. Com a Santa Coloma de Gramenet, on s’aplica un servei similar des del 2019. Cada establiment tindrà una persona de referència, que haurà rebut una formació prèvia, per orientar les víctimes sobre els serveis que ofereix l’Ajuntament.

    Les farmàcies de Viladecans es converteixen en Punts Liles
    rtve Les farmàcies de Viladecans es converteixen en Punts Liles

     

     

     

  • 16:30

    El mercat immobiliari entrarà en recessió l'any 2023

     

    L'alça dels tipus d'interès trencarà l'actual tendència de creixement del mercat immobiliari, que l'any que ve entrarà en recessió, segons l'informe de la consultora Forcadell i la Universitat de Barcelona. Recessió que comportarà una caiguda de les vendes del 15% i dels preu del 5% si i els tipus d'interès s'enfilen per sobre del 3%, una taxa que se superarà aviat.

     

    Segons el professor d'economia de la Universitat de Barcelona, Gonzalo Bernardos, l'alça dels tipus ja ha començat a fer mal a un mercat immobiliari que ha viscut un boom el darrer any i mig. L'estancament del mercat també afectarà el lloguer, segons l'informe, que alentirà l'alça d'uns preus que el 2022 s'han enfilat un 7%.


     

  • 15:34

    La meitat dels joves amb leucèmia tenen problemes per tornar al mercat laboral o per demanar préstecs

     

    Els joves a qui es diagnostica una leucèmia tenen problemes addicionals a l'hora de tornar al mercat laboral. Només la meitat (53%) s'hi reincorpora després d'uns dos anys i una tercera part (30%) ho fa en condicions diferents. És una de les situacions amb què es troben aquests joves i que fa aflorar un estudi a nivell estatal de la Fundació Josep Carreras, que posa el focus en la realitat després de la malaltia. L'estudi, amb més de 400 pacients de 18 a 35 anys, mostra que el 47% té dificultats quan vol demanar un préstec i el 83%, a l'hora de contractar una assegurança de vida. Només un de cada quatre es va congelar els òvuls o l'esperma abans del tractament; per al 42% no hi havia temps, però el 34% va conèixer tard aquesta possibilitat.

     

  • 15:31

    Un accident genera llargues cues a la Ronda de Dalt de Barcelona

     

    Un accident entre una moto i un camió a la Ronda de Dalt de Barcelona provoca llargues cues aquest dimarts al migdia. El sinistre ha obligat a tancar les entrades 2, 3 i 4 en sentit Llobregat i genera cues des de Vall d'Hebron, on hi ha hagut el xoc, fins al Nus de la Trinitat. En sentit contrari, l'efecte badoc també genera retencions fins a gairebé el Nus del Llobregat.

  • 14:09

    Els Bombers fan 91 serveis per les ventades des de dilluns i fins a les 13 hores de dimarts

     

    Els Bombers han atès 91 serveis per les ventades entre les 20 hores de dilluns i les 13 de dimarts. La majoria d'incidències han estat per retirar arbres o branques caigudes, elements inestables de façanes i també per revisar pals i cablejat elèctric. La majoria de serveis s’han efectuat a la regió d’emergències de Tarragona (35) i a la metropolitana sud (21). A la metropolitana nord se n’han fet 18, i a l’Ebre, nou. A moltes zones del país s’han superat els 72 km/h i al sud i a alta muntanya els 100. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 112 trucades per vent fins a les 10 hores. 

     

  • 13:52

    ERC arrenca la transferència de 900 milions per executar des de la Generalitat les inversions pendents

     

    ERC ha acordat amb el PSOE i Unidas Podemos al Congrés un mecanisme per garantir que s'executen les inversions de l'Estat a Catalunya. L'esmena dels republicans preveu la transferència a la Generalitat dels fons per realitzar obres en infraestructures claus a l'àmbit ferroviari i de carretera, per valor de prop de 900 milions d'euros.

     

    Entre els convenis signats es troben l'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de l'N-II, amb una aportació plurianual de 384 milions. També es preveu un conveni per actuacions de millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7, amb uns 250 milions. El govern català rebrà 260 milions per l'execució de l'Eix Pirenaic i s'ha signat un acord per l'execució dels intercanviadors a la xarxa ferroviària

  • 13:52

    El Mercat Medieval de Vic torna al casc antic amb 380 parades 

     

    Milers de persones tornaran a recórrer els carrers del casc antic de Vic del 8 a l'11 de desembre amb motiu del Mercat Medieval. D'aquesta manera, una de les fires insígnia de la ciutat recuperarà la seva "essència", segons ha destacat el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca.

     

    Pel que fa al nombre de paradistes, un dels termòmetres de l'activitat comercial d'aquells dies, es tornarà a situar en xifres prepandèmia, amb un total de 380. La gran novetat d'aquesta edició és 'La Prèvia del Medieval', una proposta adreçada al públic local que persegueix divulgar "el Vic més medieval", ha destacat Roca. En total hi haurà una trentena d'activitats que s'oferiran de l'1 al 4 de desembre.

  • 13:46

    La Mesa del Parlament rebutja suspendre els diputats Salvadó i Jové

     

    La Mesa del Parlament ha rebutjat aplicar l'article 25.4 del reglament als diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, acusats de diversos delictes vinculats als preparatius de l'1-O, per la qual cosa no seran suspesos en les seves funcions en considerar que no es tracta d'un cas de corrupció. ERC, JxCat i la CUP han votat en contra de l'aplicació de l'article 25.4 a aquests dos diputats, mentre que el PSC s'ha abstingut, amb la qual cosa la petició del grup de Vox perquè quedessin suspesos ha estat desestimada.

  • 13:27

    El Govern aprova el nou protocol de violències masclistes

     

    El Govern ha aprovat aquest dimarts el Protocol Marc per posar fi a la violència institucional vers les supervivents de violències masclistes, i que obligarà tots els poders públics a complir uns estàndards en els seus protocols d’actuació. El document recull més de dues-centes aportacions d’expertes, entitats, professionals de l’àmbit i partits polítics que han contribuït a la seva millora tècnica. A més, el protocol permet establir una coordinació en l’àmbit de país que asseguri que totes les respostes van alineades. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha recordat que tots els poders hauran de complir “uns estàndards exigents” de forma més coordinada per “garantir els drets de les dones”.

     

     

  • 13:05

    Les restriccions per sequera als àmbits Ter-Llobregat i Darnius-Boadella entraran en vigor a finals de setmana

     

     

    El Govern ha reunit la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dimarts al matí. En la trobada s'ha decidit que aquests dos àmbits entraran en alerta per sequera al llarg de la setmana. D'aquesta manera, es passarà de nou a 13 zones en aquest escenari que comprenen 514 municipis en alerta per sequera pertanyents a 27 comarques. Es tracten de limitacions en usos agrícoles, industrials i recreatius, però no hi ha afectació a l’aigua de boca

     
  • 12:15

    El parc d'atraccions Tibidabo posa en marxa una pista de gel per Nadal

     

    El parc d'atraccions del Tibidabo disposarà d'una pista per patinar sobre gel aquest Nadal. S'instal·larà a la Plaça dels Somnis i estarà operativa del 26 de novembre al 5 de gener, sempre que el recinte estigui obert. Segons han informat els responsables de l'equipament, la pista té una superfìcie de 200 metres quadrats, una capacitat per a 40 persones i està feta d’un material sintètic i sostenible que permet obtenir sensacions molt similars a les de patinar sobre gel real. 

  • 11:26

    Els Bombers fan 69 serveis per les ventades entre les 20 hores de dilluns i les 10 de dimarts

     

    Els Bombers han atès 69 serveis per les ventades entre les 20 hores de dilluns i les 10 de dimarts, segons ha informat Protecció Civil. La majoria d'incidències han estat per retirar arbres o branques caigudes, elements inestables de façanes i també per revisar pals i cablejat elèctric. La majoria de serveis s’han efectuat a la regió d’emergències de Tarragona (28) i a la metropolitana sud (18). A la metropolitana nord se n’han fet 10, i a l’Ebre, vuit. A moltes zones del país s’han superat els 72 km/h i al sud i a alta muntanya els 100. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 112 trucades per vent fins a les 10 hores. Protecció Civil manté activada l’alerta del pla Ventcat.

  • 11:15

    L'Ajuntament de Barcelona tanca l'accés als parcs pel vent

     

    Es recomana mantenir-se allunyat dels arbres davant el fort vent que bufa aquest dimarts a la ciutat. L'Ajuntament de Barcelona, a través de Protecció Civil municipal, ha activat a les 08.30 hores el Pla Bàsic d'Emergència per ventades a la ciutat en la seva fase d'alerta. Els Bombers de Barcelona han realitzat una vintena de serveis relacionats amb l'episodi de vent la passada nit i de matinada.

     

  • 11:10

    Les infeccions de bronquiolitis en infants superen el pic del 2019 un mes abans

     

    La taxa d'infeccions per bronquiolitis en infants menors de 4 anys ha continuat pujant en l'última setmana a Catalunya i ja supera el pic del 2019. Segons el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC), en aquest grup d'edat s'ha passat de 350 afectats per 100.000 habitants a 477 (setmana 46 de l'any). El 2019, l'any abans de la covid-19, el pic d'infeccions va situar-se en una taxa de 387 en la setmana 51, ja a finals d'any. L'augment més marcat és en els menors d'un any, amb una pujada molt ràpida de la incidència, de 1.465 a 1.921 en l'última setmana. La taxa de bronquiolitis en el conjunt de la població també supera el pic del 2019, amb una taxa de 20 afectats per 100.000 (19 en el pic del 2019).

  • 10:32

    Salut declara 38 ingressats més per covid

     

    La xifra total d'ingressats per la covid-19 creix fins els 675 hospitalitzats. Entre el 14 i el 20 de novembre es van diagnosticar a l'atenció primària 9.859 nous positius, mentre que a l'anterior setmana havien estat 8.600. La taxa de casos per 100.000 habitants puja a 129.

     

    Mentrestant, hi ha 24 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI), 3 més que fa una setmana. En aquest període s'han declarat 11 morts (nou dels quals de més de 80 anys). 

  • 10:10

    La llum cau al segon preu més baix de l'any

     

    El preu de la llum s'abarateix un 6% aquest dimarts fins a situar-se en els 65 €/MWh. És el segon més baix en el que portem d'any, només per sota del dissabte que va arribar als 56 €.  El preu més alt es registrarà entre els 20h i les 21h amb 108 euros/MWh, mentre que el mínim s'ha produït entre les 4 i les 6 del matí (47€). 

  • 9:45

    Es reuneix la comissió interdepartamental de la sequera

     

    Des de primera hora del matí està reunida per avaluar la situació dels embassaments i les noves restriccions. Les reserves estan per sota del 40% i això ha obligat a declarar la situació d'alerta a més de 500 municipis, també de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'aigua de boca no es veurà afectada però si l'us ramader, agrícola o recreatiu. Un d'aquests municipis es Vilanova de Sau, el seu alcalde, Joan Riera, reconeix que fa mesos que no plou i que ja han hagut de prendre mesures preventives.

  • 9:25

    Pedro Velázquez, cap de la Guàrdia Urbana: "Barcelona és una ciutat segura"

     

    "Sembla que només passin coses a Barcelona, també passen a altres ciutats", ha assenyalat l'Intendent Major, Pedro Velázquez, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona al Cafè d'idees de La 2. Velázquez ha considerat que es fa servir la seguretat com a arma política.

  • 9:00

    ALERTA PER FORTS VENTS | Els Bombers han atès 27 avisos pel fort vent des d'aquest dilluns al vespre, la majoria per retirar branques o arbres caiguts.

     

    Les comarques amb més avisos atesos en les últimes hores han estat les del sud de Barcelona i les de Tarragona. Davant aquesta previsió, es demana extremar la precaució, especialment quan es condueixi i també en les activitats a l'aire lliure.

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    Dimarts molt ventós, sobretot fins al migdia i a les comarques del sud, amb neu a la cara nord del Pirineu i força sol a la resta. Sensació de fredor acusada.  

  • 8:20

    Els partits independentistes no demanaran la suspensió de Salvadó i Jové. 

     

    Els partits independentistes no demanaran a la Mesa del Parlament que suspengui els diputats d'Esquerra Lluís Salvadó i Josep Maria Jové a partir de l'article 25.4 del Reglament. Consideren que el judici per malversació que els obrirà el Tribunal Superior de Justícia no es pot vincular a la corrupció.

     

    Junts finalment no ho demanarà, tot i que la presidenta del partit Laura Borràs havia donat per fet que aquests diputats serien suspesos. Esquerra ja havia rebutjat que es vinculés l'organització de l'1 d'octubre amb la corrupció que exigeix l'article 25.4 per suspendre els diputats. En tot cas, la Mesa s'haurà de pronunciar avui si algun integrant ho demana, però com que els partits independentistes hi tenen majoria es rebutjarà qualsevol petició de suspensió.

  • 8:17

    Pacte per millorar les hipoteques d'un milió de famílies. 

     

    El Govern i la banca arriben a un principi d'acord per rebaixar la càrrega hipotecària de més d'un milió de llars. L'objectiu és minimitzar l'impacte de la pujada continuada els tipus d'interès en les hipoteques variables. La mesura, que s'aprovarà avui en consell de ministres, actuarà entre direccions: rebaixar aquest interès per les famílies vulnerables o en risc de ser-ho, facilitar l'amortització anticipada de crèdits i poder reconvertir les hipoteques de tipus variable a tipus fix. 
     

     

     

     
  • 8:15

    PRESSUPOSTOS PEL 2023 |  Al Congrés aquest dimarts es reprèn el debat dels pressupostos.

     

    Cada ministre explicarà les partides destinades als seus departaments, i després serà el torn dels grups parlamentaris. El debat durarà fins dijous quan començarà el debat sobre el delicte de sedició.

     

    En paral·lel, a Catalunya s'acceleren les negociacions del Govern amb els grups per buscar suports als pressupostos. 

     

    L'executiu ha traslladat a Junts la informació sobre els comptes que reclamava al govern, no ho ha fet encara amb el PSC. Als socialistes els comuns els hi demanen que se sumin a les seves propostes en matèria d'impostos i que siguin tant atrevits com el PSOE. 

  • 8:10

    Alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat.

     

    Alhora, l'Agència Catalana de l'Aigua d'ampliar l'alerta per sequera. Afectarà la conca Ter-Llobregat, que és la que abasteix, entre d'altres, Barcelona i la seva àrea metropolitana. Així, que la llista d'alerta per sequera s'amplia a un total de 515 poblacions. Restriccions d'aigua que encara no afecten el consum d'aigua de boca.

     

    Dia de contrastos i de vent. Protecció civil manté activat un protocol de prevenció a tot Catalunya per les ratxes de vent que poden superar els 100 kilòmetres per hora i onades superior als tres metres a la costa, sobretot a les comarques del sud.

     
  • 8:05

    Primera gran nevada de la temporada al Pirineu en plena activació de l'alerta per sequera.

     

    Una neu rebuda amb entusiasme, després de mesos de calor, i que les pistes d'esquí es miren amb optimisme de cara al pont de desembre.

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 22 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.